Gęsina. Wszystko, co warto wiedzieć o mięsie z gęsi

Gęsina to rodzaj drobiu, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Postanowiłam przyjrzeć mu się bliżej. Podpowiem czy mięso z gęsi jest zdrowe, jakie ma właściwości zdrowotne i w jaki sposób je najlepiej przyrządzić? Poznaj 3 sprawdzone przepisy na dania z gęsiny.

Gęś to pospolita to nazwa gatunku z rodziny ptaków wodnych. Jest to zwierze dzikie lub udomowione, które występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Istnieją różne gatunki gęsi takie jak: gęś gęgawa (Anser anser), gęś łabędzionosa (Anser cygnoides), gęś białoczelna (Anser albifrons) czy bernikla kanadyjska (Branta canadensis).

Mięso gęsi wartości odżywcze

Porcja 100 gram mięsa z gęsi dostarcza 371 kalorii, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, B3, B5, E, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, magnez czy selen. Jak widać, mięso z gęsi jest skarbnicą składników odżywczych, lipidów, aminokwasów i minerałów. W gęsinie znajdziemy także zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.

Mięso z gęsi jest bardziej aromatyczne i ciemniejsze niż inne rodzaje drobiu takie jak indyk czy kurczak. Zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na jego smak, który jest przybliżony do czerwonego mięsa.

Mięso z gęsi – zalety spożywania

Wiele osób zastanawia się, czy mięso gęsi jest zdrowe. Otóż duża zawartość witamin i mikroelementów sprawia, że tak. Dlaczego warto jadać gęsinę?

Zalety jedzenia gęsiny:

  • Dobre źródło białka
    Gęsina to świetne źródło białka niezbędnego do wzrostu i pracy mięśni.
  • Dostarcza glicynę
    Glicyna jest podstawowym aminokwasem niezbędnym do syntezy kolagenu oraz poprawia ogólną kondycję skóry, zmniejsza oznaki starzenia oraz może spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów.
  • Skarbnica kwasów Omega-3 i Omega-6
    Warto sięgać po gęsinę z wolnego wybiegu, ponieważ takie mięso ma znacznie lepszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3.
  • Uzupełnia minerały
    Gęsina to skarbnica minerałów takich jak miedź, żelazo, selen, fosfor i cynk. Najbardziej skoncentrowanym mikroelementem w gęsim mięsie jest selen. Aktywizuje on enzymy przeciwutleniające w organizmie.
  • Wzmacnia kości
    Wapń i fosfor są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dbają o szkliwo zębów i dziąsła.
  • Dotlenia organizm
    Żelazo transportuje tlen w komórkach organizmu. Jest niezbędne do pracy wielu organów i funkcji życiowych w ludzkim ciele.
  • Pielęgnuje skórę i włosy
    Witamina B5 chroni przed wczesnymi objawami starzenia takimi jak zmarszczki, plamy starcze na skórze czy matowienie włosów. Jest niezbędna dla utrzymania zdrowej skóry.
  • Obniża poziom cholesterolu
    Znajdująca się w gęsinie miedź obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca, zawał czy udar.
  • Wzmacnia odporność
    Zawartość witaminy B6 wspomaga ochronę przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy.
  • Reguluje trawienie
    Za sprawą witaminy B3 mięso z gęsi reguluje pracę układu trawiennego, poprawia apetyt oraz dodaje skórze blasku.
  • Przyspiesza proces gojenia
    Ryboflawina naprawia uszkodzenia w organizmie oraz przyspiesza gojenie się ran.

Jak jeść mięso gęsi?

Gęś to eleganckie i piękne zwierzęta. Gęsinę zwykle spożywa się jesienią i zimą, ponieważ mięso to wzmacnia odporność organizmu, jest smaczne i dostarcza witamin. A jak jeść mięso gęsi?

Najczęściej jest marynowane w ziołach i przyprawach, pieczone i podawane z sosami lub w towarzystwie owoców.

Istnieje mnóstwo przepisów na dania z gęsiny. Z mięsa gęsi można przygotować: potrawkę z gęsi, gęś pieczoną, gęsie udka po azjatycku, pasztet z gęsi, pierogi z gęsiną, pieczoną gęś faszerowana lub w towarzystwie owoców, krupnik na gęsinie, rosół z gęsi, gęś w sosie musztardowym, filet z gęsi w sosie malinowym.

Już starożytni Egipcjanie jadali gęsinę, która była popularna w Europie od średniowiecza. Warto wiedzieć, że gęś jest mięsem trudniejszym do ugotowania niż kurczak czy indyk. A im młodsza gęś, tym lepiej smakuje jej mięso. Gęś ma znacznie więcej tłuszczu niż kurczak lub indyk, chociaż samo mięso jest chude.

3 przepisy na dania z mięsem gęsi

Potrawka z gęsi

Składniki:

  • 1 pierś z gęsi
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała papryka
  • 1 szklanka ryżu
  • 3-5 szklanek rosołu
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 0,5 łyżeczki cząbru
  • 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • sól
  • olej

Jak przygotować potrawkę z gęsi krok po kroku?

Filet z gęsi umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawami i odstawić. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Najpierw na patelni na rozgrzanej odrobinie oleju zarumienić cebulę i dodać do niej paprykę, a po kilku minutach mięso w przyprawach. Kiedy będzie zarumienione wsypać ryż. Dolewać rosół po kilka łyżek, aż ryż wchłonie płyn i mieszać od czasu do czasu. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazylii.

Potrawka z gęsi

Kotlecik z gęsi

Składniki:

  • 3 udka z gęsi
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1-2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • olej

Jak przygotować kotleciki z gęsi krok po kroku?

Udka gęsi umyć, zdjąć z nich skórę i oddzielić mięso od kości. Mięso drobno poszatkować i wrzucić do miski Do mięsa dodać zarumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi oraz w towarzystwie ulubionej surówki.

Kotlecik z gęsi

Pieczona gęś z nadzieniem

Składniki:

  • 1 duża gęś
  • 0,5 kg gęsich wątróbek
  • 2-3 czerstwe bułki
  • 4 jajka
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • majeranek
  • kminek
  • słodka papryka mielona
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • olej

Jak przygotować pieczoną gęś krok po kroku?

Gęś włożyć do dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez 3 godziny. Następnie mięso wyjąć, osuszyć, posolić i odstawić na minimum godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do miski. Czerstwe bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Natkę pietruszki poszatkować i dodać do miski. Wątróbkę umyć, oczyścić, drobno pokroić i wrzucić do miski z nadzieniem. Dodać przyprawy, bułkę tartą i jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gęś faszerować nadzieniem, zaszyć i natrzeć jej mięso z wierzchu majerankiem i kminkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewać sosem, który się wytworzy. Kiedy mięso ładnie się zarumieni naczynie żaroodporne zamknąć pokrywką i piec jeszcze 3 godziny w 200 stopniach Celsjusza.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.