Herbata yerba mate dla zdrowia

Yerba mate to napój bezalkoholowy, który staje się alternatywą dla kawy i herbaty. Tradycyjnie od wieków jest spożywany w krajach Ameryki Południowej i zyskuje popularność na całym świecie. Poznaj szereg właściwości zdrowotnych herbaty z ostrokrzewu paragwajskiego.

Co to jest yerba mate?

Yerba mate, to wysuszone i zmielone liście oraz pędy ostrokrzewu paragwajskiego, które służą do przygotowywania napoju o właściwościach leczniczych. Drzewo to naturalnie występuje w Argentynie, Paragwaju, Urugwaju czy Brazylii. Mieszkańcy tych krajów od wieków stosują napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego ze względu na właściwości lecznicze oraz pozytywny wpływ na organizm. To właśnie korzyści zdrowotne i działanie pobudzające sprawiają, że dla wielu Europejczyków yerba mate staje się alternatywą dla kawy czy herbaty. Jak smakuje napar z ostrokrzewu paragwajskiego? Ma gorzki i wyrazisty smak.

Ostrokrzew paragwajski, czyli drzewo yerba mate

Ostrokrzew paragwajski jest kwitnącą rośliną subtropikalną. W naturalnym środowisku dorasta do 18 metrów wysokości. Kwitnie od października do listopada i owocuje od marca do czerwca. Wymaga intensywnych opadów i wytrzymuje temperatury do -6 stopni Celsjusza. Liście yerba mate przechodzą kilka etapów przetwarzania: blanszowanie, suszenie i dojrzewanie.

Yerba mate wartość odżywcza

To cenne źródło antyoksydantów, witamin A, B, C, E, kwasów, kofeiny, teofiliny i teobrominy, które dobroczynnie działają na organizm. Znajdujące się w nim saponiny wpływają na wyrazisty smak naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego, ale również zmniejszają stany zapalne i regulują poziom cholesterolu we krwi. Ponadto napój ten dostarcza organizmowi minerałów takich jak cynk, miedź, żelazo, potas, nikiel, glin, chrom czy mangan. Yerba mate zawiera cenne składniki odżywcze wspomagające utrzymanie dobrego zdrowia.

Właściwości zdrowotne (zalety spożywania) yerba mate:

Napar jerba mate pozytywnie wpływa na zdrowie i urodę. Nie tylko obniża poziom cholesterolu we krwi, ale również pozytywnie wpływa na mózg, serce czy wątrobę. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i antyoksydacyjne.

  • Jest silnym antyoksydantem

Dostarcza organizmowi skoncentrowanej dawki polifenoli, dzięki czemu zmniejsza stres oksydacyjny oraz stres nitrozacyjny. W ten sposób chroni serce i wątrobę oraz komórki DNA przed uszkodzeniami.

  • Poprawia koncentrację

Wiele osób sięga po filiżankę yerba mate, ponieważ poprawia koncentrację i pozytywnie wpływa na umysł. Zawarte w niej składniki aktywne poprawiają pamięć oraz usprawniają pracę mózgu.

  • Wzmacnia męskie libido

Napar z ziela ostrokrzewu paragwajskiego uznaje się za afrodyzjak, który poprawia libido i wpływa na popęd seksualny szczególnie u mężczyzn. Skoncentrowana dawka witamin i minerałów przywraca równowagę hormonalną i pozytywnie oddziałuje na płodność.

  • Reguluje trawienie

Napój ten jest źródłem unikalnych związków takich jak ksantyny, które rozluźniają mięśnie gładkie, a w efekcie przyspieszają trawienie. Picie yerba mate to doskonałe rozwiązanie, szczególnie w przypadku problemów trawiennych takich jak wzdęcia, skurcze czy zaparcia.

  • Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy

Napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest skarbnicą polifenoli, które minimalizują ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca. Przeprowadzone badania potwierdzają, że yerba mate obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Chroni tkanki mięśnia sercowego oraz zmniejsza stres oksydacyjny.

  • Łagodzi stany zapalne

Napar z yerby warto regularnie włączyć do swojej diety, ponieważ ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Poza tym znajdujące się w nim flawonoidy zmniejszają stany zapalne w organizmie oraz poprawiają ogólny stan zdrowia i minimalizują ryzyko wystąpienia chorób przewlekłych.

  • Zmniejsza otyłość

Zwiększa uczucie sytości i podobnie jak kawa dodaje energii. Dostarcza substancji odżywczych, a w ten sposób pobudza metabolizm. W związku z tym warto stosować ją podczas odchudzania.

  • Zapobiega anemii

Duża zawartość żelaza w yerba mate oznacza, że może wspomagać produkcję czerwonych krwinek oraz przeciwdziałać anemii. Zwiększona produkcja czerwonych krwinek sprawia, że narządy wewnętrzne są bardziej dotlenione i odżywione.

  • Wzmacnia układ odpornościowy

Znajdująca się w yerbie witamina C oraz saponiny i przeciwutleniacze nie tylko zmniejszają stres oksydacyjny, ale również wzmacniają odporność i chronią organizm przed infekcjami.

Herbata yerba mate dla zdrowia

Jak przygotować herbatę yerba mate?

Tradycyjne napar z ziela yerby przygotowuje się, zalewając gorącą wodą suszone liście ostrokrzewu paragwajskiego w tykwie. Instrukcja parzenia naparu z liści ostrokrzewu paragwajskiego jest bardzo prosta. Do specjalnego naczynia do parzenia yerba mate, zwanego tykwą, albo porcelanowego kubka, wsypać 6-8 łyżeczek suszu yerba mate. Choć jeśli napar ten ma być spożywany pierwszy raz, to zaleca się wsypać maksymalnie trzy łyżeczki suszu, by się zrazić charakterystycznym goryczkowym smakiem. Zalać zioła gorącą wodą w temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza. Tradycyjnie yerba mate pijane jest poprzez bombillę, czyli tradycyjną metalową słomkę. Napój sączy się przez cały dzień, a po wypiciu naparu należy znów napełnić tykwę gorącą wodą. Jeden napar z liści yerby można zaparzać kilka razy.

O herbacie piszę również w artykułach:

Jedna odpowiedź do “Herbata yerba mate dla zdrowia”

  1. Hmmm, ciekawa alternatywa dla kawy, którą właśnie staram się odstawić. Mam nadzieję, że będzie na mnie pozytywnie działać, bo w końcu czas porządnie wziąć się za siebie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.