Okazuje się, że gluten niekorzystnie wpływa na organizm wielu osób, nawet, jeśli nie zdiagnozowano u nich nadwrażliwości na gluten bądź celiakii. Czy warto zmienić dietę na bezglutenową? Poznaj zaskakujące korzyści diety bezglutenowej.
Co to jest gluten i gdzie go znajdziemy?
Gluten jest to grupa białek roślinnych, które znajdują się w niektórych zbożach. Źródłami glutenu są mąka pszenna, pszenica, orkisz, jęczmień i żyto. Czasami gluten znajdziemy w piwie, nabiale, słodyczach, lekach oraz wyrobach garmażeryjnych, czyli wędlinach, pasztetach czy mięsie mielonym.
Dieta bezglutenowa – dla kogo
Dieta bezglutenowa powstała z myślą o osobach cierpiących na nadwrażliwość glutenu oraz celiakię. Gluten jest jedynym białkiem całkowicie niestrawnym dla ludzkiego organizmu. Może powodować stan zapalny w jelitach oraz drażnić śluzówkę jelita cienkiego, a w efekcie uszkadzać kosmki jelitowe i utrudniać wchłanianie składników odżywczych z pożywienia. Osoba cierpiąca na alergię na gluten lub celiakię może być w związku z tym niedożywiona. Podobno dieta bezglutenowa może także pomóc osobom cierpiącym na Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy. Dieta bezglutenowa może pomóc osobom z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi zwanymi IBS, czyli zespołem jelita drażliwego.
Dieta bezglutenowa – co jeść?
Produkty bezglutenowe oznaczone są międzynarodowym znakiem Przekreślonego Kłosa. Należą do nich:
- Produkty zbożowe: brązowy i biały ryż, gryka, quinoa, amarantus, proso, kukurydza, płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, skrobia z tapioki, makarony z mąk bezglutenowych, pieczywo z mąk bezglutenowych, chrupki kukurydziane, kaszki ryżowe i kukurydziane, popcorn oraz mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych.
- Mięso, ryby i jaja: nieprzetworzone jaja, ryby i mięso.
- Mleko i produkty mleczne: mleko świeże, mleko w proszku, mleko zagęszczane, mleko w kartonie, jogurt naturalny, maślanka, kefir, nieprzetworzony ser biały i żółty.
- Tłuszcze: margaryna, oliwa z oliwek, smalec, masło i olej roślinny.
- Warzywa i przetwory z warzyw: wszystkie warzywa świeże, mrożone i konserwowane bez dodatków oraz ziemniaki, skrobia ziemniaczana, fasola, soczewica i groch.
- Owoce: wszystkie owoce świeże, mrożone i konserwowane.
- Cukier, słodycze i desery: miód, ciasta, landrynki, dżem, cukierki, kisiele, budynie, ciastka ze znakiem „Przekreślonego Kłosa”.
- Napoje: kawa naturalna, herbata, woda mineralna, kompoty, soki owocowe, czyste alkohole i napary ziołowe.
- Przyprawy: sól, pieprz i zioła, które na swoich opakowaniach nie zawierają informacji o glutenie oraz ocet jabłkowy i winny.
- Zupy: przygotowane w domu zupy, zawierające jedynie dozwolone produkty.
- Inne: soda oczyszczona oraz inne produkty spożywcze z niską zawartością glutenu.
Dieta bezglutenowa – czego unikać?
Lista produktów spożywczych, które zawierają gluten:
- Produkty zbożowe: pszenica, jęczmień, żyto, owies oraz mąki, kasze, makarony i pieczywo z tych zbóż, a także przetwory z nich.
- Mięso, ryby i jaja: panierki do potraw (mięs i ryb).
- Mleko i produkty mleczne: napoje mleczne wzbogacone ziarnami zbóż lub słodem jęczmiennym.
- Warzywa i przetwory z warzyw; warzywa w panierce lub z bułką tartą.
- Cukier, słodycze i desery: ciastka i wypieki ze słodem jęczmiennym lub z mąk zawierających gluten.
- Napoje: piwo, kakao owsiane, kawa zbożowa oraz napoje ze słodem jęczmiennym.
- Zupy: zupy z makaronem lub zaprawiane mąką
- Inne: proszek do pieczenia, opłatki świąteczne.
Zaskakujące korzyści diety bezglutenowej
Jest wiele korzyści wynikających ze stosowania diety bezglutenowej. Oto one:
- poprawa samopoczucia;
- odpowiedni poziom cholesterolu;
- zwiększenie poziomu energii;
- eliminacja niezdrowej i przetworzonej żywności z diety;
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia wielu chorób oraz usuwanie wolnych rodników z organizmu ze względu na fakt, że dieta zawiera mnóstwo witamin, przeciwutleniaczy i mikroelementów;
- redukcja niechcianych kilogramów;
- zmniejszenie dolegliwości trawiennych takich jak biegunki czy wzdęcia;
- obniżenie masy ciała;
- zmniejszenie dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu, którymi są: senność, problemy trawienne, bóle głowy czy złe samopoczucie;
- zmniejszenie objawów chorób autoimmunologicznych w tym również Hashimoto.
Dieta bezglutenowa wady
Wśród najważniejszych wad diety bezglutenowej wyliczyć można utrudniony dostęp do produktów spożywczych oraz ich wysokie koszty. W efekcie należy zrezygnować z jedzenia w restauracjach, które w menu nie zawierają dań bezglutenowych. Szczególnie na początku diety bezglutenowej pojawiają się trudności z przygotowywaniem posiłków.
Słodycze bezglutenowe – Manufaktura Cukierków
Jeśli chodzi o dietę bezglutenową, to idealnym rozwiązaniem są słodkie, bajecznie pachnące słodycze bezglutenowe, które kuszą swoimi intensywnymi kolorami. Okazuje się, że w polskiej Manufakturze Cukierków powstają bezglutenowe słodycze. Ręcznie wytwarzane słodkości będą idealnym uzupełnieniem diety bezglutenowej. Każdy produkt w ofercie Manufaktury Cukierków powstaje z naturalnych i pozbawionych glutenu składników. Ich receptury są bardzo proste, składają się z cukru, wody, syropu glukozowego oraz naturalnych barwników i aromatów. Warto podkreślić, że Manufaktura Cukierków z Torunia posiada certyfikat Towarzystwa Osób Chorych na Celiakię oraz uczestniczy w programie „Menu bez glutenu”.
Co ciekawe, takie naturalne i bezglutenowe słodycze możemy stworzyć samodzielnie. W tym celu należy się udać do Pracowni Manufaktury Cukierków w Toruniu, gdzie bezpłatnie można przyjrzeć się, jak powstają pyszne słodkości lub wziąć udział w Zajęciach Własnoręcznego Kręcenia Lizaków. Podczas takich warsztatów tworzenia słodyczy zdobywasz wiedzę o każdym etapie powstawania cukierków i lizaków, a na zakończenie otrzymujesz Dyplom Karmelarstwa. Takie warsztaty tworzenia słodyczy to świetny pomysł, by spędzić kilka chwil wspólnie z rodziną podczas wizyty w Toruniu oraz magiczna zabawa dla dzieci.