Jakie garnki wybrać? Przewodnik po rodzajach garnków i patelni do mojej kuchni

Wybór garnków do własnej kuchni to nie lada wyzwanie dla każdej pani domu, szczególnie tej, która uwielbia przyrządzać domowe posiłki. Jako że gotowanie i przygotowywanie domowych smakołyków jest moją pasją, to swoją nową, wymarzoną kuchnię wypełnię mnóstwem niezbędnych naczyń kuchennych. Istnieją różne rodzaje garnków – ceramiczne, szklane, stalowe, ze stali nierdzewnej, ciśnieniowe, granitowe czy kamienne. Które z nich najlepiej sprawdzą się w mojej kuchni?

 

Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie naczyń kuchennych?

Aby móc podjąć świadomą decyzję, należy nie tylko dowiedzieć się, czego dokładnie chcemy, ale również poznać właściwości, zalety i wady różnych naczyń kuchennych. Jeszcze przed zakupem garnków i patelni warto poznać takie zagadnienia, jak:

  • Przewodność cieplna – niektóre metale są lepszymi przewodnikami ciepła, a najlepszym z nich jest miedź. Im lepsza przewodność cieplna garnków, tym lepiej i bardziej równomiernie będą się w nich gotować wszystkie potrawy. Przykładowo miedziane garnki reagują znacznie szybciej na zmianę temperatury niż naczynia ze stali nierdzewnej.
  • Cena – dla wielu osób będzie głównym czynnikiem, który zdecyduje o zakupie naczyń kuchennych.
  • Rodzaj kuchenki, do jakiej kuchenki mają służyć te naczynia – elektryczna, gazowa, indukcyjna.
  • Trwałość – niektóre naczynia kuchenne, jeśli będą odpowiednio pielęgnowane, posłużą przez wiele lat. Dużą trwałością wyróżniają się garnki ze stali nierdzewnej.
  • Reakcja z żywnością – niektóre metale reagują z wybranymi pokarmami. Na przykład aluminium czy miedź wchodzi w reakcję z kwaśnymi potrawami, co oznacza, że przygotowane w garnkach aluminiowych lub miedzianych kwaśne dania mogą niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.
  • Łatwość w utrzymaniu w czystości – żeliwne i miedziane garnki i patelnie wymagają długiej pielęgnacji.

Różne rodzaje garnków

Garnki ze stali nierdzewnej

Naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej są bardzo popularne nie tylko ze względu na wytrzymałość oraz odporność na korozję, ale również wielowarstwową stal, która ekspresowo wchłania ciepło i równomiernie je rozprowadza. Poza tym są łatwe w utrzymaniu czystości i z powodzeniem można je myć w zmywarce. Nie wchodzą w reakcję z żywnością. Wśród wad garnków ze stali nierdzewnej należy wymienić powstawanie osadów pod wpływem stosowania soli oraz odbarwień pod wpływem wysokiej temperatury.

Garnki żeliwne

Żeliwo jest materiałem stosowanym do tworzenia naczyń kuchennych od setek lat. Utrzymanie ich w czystości wymaga sporo wysiłku. Żeliwne garnki są trwałe, stosunkowo niedrogie i dobrze przewodzą ciepło. Wśród minusów można wyliczyć ich ciężar oraz możliwość wchodzenia w reakcję z żywnością czy rdzewienia.

Garnki aluminiowe 

Aluminium to miękki metal, który z łatwością można wyginać. Niestety może wchodzić w reakcje z niektórymi produktami spożywczymi, dlatego często powstają garnki ze stali nierdzewnej z warstwą aluminium. Podczas ich produkcji pokrywa się ich powierzchnię warstwą tlenku glinu, co zabezpiecza przed wchodzeniem w reakcje z żywnością i uodparnia na zarysowania. Garnki aluminiowe ponadto wykończone są również nieprzywieralną powłoką, aby przygotowywane w nich jedzenie się nie przypalało.

Garnki miedziane

Miedziane naczynia kuchenne są powszechnie stosowane przez profesjonalnych kucharzy ze względu na doskonałą przewodność ciepła. Choć dobrej jakości miedziane garnki są bardzo drogie, to często miedź znajduje się pomiędzy warstwami innych materiałów takich jak stal nierdzewna. Szybko się nagrzewają, ekspresowo dostosowują do zmian temperatury, a to pozwala kontrolować proces gotowania. Poza ceną, wśród negatywów wyliczyć można również fakt, że wymagają regularnego polerowania, a metal ten wchodzi w reakcję z kwaśnymi produktami.

Garnki ceramiczne

Wyróżnia je nieprzywierana powłoka ceramiczna, która eliminuje konieczność stosowania masła czy oleju do gotowania. Są nietoksyczne i łatwe do utrzymania w czystości. Garnki i patelnie ceramiczne są mniej trwałe w porównaniu z innymi dostępnymi rodzajami naczyń kuchennych takimi jak garnki żeliwne i ze stali nierdzewnej. Dodatkowo nie rozprowadzają ciepła równomiernie. W przypadku gotowania w naczyniach ceramicznych lepiej zrezygnować z używania metalowych przyborów kuchennych, gdyż mogą uszkodzić delikatną powłokę ceramiczną. Ponadto naczyń ceramicznych lepiej nie myć w zmywarce. Nie są odporne na wysokie temperatury i doskonale sprawdzą się do gotowania na niskim lub średnim ogniu.

