Gęsina to rodzaj drobiu, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Postanowiłam przyjrzeć mu się bliżej. Podpowiem czy mięso z gęsi jest zdrowe, jakie ma właściwości zdrowotne i w jaki sposób je najlepiej przyrządzić? Poznaj 3 sprawdzone przepisy na dania z gęsiny.
Gęś to pospolita to nazwa gatunku z rodziny ptaków wodnych. Jest to zwierze dzikie lub udomowione, które występuje w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Istnieją różne gatunki gęsi takie jak: gęś gęgawa (Anser anser), gęś łabędzionosa (Anser cygnoides), gęś białoczelna (Anser albifrons) czy bernikla kanadyjska (Branta canadensis).
Mięso gęsi wartości odżywcze
Porcja 100 gram mięsa z gęsi dostarcza 371 kalorii, nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasów omega-3 i omega-6, białka, witamin A, B3, B5, E, kwasu foliowego oraz minerałów takich jak potas, fosfor, sód, magnez czy selen. Jak widać, mięso z gęsi jest skarbnicą składników odżywczych, lipidów, aminokwasów i minerałów. W gęsinie znajdziemy także zdrowe tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Mięso z gęsi jest bardziej aromatyczne i ciemniejsze niż inne rodzaje drobiu takie jak indyk czy kurczak. Zawiera więcej tłuszczu, co wpływa na jego smak, który jest przybliżony do czerwonego mięsa.
Mięso z gęsi – zalety spożywania
Wiele osób zastanawia się, czy mięso gęsi jest zdrowe. Otóż duża zawartość witamin i mikroelementów sprawia, że tak. Dlaczego warto jadać gęsinę?
Zalety jedzenia gęsiny:
- Dobre źródło białka
Gęsina to świetne źródło białka niezbędnego do wzrostu i pracy mięśni. - Dostarcza glicynę
Glicyna jest podstawowym aminokwasem niezbędnym do syntezy kolagenu oraz poprawia ogólną kondycję skóry, zmniejsza oznaki starzenia oraz może spowolnić postęp choroby zwyrodnieniowej stawów. - Skarbnica kwasów Omega-3 i Omega-6
Warto sięgać po gęsinę z wolnego wybiegu, ponieważ takie mięso ma znacznie lepszy stosunek kwasów omega-6 do kwasów omega-3. - Uzupełnia minerały
Gęsina to skarbnica minerałów takich jak miedź, żelazo, selen, fosfor i cynk. Najbardziej skoncentrowanym mikroelementem w gęsim mięsie jest selen. Aktywizuje on enzymy przeciwutleniające w organizmie. - Wzmacnia kości
Wapń i fosfor są niezbędne do utrzymania zdrowych zębów i kości. Dbają o szkliwo zębów i dziąsła. - Dotlenia organizm
Żelazo transportuje tlen w komórkach organizmu. Jest niezbędne do pracy wielu organów i funkcji życiowych w ludzkim ciele. - Pielęgnuje skórę i włosy
Witamina B5 chroni przed wczesnymi objawami starzenia takimi jak zmarszczki, plamy starcze na skórze czy matowienie włosów. Jest niezbędna dla utrzymania zdrowej skóry. - Obniża poziom cholesterolu
Znajdująca się w gęsinie miedź obniża poziom złego cholesterolu, a w efekcie zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych takich jak miażdżyca, zawał czy udar. - Wzmacnia odporność
Zawartość witaminy B6 wspomaga ochronę przed infekcjami i wzmacnia układ odpornościowy. - Reguluje trawienie
Za sprawą witaminy B3 mięso z gęsi reguluje pracę układu trawiennego, poprawia apetyt oraz dodaje skórze blasku. - Przyspiesza proces gojenia
Ryboflawina naprawia uszkodzenia w organizmie oraz przyspiesza gojenie się ran.
Jak jeść mięso gęsi?
