Żyjemy w ekspresowym tempie. Łącząc prowadzenie domu z pracą we własnej firmie czasem trudno odnaleźć się w rzeczywistości. Dlatego też od pewnego czasu stawiam na proste rozwiązania. Jednym z nich są mieszanki sałat. Co to takiego i w jaki sposób ułatwiają mi życie? Przygotuj pyszne ekspresowe sałatki na śniadanie i kolację.
Mieszanki sałat to dla mnie baza do przygotowania pysznego i zdrowego posiłku w kilka chwil. Supermarkety i dyskonty oferują mnóstwo różnych mieszanek sałat, w których znajdziemy liście rukoli, cykorii, roszponki, sałaty lodowej, escarole, frisee, radicchio. Czasami zostają wzbogacone marchewką, burakiem, kapustą, szpinakiem czy liśćmi botwinki. Mimo iż wiele osób zaraz powie, że takie mieszanki sałat wychodzą dużo drożej niż gdybym kupiła kilka różnych sałat, to uważam, że dla mnie jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie. Dlaczego? Bo połączenie rodzajów sałat to połączenie kilku smaków. Od kilku miesięcy kupuję kilka takich mieszanek sałat w tygodniu. To dla mnie oszczędność czasu. Bo w wystarczy 5 minut, by przyrządzić śniadanie, drugie śniadanie i kolację. Choć ostatnio coraz częściej zdarza nam się jadać takie sałatki również i na obiad. Wystarczy rozłożyć dwie lub trzy garści takiego miksu sałat na talerzu. Ja je zawsze rozdrabniam – rozrywam na mniejsze kawałeczki, bo jest je łatwiej włożyć do ust. A następnie dodaję ulubione dodatki, polewam sosem i gotowe.
Co dodać do mieszanki sałat?
Mając taką mieszankę sałat, można stworzyć wiele niesamowitych i smacznych kombinacji dań. I to w zaledwie kilka chwil. W jaki sposób? Dodając do nich:
- mięso: grillowane kawałki kurczaka, kawałki tuńczyka, innej ryby bądź kawałki wędliny;
- warzywa: pomidory, ogórki kiszone, papryka, ogórek zielony, czerwona cebula, rzodkiewki, kiełki, rzeżuchę;
- owoce: maliny, truskawki, pomarańcze, grejpfrut, owoce granatu, awokado, arbuz, gruszka, kiwi, winogrono, brzoskwinie, suszona żurawina;
- nabiał: gotowane jajko, ser feta lub twaróg;
- nasiona i pestki: ulubione orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia.
Niezależnie od tego, czy zamierzasz schudnąć, zadbać o to, jak się odżywiasz czy też zmienić styl życia na zdrowszy, sałatki mogą Ci w tym pomóc lub zaszkodzić. Przy ich tworzeniu warto zatem dokonywać mądrych wyborów, aby Twoje codzienne posiłki były smaczne i zdrowe.
Mieszanki sałat są doskonałą podstawą do przygotowania wyjątkowego posiłku. Ta zielenina jest cennym źródłem substancji odżywczych. Zawierają niewiele kalorii, a dostarczają organizmowi mnóstwo błonnika. W ten sposób przyspieszają ruchy perystaltyczne jelit, regulują trawienie oraz dłużej utrzymują uczucie sytości. Jarmuż, szpinak i ciemnozielone sałaty są skarbnicą witamin A, C, E i K. Zatem taka mieszanka sałat nie tylko wspomaga zdrowie układu odpornościowego i pokarmowego, ale również pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz chroni kości.
Dbaj o różnorodność dań z mieszanek sałat!
W swoich posiłkach staram się łączyć różne kolory warzyw i owoców, aby mieć tęczę kolorów na talerzu. Zielone warzywa dbają o zdrowie oczu oraz neutralizują działanie wolnych rodników. Likopen – przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, papryce czy rzodkiewce zmniejsza ryzyko chorób serca. Żółte owoce i warzywa dostarczają witaminy C oraz beta-karotenu, który wzmacnia odporność oraz korzystnie wpływa na skórę, włosy i wzrok. Swoje sałatki dosładzam owocami. Przykładowo w sezonie wiosenno-letnim są to owoce jagodowe takie jak borówki, maliny czy truskawki o właściwościach przeciwzapalnych. Warzywa fioletowe walczą ze skutkami starzenia.
