Dzień Działkowca i menu na imprezę w ogrodzie

Jest taki jeden szczególny dzień, inny niż wszystkie w ciągu całego roku. To Dzień Działkowca — czas, gdy posiadacze ogrodów działkowych wraz ze znajomymi i rodziną spędzają przyjemnie czas i celebrują czas spędzony w swoich ogrodach.

 

U nas tak już się utarło, że rodzina i najbliżsi przez cały rok dopytują, kiedy znów będzie Dzień Działkowca. Zatem kiedy tylko pojawia się taka informacja, wiemy już, że to moment, kiedy musimy zorganizować imprezę w naszym ogrodzie. W związku z tą sytuacją w mojej głowie już zrodziło się pytanie „ojej, a co będzie, jak sprzedamy ogród działkowy, bo będziemy mieć dom z ogrodem?”. Być może wówczas będziemy organizować takie imprezy w ogrodzie przynajmniej raz w miesiącu!

 

Obchody Dnia Działkowca

Zawsze jest tak, że po częściach oficjalnych Dnia Działkowca, czyli podziwianiu zbiorów działkowych, nagrodzeniu najpiękniejszej działki następuje wspólna integracja i biesiada.

 

… ale my wolimy świętować indywidualnie w rodzinnym gronie.

Imprezy w naszym ogrodzie są przyjemne. Jest altanka z dostępem do bieżącej wody i prądu oraz lodówka. Nie ma gazówki, zatem trzeba odpowiednio zaplanować menu. Czyli potrawy z grilla, zimne przekąski i sałatki. Jakim menu rozpieszczałam podniebienia naszych gości w trakcie świętowania tegorocznego Dnia Działkowca?

 

Najpierw była kawa…

Wiadomo, że wszystko rozpoczyna się od podwieczorku. Przygotowałam sernik na zimno z galaretką oraz kolorową babkę.

 

Sernik na zimno

Zrobienie deseru, w postaci sernika na zimno nie jest jakąś bardziej skomplikowaną sprawą. Namoczyłam w kawie biszkopty i ułożyłam je na tortownicy dwukrotnie wyłożonej aluminiową folią kuchenną. Do wysokiej miski wlałam odpowiednią ilość mleka, wsypałam magiczny proszek, dodałam dwa serki brzoskwiniowe i użyłam miksera, by wszystko się wymieszało i dobrze połączyło. Wystarczyło kilka minut miksowania. Przelałam przygotowaną w ten sposób masę serową do tortownicy. Na wierzchu ułożyłam plastry brzoskwini, które polałam wcześniej przygotowaną, już gęstniejącą galaretką brzoskwiniową. W ten sposób powstał pyszny serniczek na zimno, który warto przygotować dzień przed imprezą.

 

 

Babeczka w trzech kolorach

Do jej przygotowania potrzebować potrzebujesz:
– 2 szklanki mąki tortowej
– masło
– 6 jajek
– 1 szklanka cukru
– esencje waniliową lub cukier waniliowy
– pół szklanki oleju
– dwie łyżeczki proszku do pieczenia
– kisiel cytrynowy
– kisiel wiśniowy
– 2 łyżki kakao.

Masło utarłam z cukrem, stopniowo dodawałam żółtka i olej — ciągle mieszałam. Do masy dodałam mąkę, proszek do pieczenia i ekstrakt z wanilii oraz ubite na sztywno białka. Ciasto podzieliłam na trzy części. Do pierwszej części ciasta dodałam kakao, a po wymieszaniu włożyłam na dno formy do babki. Do drugiej części ciasta dodałam kisiel cytrynowy — wymieszałam — i wyłożyłam do foremki na czekoladową warstwę. Do trzeciej części ciasta dodałam kisiel wiśniowy — była to górna warstwa mojej babeczki. Trójkolorową babeczkę piekłam w piekarniku w 180 stopniach przez godzinę.

Kolorowa babeczka to świetny sposób, by nieco zaskoczyć gości, nie tylko połączeniem kolorów, ale i trzema różnymi smakami.

 

 

Później była kolacja….

