Jak przechowywać mięso, wędliny i sery?

Niejednokrotnie zdarzało mi się wyrzucać wędlinę dwa dni po zakupie. Również mięso i sery nie pachną jak świeże, jeśli są kilka dni przechowywane w lodówce. Czy istnieją sposoby, by przedłużyć trwałość i świeżość wędlin, sera i mięsa?

Czy jedynym rozwiązaniem na świeżość i ładny zapach mięsa, wędlin i sera jest ich kupowanie każdego dnia? Zaczęło mnie to zastanawiać już dawno temu. Początkowo myślałam, że jest problem z naszą lodówką. Postanowiłam znaleźć rozwiązanie tej sytuacji. Jak przedłużyć trwałość wędlin, mięsa i sera po zakupie?

 

To pytanie pojawiało się często w mojej głowie przez kilka ostatnich lat. A że była praca na etacie i prowadzenie własnej firmy, która należało połączyć z dbaniem o mieszkanie to często brzydko pachnąca szynka czy ser po prostu lądowały w koszu. Razem z nimi do kosza wyrzucaliśmy nasze wydane pieniądze.

Jednak teraz, ze względu na fakt, że przed nami budowa domu, wprowadzam oszczędności w naszym życiu. Postanowiłam zmienić tę sytuację i poszukać idealnego sposobu przechowywania mięsa, sera i wędlin.

Jeśli pozostawimy wędliny lub żółty ser w lodówce bez żadnego zabezpieczenia to szybko wyschną. Jeśli chodzi o przechowywanie żywności, to ważne jest również, aby zabezpieczyć ją przed pojawieniem się pleśni, dzięki czemu chronimy je przed namnażaniem się w nich bakterii i grzybów.

 

W co pakować wędliny?

Kiedy kupujemy pięknie pachnące wędliny, są one pakowane w papier, folię spożywczą bądź worek foliowy. Niestety, jeśli w ten sposób schowamy ją do lodówki to już kolejnego dnia, szynka może nie nadawać się do spożycia.

Dobrze byłoby pakować wędliny w pergamin lub papier śniadaniowy, które wchłoną jej wilgoć. Wtedy nie rozwijają się na niej groźne dla zdrowia bakterie.

Lepiej nie owijać wędliny w folię aluminiową, ponieważ nie przepuszcza ona powietrza.

Jak przechowywać sery?

Najgorszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o przechowywanie serów, jest włożenie ich do lodówki owiniętych folią spożywczą. Najlepiej zaś przechowywać je w szklanych lub próżniowych pojemnikach. Warto dodać do nich odrobinę cukru lub soli, które pochłoną wilgoć i przedłużą świeżość sera.

Czy wiesz, że wędliny i mięso nie powinny być przechowywane obok sera, ponieważ różnią się florą bakteryjną?

Folia aluminiowa, worek foliowy lub folia spożywcza to najgorsze sposoby przechowywania wędliny albo sera. Wędliny dobrze jest przechowywać w opakowaniach, które będą pozwalały na wymianę powietrza. Będą to pergamin, papier śniadaniowy czy papier do pieczenia.

Jeśli chodzi o wędliny, to dobrym rozwiązanie jest przechowywanie ich w plastikowych pojemnikach.

Mięso po kupieniu w sklepie myjemy i przechowujemy w szklanych pojemnikach przykrytych talerzem lub folią spożywczą.

Surowe mięso można posolić lub skropić sokiem z cytryny.

Ser biały i żółty należy kupować w mniejszych ilościach i przechowywać w pudełkach.

Testuję. Z całą pewnością wiem, że przechowywanie żywności w opakowaniach, w które zapakowano nam w sklepie, nie sprawdza się. Bo wędliny i sery wysychają, a mięso nie pachnie najlepiej. Dlatego testuję, w jaki sposób najlepiej je przechowywać, aby przedłużyć ich trwałość i świeżość. Aktualnie zaraz zrobieniu zakupów pakuję wędliny, mięso i sery w szklane pojemniczki. Wkrótce wypróbuję także pergamin, jeśli chodzi o przechowywanie wędlin i żółtego sera.

 

 

Ciekawią mnie pojemniki próżniowe na żywność. Czytałam, że świetnie utrzymują świeżość serów i wędlin, ale czy to prawda?

A może Ty znalazłaś idealny sposób na przechowywanie mięsa, wędlin i serów?

2 odpowiedzi do “Jak przechowywać mięso, wędliny i sery?”

Odpowiedz na „adminAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.