Gotowanie w domu czy catering?

Był w moim życiu taki okres, kiedy godziłam pracę na etacie, z pracą w mlm i budowaniem własnego biznesu. Był to trudny czas, gdy musiałam być doskonale zorganizowana. Wtedy podjęliśmy z mężem trudną decyzję o abonamentowych obiadach, które dowożono nam co dnia z lokalnego cateringu.

Gotować obiady w domu czy zamawiać obiady z cateringu?

To trudne pytanie, na które nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od ilości członków rodziny oraz powodu, dla którego rezygnujemy z gotowania. Ja uwielbiam gotować, lecz nadmiar obowiązków zawodowych oraz prowadzenie domu sprawiały, że w pewnym momencie zaczęło brakować czasu na robienie zakupów produktów na obiad, gotowanie obiadu i zmywanie po nim.

Wówczas skalkulowaliśmy wspólnie z mężem, że na jakiś czas, gdy tak ciężko pracowałam, zdecydujemy się na obiady z cateringu. Tak, aby odciążyć mnie fizycznie i psychicznie. W taki sposób funkcjonowaliśmy przez ponad dwa lata.

Zanim znaleźliśmy restaurację, która przygotowywała pyszne i różnorodne dania, troszkę popróbowaliśmy. I tak w naszym mieście porcja dwudaniowego obiadu dla jednej osoby kosztowała 15 zł. Czyli dla naszej dwuosobowej rodziny trzeba było zamówić 2 porcje, co oznaczało 5 dni w tygodniu x 30 zł. Co dawało 150 zł tygodniowo. Jednak już po tygodniu zamawiania obiadów z cateringu okazało się, że porcje obiadowe są bardzo duże i nie jesteśmy w stanie zjeść ich w całości. Aby nie wyrzucać pieniędzy w błoto (a jedzenia do kosza), postanowiliśmy, że będziemy kupować 1 porcję obiadową składającą się z zupy i drugiego dania i po prostu każdego dnia podzielimy ją sobie w domu na pół.

W taki sposób w tygodniu na obiady wydawaliśmy 75 zł, co dawało miesięcznie kwotę 300 zł. I byliśmy naprawdę najedzeni do syta.

Ten bilans był dla nas korzystny, jednak w przypadku większej rodziny bądź osoby pracującej fizycznie raczej nie opłaca się zamawianie obiadów abonamentowych z cateringu. Mężczyzna pracujący fizycznie z pewnością będzie potrzebował więcej kalorii, by zaspokoić głód i dostarczyć organizmowi niezbędne pożywienie. Po dwóch latach takiego ciągłego życia w biegu, pomiędzy pracą na etacie, pracą w mlm i rozwijaniem własnego biznesu przyszedł czas, by zwolnić tempo. W sumie to nastąpił on zupełnie niespodziewanie.

Zrezygnowałam z pracy na etacie, ograniczyłam pracę w mlm, a poświęciłam się w całości prowadzeniu własnej firmy. I po kilku miesiącach, gdy moja firma już stabilnie stanęła na nogi, wówczas zrezygnowaliśmy z obiadów abonamentowych z cateringu, a ja sama na nowo zaczęłam przygotowywać domowe obiady.

A Ty wolisz gotować obiady w domu czy jadasz obiady na mieście?

2 odpowiedzi do “Gotowanie w domu czy catering?”

  1. Rzeczywiście usługi cateringowe są świetnym rozwiązaniem, kiedy nie ma się czasu na codzienne gotowanie. Otrzymuje się nie tylko pyszne, ale i zdrowe posiłki, pięknie podane. Sama chętnie korzystam z cateringu, jak już mam ochotę odpocząć.

  2. catering to bardzo spoko opcja na przyjęcia rodzinne, np. urodziny dzieci, czy rocznice, bo wszystko zostanie nam przywiezione a my możemy odpoczywać 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.