4 ekspresowe desery na jesienną niepogodę

Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza…. ale my możemy się pozytywnie nastrajać, przygotowując smaczne desery dla siebie i rodziny. Są takie domowe słodycze, które można przyrządzić w kilka chwil. Jakie domowe desery doskonale sprawdzą się na jesienne popołudnia?

Na co dzień, ale i też w weekendy nie musimy tworzyć skomplikowanych dań niczym mistrz cukiernik. Ja ostatnio znów odkrywam smaki dzieciństwa. Przypomniały mi się smaczne i proste desery, które często gościły w moim rodzinnym domu. Jest jedna, ogromna korzyść, przemawiająca za tym, aby tworzyć domowe słodkości. A mianowicie chodzi o skład deserów i ilość cukru. Ostatnio mam wrażenie, że ciasta kupione w cukierni są wypełnione cukrem po granice możliwości. Dla mnie są zbyt słodkie, a w związku z tym i mdłe.

Przygotowywanie domowych deserów pozwala ograniczać ilość cukru w słodkościach — dostosowywać ją do naszych indywidualnych potrzeb. W jaki sposób? Ja robiąc ciasto czy inne domowe desery, zawsze zmniejszam zawartość cukru podaną w przepisie. Najczęściej o połowę, a czasem o 1/3. I wcale nie chodzi o to, że jestem sknerą czy chcę jakoś mocno zaoszczędzić. Po prostu nie lubię zbyt słodkich deserów. Poza tym mniej cukru sprawia, że spożywamy mniej kalorii. Czyli to moje ograniczanie cukru w domowych wypiekach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i portfel. A co zrobić, kiedy deser wyjdzie za mało słodki? Wówczas można posmarować go domowym dżemem czy przygotować lukier.

4 pomysły na smaczne domowe słodkości na jesień

Domowe słodkości na jesień — racuchy

Niedawno przypomniałam sobie smak pysznych racuchów z przedszkola, ale i mojego rodzinnego domu. Babcia robi genialne racuchy. Szczerze powiedziawszy, nigdy wcześniej ich nie robiłam, a to niezwykle prosty deser. Smakuje wybornie! I do tego jest ekspresowy w wykonaniu.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić domowe racuchy?

Składniki na domowe racuchy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Puszyste racuchy krok po kroku

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy przy użyciu miksera. Następnie po troszku dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na naleśniki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Racuchy są pyszne, możemy je posypać cukrem czy posmarować dżemem lub obłożyć owocami.

 

Domowe słodkości na jesień — czekoladowe muffiny

Czekoladowe babeczki sprawdzą się na każdą okazję. Zawsze smakują gościom. Sami chętnie także lubimy je jeść na deser. Często piekę te babeczki zarówno w wersji z nadzieniem, jak i bez.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić pyszne muffiny?

Składniki na domowe muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao.

 

Pyszne muffiny krok po kroku

Jajka roztrzepujemy i łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, kakao, wanilię, sodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wszystko razem mieszamy. Napełniamy papierowe foremki do babeczek około 1/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Czasem robię muffiny nadziewane dżemem, a czasem z lukrem. Wszystko zależy od okazji.

 

Domowe słodkości na jesień — drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem

Świetnie smakują do porannej i popołudniowej kawy. Można je jeść także na sobotnie śniadanie.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić pyszne domowe drożdżówki?

Składniki na domowe drożdżówki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 80 gr roztopionego masła
  • drożdże instant
  • ulubiony dżem

na kruszonkę:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Pyszne domowe drożdżówki krok po kroku

Do miski sypiemy mąkę i cukier, wpijamy jajko, dodajemy drożdże, roztopione masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wykrawamy słoikiem drożdżówki. Robimy w nich zagłębienie. Drożdżówki układamy na kratce wyłożonej papierem. Na każdą z nich nakładamy około 1 łyżeczkę dżemu. I sypiamy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Domowe słodkości na jesień — maliny pod pierzynką

Owoce pod pierzynką z kruszonki to świetne danie na tę wyjątkową chwilę, ale także w momencie, kiedy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście, a Ty nie masz akurat żadnych słodkości w kuchni. Wystarczy umyte i obrane (jeśli trzeba) owoce pokrojone w plastry wrzucić do naczynia żaroodpornego i posypać je kruszonką. Ten ekspresowy deser, do wykonania w 20 minut, zawsze smakuje najlepiej!

 

Czego potrzebujesz, by zrobić maliny po pierzynką?

Składniki na maliny pod pierzynką:

  • 0,5 kg malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Pyszne maliny pod pierzynką krok po kroku

Maliny myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Można je podawać samodzielnie, na zimno i gorąco lub z gałką lodów.

Ja lubię rozpieszczać siebie i swoich najbliższych pysznymi domowymi słodyczami. Chętnie sięgam po te, znane mi od lat, z babcinego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami, ale i takie, których jeszcze nigdy w życiu nie robiłam. Lubię poszukiwać nowych smaków. A może Ty masz sprawdzony przepis na pyszny jesienny deser?

Jedna odpowiedź do “4 ekspresowe desery na jesienną niepogodę”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.