To przysmak z dzieciństwa mojego męża, który również i ja bardzo polubiłam. A mowa o pysznych i aromatycznych ciasteczkach, które mogą być przechowywane naprawdę długo! Dziś zdradzam, jak krok po kroku przyrządzić pyszne, jesienne ciasteczka rumowe.
Ciasteczka rumowe to takie przełożone marmoladą i polane lukrem. Czego potrzebujemy do ich wykonania?
Lista składników do przygotowania ciasteczek rumowych:
– 1 kilogram mąki
– 0,5 kg cukru
– 0,5 kg margaryny
– 0,5 l gęstej śmietany 18%
– 3 duże żółtka
– 4 jajka
– 1,5 łyżeczki amoniaku
– 3 słoiczki powideł ze śliwki
– 1 łyżka mleka
– 5 łyżek cukru pudru
– 5 kropel aromatu rumowego.
Jak przygotować domowe ciasteczka rumowe krok po kroku?
Do miski wsypuję mąkę, dodaję amoniak i cukier. Mieszam i wrzucam masło, które siekam nożem. Dodaję żółtka, jajka i śmietanę. Ugniatam do uzyskania jednolitej masy. Biorę odrobinę ciasta, rozwałkowuję i wykrawam kółka małym słoiczkiem. W ten sposób wykrojone ciastka układam na blasze i piekę około 15 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni – aż się delikatnie zarumienią. Twarde po przestudzeniu ciasteczka przekładam łyżeczką powideł śliwkowych i sklejam. Następnie robię lukier. Łączę w mice 1 łyżkę mleka, 5 łyżek cukru pudru i kropel aromatu rumowego – mieszam do uzyskania gęstej konsystencji i nakładam z jednej strony. Po wyschnięciu lukru (zazwyczaj trwa to 1 dzień) wkładam ciasteczka do słoika lub blaszanej puszki, w której mogą spędzić nawet do kilku miesięcy. Po kilku dniach ciasteczka wyjęte z puszki są miękkie i aromatycznej.
Są takie słodkości, które wywołują radość i uśmiech na naszej twarzy. Dla nas są to właśnie te aromatyczne, nadziewane ciasteczka rumowe z lukrem. Lubimy się nimi zajadać i smakują nam wybornie – szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
A może Ty masz własny przepis na pyszne jesienne ciasteczka, które mogą być dłużej przechowywane? Chętnie poznam takie sprawdzone przepisy!
Piękne zdjęcia. Ciasteczka wyglądają na pyszne. Zrobię je w najbliższy weekend.