Niejednokrotnie zdarzało mi się wyrzucać wędlinę dwa dni po zakupie. Również mięso i sery nie pachną jak świeże, jeśli są kilka dni przechowywane w lodówce. Czy istnieją sposoby, by przedłużyć trwałość i świeżość wędlin, sera i mięsa?
Czy jedynym rozwiązaniem na świeżość i ładny zapach mięsa, wędlin i sera jest ich kupowanie każdego dnia? Zaczęło mnie to zastanawiać już dawno temu. Początkowo myślałam, że jest problem z naszą lodówką. Postanowiłam znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. Jak przedłużyć trwałość wędlin, mięsa i sera po zakupie?
To pytanie pojawiało się często w mojej głowie przez kilka ostatnich lat. A że była praca na etacie i prowadzenie własnej firmy, która należało połączyć z dbaniem o mieszkanie to często brzydko pachnąca szynka czy ser po prostu lądowały w koszu. Razem z nimi do kosza wyrzucaliśmy nasze wydane pieniądze.
Jednak teraz, ze względu na fakt, że przed nami budowa domu, wprowadzam oszczędności w naszym życiu. Postanowiłam zmienić tę sytuację i poszukać idealnego sposobu przechowywania mięsa, sera i wędlin.
Jeśli pozostawimy wędliny lub żółty ser w lodówce bez żadnego zabezpieczenia to szybko wyschną. Jeśli chodzi o przechowywanie żywności, to ważne jest również, aby zabezpieczyć ją przed pojawieniem się pleśni, dzięki czemu chronimy je przed namnażaniem się w nich bakterii i grzybów.
W co pakować wędliny?
Kiedy kupujemy pięknie pachnące wędliny, są one pakowane w papier, folię spożywczą bądź worek foliowy. Niestety, jeśli w ten sposób schowamy ją do lodówki to już kolejnego dnia, szynka może nie nadawać się do spożycia.
Dobrze byłoby pakować wędliny w pergamin lub papier śniadaniowy, które wchłoną jej wilgoć. Wtedy nie rozwijają się na niej groźne dla zdrowia bakterie.
Lepiej nie owijać wędliny w folię aluminiową, ponieważ nie przepuszcza ona powietrza.
Jak przechowywać sery?
Najgorszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie serów, jest włożenie ich do lodówki owiniętych folią spożywczą. Najlepiej zaś przechowywać je w szklanych lub próżniowych pojemnikach. Warto dodać do nich odrobinę cukru lub soli, które pochłoną wilgoć i przedłużą świeżość sera.
Czy wiesz, że wędliny i mięso nie powinny być przechowywane obok sera, ponieważ różnią się florą bakteryjną?
Folia aluminiowa, worek foliowy lub folia spożywcza to najgorsze sposoby przechowywania wędliny albo sera. Wędliny dobrze jest przechowywać w opakowaniach, które będą pozwalały na wymianę powietrza. Będą to pergamin, papier śniadaniowy czy papier do pieczenia.
Jeśli chodzi o wędliny, to dobrym rozwiązanie jest przechowywanie ich w plastikowych pojemnikach.
Mięso po kupieniu w sklepie myjemy i przechowujemy w szklanych pojemnikach przykrytych talerzem lub folią spożywczą.
Surowe mięso można posolić lub skropić sokiem z cytryny.
Ser biały i żółty należy kupować w mniejszych ilościach i przechowywać w pudełkach.
Testuję. Z całą pewnością wiem, że przechowywanie żywności w opakowaniach, w które zapakowano nam w sklepie, nie sprawdza się. Bo wędliny i sery wysychają, a mięso nie pachnie najlepiej. Dlatego testuję, w jaki sposób najlepiej je przechowywać, aby przedłużyć ich trwałość i świeżość. Aktualnie zaraz zrobieniu zakupów pakuję wędliny, mięso i sery w szklane pojemniczki. Wkrótce wypróbuję także pergamin, jeśli chodzi o przechowywanie wędlin i żółtego sera.
Ciekawią mnie pojemniki próżniowe na żywność. Czytałam, że świetnie utrzymują świeżość serów i wędlin, ale czy to prawda?
A może Ty znalazłaś idealny sposób na przechowywanie mięsa, wędlin i serów?
O, dziękuję za ten wpis, bo ja trzymam mięso i ser razem w pudełku, a rozumiem, że trzeba osobno 🙂
Iwonko, cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Ja stosuje pojemnik próżniowy ale szklany z drewnianym przykryciem. Jak dla mnie się sprawdza, ale spróbuje dodać odrobine cukru lub soli w celu pochłonięcia wilgoci. Dziękuje ze ten wpis 🥰
Najlepiej pakować wędliny w pergamin lub papier śniadaniowy, które wchłoną jej wilgoć. Wtedy nie rozwijają się na niej groźne dla zdrowia bakterie. Można tez pakować w pudełka do przechowywania. Pamiętajmy – nie pakujmy wędlin w folię aluminiową, ponieważ nie przepuszcza ona powietrza.
I tak potem jeść te wędliny utytłane w rozmoknięty pergamin lub papier śniadaniowy? Dlaczego tak sobie utrudniać życie? Przecież ten mokry papier się rwie….