Punktem kulminacyjnym Dnia Działkowca, tak jak i spędzania weekendów na działce jest grill, któremu towarzyszą rozmowy z naszymi gośćmi. Tym razem podaliśmy grillowane kiełbaski i takie innowacyjne mięsko mielone, którym wszyscy się zachwycali. Paluszki mięsne kupiłam w zaufanym, lokalnym sklepie mięsnym. Do tego były minitortille i dwie sałatki: sałatka z ryżem, kurczakiem i paprykami oraz sałatka z gruszką i białym serem.

 

Sałatka z ryżem, kurczakiem i paprykami

Niezbędne składniki:
– 2 woreczki ryżu
– podwójna pierś z kurczaka
– ogórki kiszone
– mała czerwona cebula
– 3 papryki (najlepiej w różnych kolorach)
– puszka kukurydzy konserwowej
– sól
– kurkuma
– pieprz
– majonez

 

Jak wykonać pyszną sałatkę z ryżem i kurczakiem?

Ugotowany ryż, pokrojoną w małą kostkę i podsmażoną pierś z kurczaka łączę z drobno pokrojonymi paprykami, ogórkami, czerwoną cebulą i odsączoną kukurydzą dodaję do dużej miski. Po przyprawieniu do smaku i dodaniu majonezu mieszam.

 

 

Mini tortille

Do przygotowania mini tortilli potrzebujesz:
– opakowanie tortilli
– liście sałaty
– szynkę
– żółty ser
– biały serek śmietankowy do chleba
– ogórek surowy
– paprykę
– sól
– pieprz
– 1,5 łyżki majonezu

Przygotowanie mini tortilli jest bardzo proste. A to ekspresowe danie doskonale sprawdza się jako zimne przystawki na każdej imprezie. Wystarczy serek śmietankowy połączyć w jednolitą masę z 1,5 łyżki majonezu i doprawić do smaku. A następnie w taki sposób przygotowanym sosem posmarować pół tortilli. Położyć na nim plasterki sera, szynki, kawałki sałaty, ogórka i papryki. Teraz zawijamy tortillę, owijamy ją folią spożywczą i wykładamy do lodówki na dwie godziny. Po wyjęciu z lodówki kroimy na 2 cm paseczki i układamy na talerzu. Taki półmisek z mini tortillami można udekorować małymi pomidorkami koktajlowymi. Ja nie dodałam pomidora do każdej z mini tortilli, bo nie wszyscy moi goście lubią to warzywo.

 

 

Sałatka z białym serem i gruszką

To chyba najszybsza w przyrządzaniu sałatka, jaką do tej pory robiłam, która zachwyca gości wyjątkowym połączeniem smaków i ekspresowo znika ze stołu.

Do przygotowania ekspresowej sałatki z białym serem i gruszką potrzebujemy:
– 1 opakowanie mieszanki sałat (ja miałam taką z dekoracyjnymi paseczkami buraka)
– 2 duże twarde gruszki
– opakowanie białego serka typu feta bądź greckiego do sałatek
– orzechy włoskie

Do przygotowania sosu:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 łyżeczki miodu
– 3 łyżeczki musztardy
– sól i pieprz
– odrobinę soku z cytryny

Mieszankę sałat porcjuję na drobniejsze fragmenty i wrzucam do miski. Umyte gruszki kroję w kosteczkę, serek także kroję w kosteczkę i dodaję do miski z sałatą. Wszystko posypuję kilkoma garściami orzechów włoskich. Z pozostałych składników przygotowuję sos, którym polewam sałatkę. I tyle.

Szczerze powiedziawszy, trochę obawiałam się tego połączenia smaków — gruszka, orzechy, miód i musztarda. Jednak jak się okazało — niepotrzebnie, bo goście z apetytem zajadali się tą nową sałatką, którą bardzo chwalili.

 

 

Niewątpliwie przygotowanie przyjęcia w ogrodzie, jak przygotowanie każdego innego przyjęcia, jest kosztowne i pracochłonne. Jednak warto się czasami napracować, by przeżyć miłe chwile wspólnie z przyjaciółmi i rodziną. Sama ciągle poszukuję ekspresowych w wykonaniu, prostych i pysznych dań, które zachwycą swoim smakiem moich gości.

A może Ty masz inne sprawdzone przepisy na pyszne dania, które idealnie sprawdzą się na przyjęcie w ogrodzie?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.