Cukier a zdrowie psychiczne człowieka – co wiemy?

Cukier to ważne źródło energii, które napędza ludzki organizm do pracy i działania, wzmacnia koncentrację i możliwości pracy umysłowej. Dodatkowo prawidłowa dawka dzienna cukru poprawia nastrój i sprawia, że uwalniane są hormony. Przedstawiam najważniejsze informacje na temat cukru w kontekście zdrowia psychicznego człowieka.

 

Cukier poprawia nastrój

W XXI wieku coraz więcej osób stara się zupełnie zrezygnować z cukru, eliminując go po prostu ze swojej diety. W rzeczywistości takie działanie wcale nie jest prozdrowotne, ponieważ prawidłowa dawka cukru zapewnia wiele korzyści w codziennym funkcjonowaniu człowieka. „Normy żywienia dla populacji Polski” wskazują na to, że codziennie węglowodany proste, w tym cukry, powinny stanowić około 10% wartości naszej diety.

Zgodnie z założeniem spożywania 2000 kcal dziennie, cukry mogą więc stanowić 200 kcal. Oznacza to, że do swojej diety warto włączyć produkty słodkie, ale oczywiście nie wolno przesadzać. Jednym z najważniejszych pozytywnych aspektów spożywania cukru jest poprawa ludzkiego nastroju. Dzieje się tak, ponieważ w mózgu człowieka funkcjonuje układ nagrody, reagujący na różne przyjemne bodźce. Układ nagrody uaktywnia się w sytuacjach związanych z zaspokajaniem potrzeb, na przykład jedzeniem, a także w innych momentach, które wywołują przyjemność u człowieka. Glukoza uwalnia więc hormony i neuroprzekaźniki, które poprawiają nastrój, a tym samym sprawiają, że jest więcej chęci do różnych działań.

Warto oczywiście zaznaczyć, że nie można przesadzać ze spożywaniem cukrów. Więcej na ten temat można znaleźć tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/dlaczego-nie-nalezy-rezygnowac-z-cukru/

Cukier sprawia, że zachowana jest energia do działania

Podstawowym źródłem energii dla komórek jest glukoza. To właśnie ten składnik sprawia, że pojawia się energia i motywacja do działania. Cukier jest więc paliwem biologicznym dla organizmu i umożliwia wytwarzanie energii do tlenowego oddychania komórkowego. Zdecydowanie najwięcej glukozy zużywa ludzki mózg, zwłaszcza w przypadku osób wykonujących pracę umysłową, uczących się.

Cukier zwiększa możliwości w pracy umysłowej i fizycznej

Każdego dnia człowiek podejmuje różnego rodzaju wyzwania, związane z pracą umysłową i fizyczną. Nie chodzi tutaj tylko o działania typowo zawodowe, ale także ćwiczenia na świeżym powietrzu, spacery, rozwiązywanie krzyżówek i granie w szachy, uczenie się i zdobywanie nowych informacji. Do tych wszystkich czynności potrzebna jest energia, a jej głównym źródłem jest właśnie cukier.

W sytuacji, gdy człowiek spożywa za mało glukozy w stosunku do swoich działań, pojawić się może zmęczenie, obniżony nastrój i brak motywacji. Glukoza stanowi także ważne źródło energii dla pracujących mięśni. Oznacza to, że cukier przydaje się sportowcom, osobom uprawiającym ćwiczenia fizyczne.

Niedobór surowców energetycznych sprawia, że mogą pogorszyć się wyniki sportowe, a także poziom koncentracji uwagi. Można więc uznać, że cukier, spożywany oczywiście w odpowiednich dawkach, zwiększa możliwości w pracy umysłowej i fizycznej. Glukoza jest składnikiem niezbędnym do działania, poprawia nastrój, pozytywnie oddziałuje na stan psychiczny człowieka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.