Jeśli moja sałatka jest głównym daniem, a ostatnio bardzo często tak się zdarza, nie zapominam o białku. Białko jest aminokwasem niezbędnym dla budowy mięśni, kości i chrząstki. Chętnie do swoich sałatek dodaję grillowany lub gotowany filet z kurczaka, indyka, łososia lub tuńczyka. Innym razem, celem urozmaicenia posiłku do moich sałatek dodaję gotowane jajko, ser feta lub drobno pokrojony twaróg. Aby ułatwić organizmowi wchłanianie substancji odżywczych z sałatki, niezbędna jest odrobina zdrowych tłuszczy. Oczywiście nie oznacza to, że taki posiłek ma ociekać kalorycznym majonezowym sosem. Zamiast tego wolę ją skropić odrobiną oliwy z oliwek, dodaję garść orzechów włoskich, pestek dyni czy nasion słonecznika. Czasem przygotowuję sos, którego podstawę stanowi jogurt naturalny. Łączę go z łyżeczką majonezu, łyżeczką musztardy i przyprawami. Zdrowe tłuszcze nie tylko wspomagają wchłanianie składników odżywczych z warzyw, ale również dostarczają witaminy E i selenu, obniżają ciśnienie krwi oraz minimalizują ryzyko chorób układu krążenia.
Dlaczego warto zastąpić zwykłe śniadanie zdrową sałatką?
=>> Ponieważ zauważyłam, że zyskałam więcej energii.
=>> Piję więcej wody (bo nic innego nie smakuje z taką sałatką).
=>> Nauczyłam się planować posiłki, a dzięki temu oszczędzam. W jaki sposób? Płatki śniadaniowe mogą stać w pudełku przez wiele tygodni. Kupując warzywa i owoce szukam oszczędności i rabatów. Sprawdzam promocję, kupuję warzywa i owoce w dobrych cenach (często na lokalnym targu). I na tej podstawie komponuję skład moich ekspresowych sałatek z mieszanek sałat. Dzięki temu własnoręcznie przygotowywane posiłki są zdecydowanie tańsze niż te, które chciałabym kupować w modnych dziś cateringach dietetycznych.
=>> Nie przejadam się podczas śniadania, drugiego śniadania i kolacji. Dlaczego? Bo dostarczam mojemu organizmowi niewiele kalorii. To znaczy dwie lub trzy garście mieszanki sałat, do tego gotowane jajko, garść winogron, garść nasion słonecznika i pestek dyni. Czasami wzbogacam taką sałatkę jeszcze garścią suszonej żurawiny. I naprawdę wystarcza. Czuję się najedzona przez kilka kolejnych godzin. Czyli dostarczam mojemu organizmowi mniejszej ilości wysokiej jakości niskokalorycznego jedzenia. Dzięki temu uzupełniam optymalną dawkę substancji odżywczych.
Jedzenie sałatek każdego dnia może być jednym z najzdrowszych i najkorzystniejszych nawyków żywieniowych dla Twojego organizmu. A do tego jest prosty i ekspresowo szybki. To wygodny sposób na połączenie warzyw i owoców. W ciągu kilku minut możesz w domowym zaciszu przyrządzić sałatkę. To chrupiący, wypełniony mnóstwem tekstur, kolorów i smaków posiłek. Możesz dostosować go do swoich potrzeb i preferencji smakowych.
Dieta bogata w błonnik może zapobiegać zaparciom i obniżać poziom cholesterolu we krwi. Poza tym na dłużej wypełnia żołądek pożywieniem, dzięki temu jem mniej i chudnę. Warzywa, owoce i orzechy wypełnione witaminami, mikroelementami i antyoksydantami to popularne składniki moich sałatek. Warto zdrowo odżywiać organizm pokarmami roślinnymi, ponieważ przyczyniają się one do poprawy ogólnego stanu zdrowia. Ponadto uzupełniam również likopen, kwas foliowy i beta-karoten. Surowe warzywa i owoce są także doskonałym źródłem przeciwutleniaczy o działaniu antyoksydacyjnym. Wymiatają wolne rodniki z organizmu, naprawiają uszkodzenia przez nie wyrządzone oraz chronią przed stresem oksydacyjnych. Od lat naukowcy dowodzą, że istnieje związek pomiędzy spożywaniem większej ilości owoców i warzyw a zdrowiem i mniejszym ryzykiem zachorowania na wiele chorób.