Lubimy jeść ryby. Dlatego chętnie poszukuję nowych przepisów na dania z dorszem. Czy wiesz, jakie są zalety spożywania dorsza oraz jak przygotować go na trzy różne, pyszne sposoby?
Spis treści
3 przepisy na dania z dorsza
Dorsz to ryba morska, która zawiera tłuszcze, witaminy i minerały. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia kondycję skóry, reguluje ciśnienie tętnicze i pracę serca, obniża poziom cholesterolu. Znajdujący się w dorszu jod wpływa na pracę tarczycy, a w efekcie także całego organizmu. Dorsz jest także świetnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm.
Oczywiście najprostszą potrawą, jaką możemy sobie wyobrazić, jest ryba smażona, wcześniej obtoczona w mące, jajku i bułce tartej. Najczęściej znajduje się na talerzu z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Ale taki sposób podania ryby może się znudzić. Ja lubię odkrywać w kuchni nowe smaki. Dziś zapraszam na dorsza na 3 sposoby.
Wcześniej przygotowuję filety z dorsza
Rozmrożone filety z dorsza myję i osuszam ręcznikiem kuchennym jednorazowym. Porcjuję na mniejsze kawałki i przyprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą do ryby.
Dorsz w sosie musztardowo-pomarańczowym
Przygotowuję marynatę z 3 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek musztardy. Kawałki dorsza nacieram marynatą i odstawiam do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie smażę w ten sposób przygotowaną rybę na oleju.
Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym
Sos śmietanowo-koperkowy do ryby przygotowuje się ekspresowo.
Wystarczy połączyć i wymieszać: 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 śmietanę kremówkę, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Filety z dorsza układam w naczyniu żaroodpornym i polewam je sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Dorsz w sosie pomidorowym
Podsmażam cebulę pokrojoną w piórka na rozgrzanym oleju. Otwieram puszkę pomidorów w kawałkach oraz mały słoiczek suszonych pomidorów i dodaję do podsmażonej cebuli. Sos duszę pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszam. Następnie blenduję na gładką masę. Nie lubię pestek pomidorów, dlatego sos przecieram przez sitko — wychodzi gładki i bez żadnych pestek. Teraz dolewam śmietanę i przyprawiam do smaku ulubionymi świeżymi ziołami np. bazylią lub tymiankiem. I gotowe.
Każdy z tych sposobów przygotowania dorsza bardzo nam zasmakował. To idealny sposób, by odmienić smak pysznej ryby podczas codziennego czy świątecznego obiadu bądź też zaskoczyć gości inaczej podanym daniem.
A może Ty masz inny, równie pyszny sposób na dorsza?
O Świętach Bożego Narodzenia piszę również w artykułach pt.:
- Historia najpopularniejszych dekoracji świątecznych
- Babka piernikowa i kawa piernikowa sposobem na pozytywny nastrój przed świętami
- Trendy choinkowe 2020/21 – absolutne perełki i nowinki w dekoracjach bożonarodzeniowych
- Lista kosmetycznych prezentów dla kosmetomaniaczki
- Modne dekoracje bożonarodzeniowe – absolutne must-have!
- Świąteczne ozdoby, dekoracje i dodatki. Jak wyczarować magię Świąt Bożego Narodzenia?
- Święta Bożego Narodzenia w górach – czy to dobry pomysł?
- Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać?
- Pomysły na świąteczny obiad
- Świąteczne zwyczaje, tradycje i wierzenia Bożonarodzeniowe
- Jarmark Bożonarodzeniowy — dlaczego warto się wybrać?
- Ryba na Wigilię – 11 sprawdzonych przepisów
- Rośliny, którymi ustroisz dom na Boże Narodzenie
- Ranking 15 książek idealnych pod choinkę!
- Świąteczny zapach w mieszkaniu
- Pyszne nadziewane pierniczki i inne świąteczne słodkości
- Piękny pozytywnie nastrajający czas — przegląd grudniowych tematów
- Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia! Przygotuj plan działania!