Dorsz w trzech pysznych odsłonach – 3 pyszne przepisy

Lubimy jeść ryby. Dlatego chętnie poszukuję nowych przepisów na dania z dorszem. Czy wiesz, jakie są zalety spożywania dorsza oraz jak przygotować go na trzy różne, pyszne sposoby?

3 przepisy na dania z dorsza

Dorsz to ryba morska, która zawiera tłuszcze, witaminy i minerały. Wzmacnia odporność organizmu, poprawia kondycję skóry, reguluje ciśnienie tętnicze i pracę serca, obniża poziom cholesterolu. Znajdujący się w dorszu jod wpływa na pracę tarczycy, a w efekcie także całego organizmu. Dorsz jest także świetnym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm.

Oczywiście najprostszą potrawą, jaką możemy sobie wyobrazić, jest ryba smażona, wcześniej obtoczona w mące, jajku i bułce tartej. Najczęściej znajduje się na talerzu z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Ale taki sposób podania ryby może się znudzić. Ja lubię odkrywać w kuchni nowe smaki. Dziś zapraszam na dorsza na 3 sposoby.

Wcześniej przygotowuję filety z dorsza

Rozmrożone filety z dorsza myję i osuszam ręcznikiem kuchennym jednorazowym. Porcjuję na mniejsze kawałki i przyprawiam solą, pieprzem oraz przyprawą do ryby.

Dorsz w sosie musztardowo-pomarańczowym

Przygotowuję marynatę z 3 łyżek soku z pomarańczy, 1 łyżki soku z cytryny, 2 łyżek musztardy. Kawałki dorsza nacieram marynatą i odstawiam do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie smażę w ten sposób przygotowaną rybę na oleju.

 

Dorsz w sosie śmietanowo-koperkowym

Sos śmietanowo-koperkowy do ryby przygotowuje się ekspresowo.

Wystarczy połączyć i wymieszać: 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 1 śmietanę kremówkę, posiekany koperek i natkę pietruszki oraz 2 łyżki soku z cytryny. Filety z dorsza układam w naczyniu żaroodpornym i polewam je sosem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.

 

Dorsz w sosie pomidorowym

Podsmażam cebulę pokrojoną w piórka na rozgrzanym oleju. Otwieram puszkę pomidorów w kawałkach oraz mały słoiczek suszonych pomidorów i dodaję do podsmażonej cebuli. Sos duszę pod przykryciem około 30 minut, od czasu do czasu mieszam. Następnie blenduję na gładką masę. Nie lubię pestek pomidorów, dlatego sos przecieram przez sitko — wychodzi gładki i bez żadnych pestek. Teraz dolewam śmietanę i przyprawiam do smaku ulubionymi świeżymi ziołami np. bazylią lub tymiankiem. I gotowe.

 

Każdy z tych sposobów przygotowania dorsza bardzo nam zasmakował. To idealny sposób, by odmienić smak pysznej ryby podczas codziennego czy świątecznego obiadu bądź też zaskoczyć gości inaczej podanym daniem.

A może Ty masz inny, równie pyszny sposób na dorsza?

 

O Świętach Bożego Narodzenia piszę również w artykułach pt.:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.