Grzyby — jak je wykorzystać w kuchni?

Wybierasz się na grzybobranie i zastanawiasz się, jakie dania można wzbogacić smakiem grzybów leśnych? Postanowiłam zebrać dla Ciebie garść cennych porad. Poznaj listę dań z grzybami!

Jeśli czytasz mój blog, to wiesz, że niedawno w poście pt. Leśne grzyby — czy warto je zbierać? opisałam zalety spożywania i zbierania leśnych grzybów. Dziś śpieszę z garścią podpowiedzi dotyczących dań z wykorzystaniem grzybów.

W naszej rodzimej kuchni dania z leśnymi grzybami to najczęściej te, które stawiamy na wigilijnym stole. Przynajmniej tak odpowiedziałaby większość osób. Z pewnością pamiętasz smak zupy grzybowej, kapusty z grzybami czy sosu grzybowego, który doskonale sprawdza się do wielu dań, ale pysznie smakuje także jedynie z samym chlebem.

Jednak ich niepowtarzalny aromat i smak sprawiają, że z ich pomocą można wyczarować mnóstwo pysznych dań w kuchni. Poza tymi wymienionymi powyżej możemy nadziewać nimi pierogi, gołąbki, ciasto francuskie, kotlety czy bułeczki drożdżowe. Grzyby doskonale smakują także w risotto grzybowym. Lubię też wzbogacać nimi takie dania jak: ryba w grzybach, tarta z grzybami, zrazy grzybowe, placki ziemniaczane z grzybami czy krokiety z grzybami. Nie wyobrażam sobie także bigosu bez grzybów!

Przepis na moją ulubioną zupę grzybową

Są takie przepisy, ze starego, wyświechtanego przepiśnika babci. Ręcznie spisane w zeszycie w kratkę. Te sprawdzone dania z udoskonalanych przez wiele lat przez babcię przepisów zawsze wychodzą doskonale.

Czego potrzebujesz, by przygotować pyszną zupę grzybową?

Składniki do zupy grzybowej:
– 300 gramów suszonych borowików
– 3 średnie ziemniaki
– 1 pietruszka
– kawałek selera
– 2 duże marchewki
– 1 por
– 1 cebula
– łyżka masła
– śmietana
– 2 listki laurowe
– 3 ziela angielskie
– 1 litr bulionu warzywnego
– sól, pieprz i natka pietruszki

Jak przygotować pyszną zupę grzybową krok po kroku?

Wieczorem, w przeddzień przygotowania tego dania, zalewam grzyby gorącą wodą i zostawiam na całą noc.

Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażam na łyżce masła aż do zeszklenia. Dodaję pokrojone w kostkę pietruszkę, seler oraz pokrojone w krążki marchew i białą część pora. Chwilę przesmażam i zalewam warzywa bulionem oraz wodą, w której moczyły się grzyby. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie i gotuję 10 minut. Następnie grzyby kroję, wrzucam do zupy. Gotuję jeszcze około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Przyprawiam solą i pieprzem do smaku, a przed podaniem zabielam zupę śmietanką i sypię natką pietruszki.

Co ciekawe to propozycja zupy, którą można jeść samodzielnie, jedynie posypaną natką pietruszki, można też dodać do niej makaron czy też zblendować i zrobić z niej zupę krem grzybową. Zawsze smakuje wyśmienicie! Polecam!

2 odpowiedzi do “Grzyby — jak je wykorzystać w kuchni?”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.