4 ekspresowe desery na jesienną niepogodę

Jesienią pogoda nas nie rozpieszcza…. ale my możemy się pozytywnie nastrajać, przygotowując smaczne desery dla siebie i rodziny. Są takie domowe słodycze, które można przyrządzić w kilka chwil. Jakie domowe desery doskonale sprawdzą się na jesienne popołudnia?

Na co dzień, ale i też w weekendy nie musimy tworzyć skomplikowanych dań niczym mistrz cukiernik. Ja ostatnio znów odkrywam smaki dzieciństwa. Przypomniały mi się smaczne i proste desery, które często gościły w moim rodzinnym domu. Jest jedna, ogromna korzyść, przemawiająca za tym, aby tworzyć domowe słodkości. A mianowicie chodzi o skład deserów i ilość cukru. Ostatnio mam wrażenie, że ciasta kupione w cukierni są wypełnione cukrem po granice możliwości. Dla mnie są zbyt słodkie, a w związku z tym i mdłe.

Przygotowywanie domowych deserów pozwala ograniczać ilość cukru w słodkościach — dostosowywać ją do naszych indywidualnych potrzeb. W jaki sposób? Ja robiąc ciasto czy inne domowe desery, zawsze zmniejszam zawartość cukru podaną w przepisie. Najczęściej o połowę, a czasem o 1/3. I wcale nie chodzi o to, że jestem sknerą czy chcę jakoś mocno zaoszczędzić. Po prostu nie lubię zbyt słodkich deserów. Poza tym mniej cukru sprawia, że spożywamy mniej kalorii. Czyli to moje ograniczanie cukru w domowych wypiekach wpływa pozytywnie na nasze zdrowie i portfel. A co zrobić, kiedy deser wyjdzie za mało słodki? Wówczas można posmarować go domowym dżemem czy przygotować lukier.

4 pomysły na smaczne domowe słodkości na jesień

Domowe słodkości na jesień — racuchy

Niedawno przypomniałam sobie smak pysznych racuchów z przedszkola, ale i mojego rodzinnego domu. Babcia robi genialne racuchy. Szczerze powiedziawszy, nigdy wcześniej ich nie robiłam, a to niezwykle prosty deser. Smakuje wybornie! I do tego jest ekspresowy w wykonaniu.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić domowe racuchy?

Składniki na domowe racuchy:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Puszyste racuchy krok po kroku

Do miski wbijamy jajko, dodajemy cukier i ubijamy przy użyciu miksera. Następnie po troszku dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta na naleśniki. Na rozgrzaną patelnię nakładamy ciasto i smażymy na małym ogniu do zarumienienia z obu stron.

Racuchy są pyszne, możemy je posypać cukrem czy posmarować dżemem lub obłożyć owocami.

 

Domowe słodkości na jesień — czekoladowe muffiny

Czekoladowe babeczki sprawdzą się na każdą okazję. Zawsze smakują gościom. Sami chętnie także lubimy je jeść na deser. Często piekę te babeczki zarówno w wersji z nadzieniem, jak i bez.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić pyszne muffiny?

Składniki na domowe muffiny:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki kakao.

 

Pyszne muffiny krok po kroku

Jajka roztrzepujemy i łączymy z cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, olej, kakao, wanilię, sodę i pokrojoną w kostkę czekoladę. Wszystko razem mieszamy. Napełniamy papierowe foremki do babeczek około 1/3 wysokości. Babeczki pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.

Czasem robię muffiny nadziewane dżemem, a czasem z lukrem. Wszystko zależy od okazji.

 

Domowe słodkości na jesień — drożdżówki z dżemem, kruszonką i lukrem

Świetnie smakują do porannej i popołudniowej kawy. Można je jeść także na sobotnie śniadanie.

 

Czego potrzebujesz, by zrobić pyszne domowe drożdżówki?

Składniki na domowe drożdżówki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 80 gr roztopionego masła
  • drożdże instant
  • ulubiony dżem

na kruszonkę:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

 

Pyszne domowe drożdżówki krok po kroku

Do miski sypiemy mąkę i cukier, wpijamy jajko, dodajemy drożdże, roztopione masło i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po około 2 godzinach rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wykrawamy słoikiem drożdżówki. Robimy w nich zagłębienie. Drożdżówki układamy na kratce wyłożonej papierem. Na każdą z nich nakładamy około 1 łyżeczkę dżemu. I sypiamy kruszonką. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

Domowe słodkości na jesień — maliny pod pierzynką

Owoce pod pierzynką z kruszonki to świetne danie na tę wyjątkową chwilę, ale także w momencie, kiedy zaskoczą Cię niezapowiedziani goście, a Ty nie masz akurat żadnych słodkości w kuchni. Wystarczy umyte i obrane (jeśli trzeba) owoce pokrojone w plastry wrzucić do naczynia żaroodpornego i posypać je kruszonką. Ten ekspresowy deser, do wykonania w 20 minut, zawsze smakuje najlepiej!

 

Czego potrzebujesz, by zrobić maliny po pierzynką?

Składniki na maliny pod pierzynką:

  • 0,5 kg malin
  • 2 łyżki soku z cytryny

na kruszonkę:

  • 1/2 kostki margaryny
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru

Pyszne maliny pod pierzynką krok po kroku

Maliny myjemy, osuszamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza. Można je podawać samodzielnie, na zimno i gorąco lub z gałką lodów.

Ja lubię rozpieszczać siebie i swoich najbliższych pysznymi domowymi słodyczami. Chętnie sięgam po te, znane mi od lat, z babcinego zeszytu ze sprawdzonymi przepisami, ale i takie, których jeszcze nigdy w życiu nie robiłam. Lubię poszukiwać nowych smaków. A może Ty masz sprawdzony przepis na pyszny jesienny deser?

Jedna odpowiedź do “4 ekspresowe desery na jesienną niepogodę”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.