Zamiast wyrzucać mięso i warzywa z rosołu, lepiej przygotować z nich pyszne dania. Dziś mój pierwszy, sprawdzony pomysł na to, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. A jest nim pyszny gulasz!
Sos gulaszowy to pożywne warzywno-mięsne danie jednogarnkowe. Można go podać z ziemniakami, kaszą bądź ryżem oraz ulubioną surówką.
Czego potrzebujesz, by przygotować gulasz z mięsa i warzyw z rosołu?
Składniki do przygotowania pysznego gulaszu z mięsa i warzyw z rosołu:
– mięso z rosołu
– warzywa z rosołu
– 1 szklanka rosołu
– 1 cebula
– 1 łyżka oleju
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżka mąki
– kawałek pora
– 1/2 śmietanki 18% do sosów
– sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, bazylia, oregano i natka pietruszki
Jak przygotować pyszny gulasz z warzyw i mięsa po rosole?
W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, a następnie szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodajemy mięso i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa, koncentrat, wlewamy rosół i sypiemy przyprawy. Gotujemy chwilę. Na koniec zagęszczamy sos, dodając do niego śmietankę połączoną z łyżką mąki. W ten sposób przygotowany sos gulaszowy smakuje zawsze doskonale — bez względu na to, czy zjadamy go z ziemniakami, ryżem, kaszą, kluskami czy pokrojonymi w kostkę kromkami chleba i ulubioną surówką.
Przyznam szczerze, że dawniej nie zwracałam tak dużej uwagi na oszczędności w kuchni. Ciągle się tego uczę. Staram się na bieżąco planować przygotowywane dania i posiłki. Dawniej nie szukałam pomysłów na wykorzystanie żywności, która pozostała z obiadu. I przyznam szczerze, często warzywa i mięso z rosołu lądowały w koszu. Jednak od kiedy wprowadzam oszczędności w naszym życiu i staram się je uprościć, znalazłam mnóstwo sposobów na to, jak wykorzystać mięso i warzywa z rosołu. Już wkrótce zdradzę Ci kolejne pomysły na pyszne dania z warzyw i mięsa po rosole.
A kiedy dodajemy warzywa? Razem z mięsem? Mięso i warzywa kroimy w kostkę?
Wszystko jest podane w artykule, warzywa dodajemy pokrojone chwilę po podsmażeniu mięsa. Ja kroiłam w kostkę, ale można według uznania 🙂
Przepyszny, nareszcie świetny sposób na wykorzystanie mięsa, zawsze miałam z tym problem. Od siebie dodałam świeżą cukinię, pasuje idealnie. Na pewno powtórzę to danie, dziękuję za przepis.
Dorota, bardzo dziękuję za patent z cukinią, sprawdzę! 🙂
Na czym to przygotowujemy? Na patelni i w garnku?
Paweł, można na patelni, można w garnku albo w rondelku. Smacznego!
Super przepis, prosty i oszczędny. Jutro się zabieram za resztki z rosołu! Dziekuje za pomysł
Polecam się na przyszłość! Pozdrawiam ciepło 🙂