Jagody goi – jak uprawiać w ogrodzie i dlaczego warto jeść

Jagoda goji jest od wieków ceniona za właściwości leczniczych, a jej owoce są uznawane za najzdrowsze na świecie. Co warto wiedzieć o uprawie kolcowoju szkarłatnego? Przygotowałam kompendium wiedzy o pielęgnacji, odmianach i zaletach spożywania jagód goji.

 

Jagody goji – poznaj bliżej tę niezwykłą roślinę

Jagoda goji (Lycium barbarum), znane również jako kolcowój szkarłatny, to roślina z rodziny psiankowatych pochodząca z Azji. Jej czerwono-pomarańczowe podłużne jagody są wykorzystywane w kuchni azjatyckiej. Jagody goji wykorzystywane są od III wieku n. e. w kuchni oraz medycynie chińskiej, wietnamskiej, japońskiej i koreańskiej. Suszone jagody goji są popularnym dodatkiem do deserów, przekąsek czy smoothie.

Jagody goji uprawa i stanowisko

Choć krzewy kolcowoju pospolitego można wyhodować z nasion, to zdecydowanie lepiej kupić je w lokalnej szkółce, w ten sposób owoce uzyskamy znacznie szybciej. Krzewy jagody goji tolerują półcień, ale wymagają pełnego nasłonecznienia. Preferują dobrze przepuszczalną glebę o pH pomiędzy 6,5 a 8,0. Krzewy jagód goji mogą osiągnąć do 4 metrów wysokości. Są odporne na różnice temperatur. Popularność kolcowoju szkarłatnego znacznie wzrosła w ostatnich latach.

Jagody goji pielęgnacja

Krzewy kolcowoju szkarłatnego wymagają odpowiedniej pielęgnacji – podlewania, przycinania i zwalczania szkodników, aby dobrze się rozwijać. Po zakorzenieniu krzewy są jednymi z bardziej odpornych na suszę roślin owocujących. Dobrym pomysłem jest ściółkowanie rośliny, ponieważ ogranicza wzrost chwastów i chroni przed przesuszeniem.

Jagody goji przycinanie

Przycinanie krzewów jagód goji pozwala je formować, zachować odpowiedni pokrój oraz pobudza do wzrostu i owocowania. Cyrkulacja powietrza pomiędzy gałązkami i liśćmi ogranicza występowanie chorób grzybowych. Należy usuwać nowe odrosty pojawiające się przy głównej łodydze oraz martwe i połamane gałęzie. Martwe i słabe gałązki najlepiej usuwać zimą, a latem wykonać cięcie formujące.

Jagody goji choroby i szkodniki

Wśród popularnych szkodników kolcowoju szkarłatnego wyróżnić można mszyce czy przędziorki. Naturalnym rozwiązaniem jest usuwanie zniszczonych liści oraz sadzenie nieopodal roślin odstraszających szkodniki, czyli aromatycznych ziół (mięta, kocimiętka czy bazylia) lub kwiatów takich jak nagietek czy nasturcja. Do ochrony owoców przed ptakami może być konieczne zastosowanie siatki.

Jak zbierać jagody goji?

Jagody goji w zależności od odmiany najczęściej dojrzewają od lipca d października. Można je zrywać, jednak lepiej rozłożyć materiał pod krzew i delikatnie nim potrząsać, aż owoce opadną. A to dlatego, że owoce goji są bardzo delikatne. Zbiór gołą ręką może powodować utlenianie i ciemnienie miąższu.

Ciekawostką jest, że jadalne są młode liście kolcowoju szkarłatnego. Mają gorzkawy smak, ale świetnie sprawdzają się jako dodatek do zup, domowych koktajli czy sałatek.

Jagody goji owoce

Roślina owocuje już po dwóch latach od posadzenia, choć obfitych plonów można spodziewać się dopiero po 5 latach uprawy. Słodkie i delikatne jagody w smaku przypominają winogrona. W zależności od odmiany roślina owocuje od lipca do października.

Jagody goji właściwości zdrowotne

Jagody goji okrzyknięte zostały superfoods. Są skarbnicą witamin, 18 aminokwasów, a także mikroelementów i substancji o działaniu prozdrowotnym, które od wieków wykorzystuje medycyna chińska, gdyż:

  • odmładzają i chronią przed przedwczesnym starzeniem
  • wzmacniają układ odpornościowy
  • regulują ciśnienie krwi
  • łagodzą zmęczenie
  • wykazują właściwości antyoksydacyjne
  • poprawiają wzrok i chronią przed chorobami oczu związanymi z wiekiem
  • dodają skórze blasku
  • chronią przed rozwojem nowotworów
  • zmniejszają stany zapalne
  • regulują poziom cukru we krwi
  • poprawiają samopoczucie
  • wspierają pracę wątroby

Odmiany jagody goji

Jagoda goji ‚Big Berry’ ma duże i owalne owoce, które w smaku przypominają połączenie czereśni, żurawiny i borówki. Wyróżnia ją duża odporność na mróz do -30 stopni Celsjusza. Ma szarozielone, długie i rozłożyste liście, jej roczny przyrost to około 30 cm.

Jagoda goji ‚Big Lifeberry’® to licencjonowana odmiana odporna na szkodniki i choroby. Samopylna i łatwa w uprawie. Świetnie sprawdzi się również do uprawy doniczkowej na balkon lub taras.

Jagoda goji ‚New Big’ to odmiana kolcowoju szkarłatnego tolerująca suszę i upały, która jest mrozoodporna. Smaczne i słodkie owoce są bardzo duże.

Jagoda goji ‚No.1’ – owocuje od wczesnego lata do pierwszych przymrozków i wymaga dobrze odwodnionego i piaszczystego podłoża.

Jagoda goji ‚Sweet Lifeberry’® – licencjonowana odmiana kwitnie wczesnym latem i ma fioletowe kwiaty oraz słodkie owoce.

Sadzonki jagody goji możesz kupić w szkółce Akademia Roślin.

jagody goji - uprawa, pielęgnacja, przycinanie, choroby, odmiany, jak jeść

O właściwościach kosmetycznych jagód goji przeczytasz w artykule pt. Superfood w kosmetykach – jagoda goji.

 

Artykuł powstał przy współpracy z Akademią Roślin

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.