Nalewki to moja pasja już od 5 lat. Mam już kilka sprawdzonych przepisów. Aktualnie moim gościom najbardziej smakują nalewka truskawkowa, nalewka wiśniowa, nalewka z pigwy oraz nalewka z aronii. Ale to jeszcze nic… bo w tym roku zrobiłam mój hit — najlepszą nalewkę z płatków róży na świecie!
Muszę przyznać, że jestem niezłą kombinatorką, bo jak mam nadmiar owoców, to chętnie przyrządzam różnorodne naleweczki. Robiłam już nalewki z papierówek, śliwek, jagód, malin. Sama chyba nie mam swojej ulubionej. Bardzo smakuje mi nalewka malinowa, nalewka pigwowa, nalewka truskawkowa, nalewka aroniowa czy nalewka wiśniowa. To świetny sposób na popołudniowe lub wieczorne co nieco o każdej porze roku, szczególnie podczas sezonu jesienno-zimowego. Poza tym nalewki to wyjątkowa sprawa, jeśli chcemy oczarować podniebienia naszych gości!
Co jest potrzebne do przygotowania nalewki z płatków róży?
Aby przygotować pyszną nalewkę z płatków róży, musisz przyszykować:
– mnóstwo pachnących płatków róży
– duży słoik
– ok. 1-2 szklanki cukru
– ok. 1 l wódki
Jak przygotować nalewkę z płatków róży?
Aromatyczne róże zerwałam o poranku z własnego ogrodu. Delikatnie wypłukałam w letniej wodzie i oberwałam płatki róż. W celu pozbycia się charakterystycznej goryczki odcięłam białe końcówki płatków róż i włożyłam je do wysokiego słoja. Wsypałam cukier i zostawiłam na kilka godzin, aby puściły sok. A następnie zalałam wódką, zakręciłam słoik i wstawiłam go do ciemnej szafy. Raz na tydzień mieszałam moją miksturę, by po upływie ponad dwóch miesięcy uzyskać pyszną i aromatyczną nalewkę z płatków róży w niebywałym kolorze. Charakteryzuje ją głęboki i szlachetny smak, a to czyni ją moim aktualnym numerem jeden wśród nalewek.
Właściwości nalewki z płatków róży
Czy wiesz, że róże w medycynie naturalnej stanowiły antidotum na mnóstwo dolegliwości?
Płatki róż są cennym źródłem flawonoidów, związków fenolowych, antocyjanów, taniny czy witaminy C. Wyciągi z płatków róży działają uspokajająco, antybakteryjnie, moczopędnie oraz regulują trawienie. Usuwają toksyny z organizmu, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Rozluźniają, odmładzają, działają przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antydepresyjnie. Wzmacniają organizm, łagodzą zmęczenie, chronią DNA przed uszkodzeniem oraz można je spożywać profilaktycznie w okresie zwiększonych zachorowań na grypę jako profilaktyka przeciw przeziębieniu.
A może masz własny przepis na inną, równie pyszną naleweczkę?
Nie mogę znaleźć informacji ile potrzeba cukru do zasypania płatków?
Pati, około 1-2 szklanki (jeśli lubisz słodkie nalewki to 2 szklanki, a jeśli mniej słodkie to 1 lub 1,5 szklanki). Po wymoczeniu się płatków róży w alkoholu i przed przelaniem do butelek zawsze jeszcze można nalewkę dosłodzić 🙂
Dziękuję za informacje :-).
A ja zrobiłam tak zebrałm płatki róży zalałam wrzątkiem sód troszeczkę octu jabłkowego,żeby był kolor z płatków odstawiłam 1 dobę i zalałam a płatki wurzuciłam i mam do mycia włosów.w
Pozdrawiam. Czarna.
Też fajny pomysł, tylko czy jak zalewasz wrzątkiem to nie niszczysz najważniejszych składników?
tak zalewanie wrzątkiem, czy ogólnie wodą o temperaturze ponad 80 stopni niszczy wiele cennych składników we wszystkich owocach/składnikach, zalewać wrzątkiem powinno się wyłącznie już „odpad” po produkcji, gdyż wszystko co najlepsze mamy, a wysoka temperatura wody pozwala odzyskać resztki smaku i koloru do połączenia z „sercem” naszego wyrobu
Czy to mogą być płatki wszystkich róż? Czy tylko dzikiej róży?
Ja dodałam również pięknie pachnące płatki innych róż z mojego ogrodu 🙂