Mieć ogród to moim zdaniem fantastyczna sprawa. Warto wydzielić w ogrodzie miejsce na własny warzywnik. Samodzielna uprawa warzyw nie tylko daje wiele radości, ale stanowi również wspaniałą zabawę. Własne warzywa są naturalne, bez nawozów. W jaki sposób przygotować warzywnik w ogródku?
Miejsce na ogródek warzywny
Chcąc mieć ogródek warzywny, trzeba koniecznie znaleźć dla niego odpowiednie miejsce. Nie powinno być przypadkowe. Należy wybrać fragment ogrodu, który jest dobrze osłonięty przed wiatrem, który mógłby zniszczyć sadzonki i jednocześnie dobrze nasłoneczniony. Dobrze sprawdzi się miejsce w południowej stronie ogrodu. Najlepiej unikać fragmentów ogrodu, które są położone tuż przy ulicy, tak aby unikać kontaktu spalin z warzywami.
Własny warzywnik — wygoda pielęgnacji
Po wybraniu miejsca, przed zasadzeniem pierwszych roślin najlepiej sprawdzić, czy wygodnie będzie o niego dbać. Oznacza to konieczność sprawdzenia, czy wąż ogrodowy sięga do wybranego miejsca, czy studnia lub inne źródło wody jest blisko i czy w okolicy jest budynek do przechowywania narzędzi.
Własny warzywnik — gleba i jej przygotowanie
Uzyskanie dobrych warzyw jest zależne od gleby w warzywniku. Szczególnie dobra jest gleba próchnicza. Przed wysiewem nasion i sadzonek do gleby, trzeba ją wcześniej dodatkowo przygotować, czyli pozbyć się kamieni, chwastów oraz spulchnić i nieco nawilżyć, aby nie była sucha w momencie przyjmowania nasion sadzonek. Do spulchniania niewielkiego obszaru wystarczy szpadel.
Własny warzywnik – jakie warzywa warto sadzić?
Gdy miejsce oraz ziemia są już przygotowane, można przejść do wybrania warzyw, które będą rosły w warzywniku. Jeśli nie masz w planach konkretnych roślin, na początku można wybrać rzodkiewkę, rukolę, sałatę, ogórki, marchewkę, dynię, cukinię, fasolkę oraz świeże zioła takie jak mięta, oregano, bazylia czy lubczyk. Są one nie stosunkowo łatwe w uprawie i nadają się dla amatorów. Nie potrzebują nadmiernie rozbudowanej pielęgnacji, dlatego udają się każdemu początkującemu ogrodnikowi.
Własny warzywnik – wysiewanie warzyw
Wysiew warzyw w ogródku prowadzi się zazwyczaj od kwietnia, jeżeli przymrozki ustąpiły. Wszystko zależy od daty, podanej na opakowaniu danego warzywa. Ostateczny termin sadzenia to maj.
Własny warzywnik – sadzenie warzyw z rozsady
Na pobliskim targu bądź zaprzyjaźnionym gospodarstwie ogrodniczym w maju można zakupić sadzonki warzyw przygotowane do rozsady. Są to najczęściej przygotowane sadzonki pomidorów, sałaty, pora, selera, pietruszki bądź ogórków. Warto sadzić je w połowie maja, po tzw. zimnej Zośce.
Ciekawi mnie czy Ty masz swój własny warzywnik oraz jakie lubisz hodować w nim warzywa?
Jeśli ktoś nie ma dużej ilości nawozów organicznych a chce szybko poprawić strukturę gleby a może bardziej życie mikrobiologiczne to warto zainteresować się herbatką kompostową i biowęglem.