Rozgrzewająca zupa jesienią i zimą doskonale sprawdza się zarówno jako danie na obiad, jak i kolacje! Z jesienią wyjątkowo kojarzą mi się dwa pomarańczowe warzywa, czyli dynia i marchew. Jak przygotować z nich pyszną zupę? I którą z nich nazwiemy królową jesiennych zup?
Brrr! Za oknem zimno — wiatr i deszcz — sprawiają, że nie chce się wychodzić z domu. Ale niestety trzeba otulić się ciepłym stylowym swetrem, ubrać kurtkę, ciepłe buty i wyjść. A kiedy wracamy do domu, z chłodnymi dłońmi i palcami u stóp, marzymy o tym, by się ogrzać. Dlatego ja w okresie jesieni i zimy chętniej serwuję zupy. Poza pysznym smakiem i walorami rozgrzewającymi zupy dodają energii. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy, jeśli spożywamy je regularnie.
Czy wiesz, że ciepła zupa pobudza krążenie krwi i temperaturę ciała? Mam nadzieję, że zebrałam dla Ciebie wystarczająco dużo dowodów, aby pokazać Ci, że pyszne zupy to doskonały pomysł!
Mój sprawdzony przepis na pyszną zupę krem z dyni
Przygotuj:
– 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
– 3 ziemniaki
– 1 cebulę
– 1 pietruszka
– 2 marchewki
– 1 rosołu
– sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa, imbir
– sok z cytryny
– pestki dyni
– nasiona słonecznika
– świeże liście bazylii
W celu przygotowania pysznej zupy krem z dyni usuwam skórkę i nasiona z dyni i kroję ją w kostkę. Ziemniaki, pietruszkę i marchew obieram i kroję w kosteczkę. Cebulę szatkuję w drobną kostkę, podsmażam na łyżce masła, dodaję do niej pozostałe warzywa, chwilę mieszam. A następnie zalewam warzywa litrem bulionu. Zupę gotuję przez ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Miksuję blenderem, doprawiam przyprawami, sokiem z cytryny. Dodaję odrobinę jogurtu naturalnego (zamiast śmietany), kilka pestek dyni, nasion słonecznika i posiekane liście bazylii. Smak tej zupy jest obłędny!
Mój sprawdzony przepis na pyszną zupę krem z marchwi
Przygotuj:
– 7 marchewek
– 1 cebulę
– 1 ząbek czosnku
– 2 ziemniaki
– pietruszkę
– kawałek selera
– 1,5 szklanki bulionu warzywnego
– sok z cytryny
– sól, pieprz, oregano
– domowe grzanki
– natka pietruszki
Aby przygotować pyszną zupę krem z marchwi, warzywa obieram i kroję w kostkę i wsypuję do garnka. Drobno pokrojoną cebulę podsmażam na maśle. Podsmażoną cebulę dodaję do garnka z warzywami i gotuję około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość miksuję. Doprawiam do smaku sokiem z cytryny, pieprzem, oregano i solą. Na koniec dodaję kilka domowych grzanek czosnkowych i posypuję talerz z zupą świeżo pokrojoną natką z pietruszki. I smacznego! Mniam… jest wyśmienita!
Zdradzę Ci sekret! Czasem, gdy mam dużo dyni przygotowuję ogromny garnek tej zupy, a następnie ją porcjuję i mrożę lub wekuję w słoikach. To doskonały pomysł na rozgrzewające danie, które możesz przygotować w kilka chwil, kiedy tylko jest taka potrzeba.
Uwielbiam te zupy! Nie potrafię sama zdecydować, która z nich mogłaby być moją królową jesiennych zup. A może pomożesz mi zdecydować?
Zdecydowanie dyniowa.
Zresztą jesienią, każda zupa krem jest dobra 😉 zwłaszcza lekko pikantna i rozgrzewająca. Polecam też długogotowane zupy mocy.
Agnieszko, ojej, ale mnie zaciekawiłaś. A czym są długogotowane zupy mocy?