Gęś to eleganckie i piękne zwierzęta. Gęsinę zwykle spożywa się jesienią i zimą, ponieważ mięso to wzmacnia odporność organizmu, jest smaczne i dostarcza witamin. A jak jeść mięso gęsi?
Najczęściej jest marynowane w ziołach i przyprawach, pieczone i podawane z sosami lub w towarzystwie owoców.
Istnieje mnóstwo przepisów na dania z gęsiny. Z mięsa gęsi można przygotować: potrawkę z gęsi, gęś pieczoną, gęsie udka po azjatycku, pasztet z gęsi, pierogi z gęsiną, pieczoną gęś faszerowana lub w towarzystwie owoców, krupnik na gęsinie, rosół z gęsi, gęś w sosie musztardowym, filet z gęsi w sosie malinowym.
Już starożytni Egipcjanie jadali gęsinę, która była popularna w Europie od średniowiecza. Warto wiedzieć, że gęś jest mięsem trudniejszym do ugotowania niż kurczak czy indyk. A im młodsza gęś, tym lepiej smakuje jej mięso. Gęś ma znacznie więcej tłuszczu niż kurczak lub indyk, chociaż samo mięso jest chude.
3 przepisy na dania z mięsem gęsi
Potrawka z gęsi
Składniki:
- 1 pierś z gęsi
- 1 średnia cebula
- 1 mała papryka
- 1 szklanka ryżu
- 3-5 szklanek rosołu
- 0,5 łyżeczki majeranku
- 0,5 łyżeczki cząbru
- 0,5 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- sól
- olej
Jak przygotować potrawkę z gęsi krok po kroku?
Filet z gęsi umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Posypać przyprawami i odstawić. W tym czasie cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Najpierw na patelni na rozgrzanej odrobinie oleju zarumienić cebulę i dodać do niej paprykę, a po kilku minutach mięso w przyprawach. Kiedy będzie zarumienione wsypać ryż. Dolewać rosół po kilka łyżek, aż ryż wchłonie płyn i mieszać od czasu do czasu. Podawać udekorowane natką pietruszki lub listkami bazylii.
Kotlecik z gęsi
Składniki:
- 3 udka z gęsi
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 1-2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- olej
Jak przygotować kotleciki z gęsi krok po kroku?
Udka gęsi umyć, zdjąć z nich skórę i oddzielić mięso od kości. Mięso drobno poszatkować i wrzucić do miski Do mięsa dodać zarumienioną, drobno poszatkowaną cebulkę oraz przepuszczony przez praskę czosnek. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wbić jajko, doprawić solą i pieprzem. Uformować kotleciki, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć z na rozgrzanym oleju. Podawać z ziemniakami lub plackami ziemniaczanymi oraz w towarzystwie ulubionej surówki.
Pieczona gęś z nadzieniem
Składniki:
- 1 duża gęś
- 0,5 kg gęsich wątróbek
- 2-3 czerstwe bułki
- 4 jajka
- 2-3 łyżki bułki tartej
- pęczek natki pietruszki
- 1 duża cebula
- majeranek
- kminek
- słodka papryka mielona
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- olej
Jak przygotować pieczoną gęś krok po kroku?
Gęś włożyć do dużego garnka, zalać wodą i moczyć przez 3 godziny. Następnie mięso wyjąć, osuszyć, posolić i odstawić na minimum godzinę. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na złoty kolor i wrzucić do miski. Czerstwe bułki namoczyć w wodzie i odcisnąć. Natkę pietruszki poszatkować i dodać do miski. Wątróbkę umyć, oczyścić, drobno pokroić i wrzucić do miski z nadzieniem. Dodać przyprawy, bułkę tartą i jajka i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gęś faszerować nadzieniem, zaszyć i natrzeć jej mięso z wierzchu majerankiem i kminkiem. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 2 godziny do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Co jakiś czas polewać sosem, który się wytworzy. Kiedy mięso ładnie się zarumieni naczynie żaroodporne zamknąć pokrywką i piec jeszcze 3 godziny w 200 stopniach Celsjusza.