Garnki ciśnieniowe tzw. szybkowary

Szybkowary to wyjątkowe naczynia kuchenne, które wracają do łask w ostatnich latach. Gotowanie pod ciśnieniem pozwala skrócić czas przygotowania potraw o 2/3 oraz ogranicza straty składników odżywczych. Niewątpliwą zaletą gotowania próżniowego jest również mniejszy bałagan. Wadą gotowania próżniowego jest brak możliwości posmakowania czy przyprawienia dania w trakcie gotowania.

Istnieją szybkowary elektryczne oraz przeznaczone do gotowania na płycie kuchennej. Gotowanie pod ciśnieniem pozwala przygotować smaczne jedzenie w krótszym czasie. Fakt, iż cała wilgoć pozostaje w daniu, sprawia, że jedzenie jest delikatne i soczyste. Gotowanie w szybkowarze pozwala zachować największą ilość składników odżywczych w pożywieniu spośród wszystkich innych metod gotowania. A dodatkowo pozwala zaoszczędzić energię i pieniądze za rachunki.

Garnki granitowe

Granitowe naczynia kuchenne są rodzajem naczyń emaliowanych. Są to naczynia nierdzewne i bezpieczne dla pokarmów, ponieważ nie wpływają na ich smak czy zapach. Nie zawierają szkodliwych składników, które mogłyby niekorzystnie płynąć na nasze zdrowie. Garnki z granitową powłoką najczęściej wykonane są ze stali węglowej lub aluminium, czyli materiału, który szybko się nagrzewa, a w ten sposób mogą przyspieszać procesy gotowania. Wadą jest fakt, że są bardzo delikatne, a do gotowania w nich należy używać jedynie drewnianych przyborów kuchennych.

Garnki gliniane

Wyznawcy Ajurwedy stosują gliniane garnki do gotowania ze względu na ich liczne korzyści zdrowotne. Najważniejszą z nich jest zdolność do cyrkulacji pary podczas gotowania, która pozwala używać mniejszej ilości tłuszczu i oleju. Ponadto glina jest materiałem zasadowym, a po przyrządzeniu w niej żywności neutralizuje równowagę pH, czyli alkalizuje jedzenie oraz uzupełnia w nim witaminy. Powolny proces gotowania zachowuje wszystkie substancje odżywcze, dzięki czemu posiłki stają się jeszcze smaczniejsze. Wadą może być sposób czyszczenia glinianych garnków. Ich porowata powierzchnia wymaga czyszczenia gorącą wodą, sodą oczyszczoną i sztywną szczotką.

Garnki kamienne (kamionkowe)

Garnki z kamionki mogą służyć do pieczenia i gotowania. Są trwałe, bezpieczne i stosowane od tysięcy lat. Kamionka to materiał, który równomiernie się nagrzewa i jest pozbawiony składników toksycznych.

Garnki szklane

Szklane garnki są nietoksyczne i łatwe do czyszczenia, a dodatkowo nie wchodzą w reakcję z żywnością. Szklane garnki mają mniejszą przewodność cieplną niż inne materiały, ale dłużej zachowują ciepło. Gotowanie w szklanych garnkach eliminuje potrzebę posiadania i stosowania innych pojemników do przechowywania czy serwowania żywności. Bez problemu można zamrozić znajdujące się w nich mięso czy zupę. Największą wadą jest fakt, że szklany garnek potłucze się, jeśli go upuścimy. Poza tym może przypalać jedzenie, jeśli go nie monitorujemy i nierównomiernie rozprowadza ciepło. Mimo wszystko na używanie szklanych garnków decydują się osoby, które pragną się zdrowiej odżywiać, ponieważ nie odnotowano żadnych negatywnych skutków związanych z gotowaniem w szklanych garnkach.

Garnki tytanowe

Garnki i patelnie tytanowe są nie tylko eleganckie, ale również dają możliwość przygotowywania zdrowych dań. Nieprzywierająca powłoka tytanowa sprawia, że nie trzeba używać dużej ilości oleju czy wody. A to doskonała wiadomość dla osób dbających o zdrowie. Są to trwałe naczynia, które przyspieszają czas gotowania potraw. Garnki i patelnie z tytanu są lekkie i trwałe, szybko i równomiernie się nagrzewają. Nie powodują reakcji alergicznych. Są droższe, ale ich cena uzasadniona jest wysoką trwałością.

Lista garnków i patelni niezbędna w mojej nowej kuchni:

  • dwa duże zestawy garnków,
  • 2 garnki do gotowania na parze,
  • garnek do gotowania mleka,
  • 3 rondle w różnych rozmiarach,
  • 1 sokownik,
  • mała i duża brytfanna,
  • patelnia do naleśników,
  • patelnia do grillowania,
  • 2 patelnie w różnych rozmiarach,
  • naczynia żaroodporne w 3 różnych rozmiarach,
  • 1 wok z pokrywką,
  • 3 szklane garnki żaroodporne w różnych rozmiarach,
  • garnek rzymski gliniany.

Jakie garnki wybrać? Przewodnik po rodzajach garnków i patelni do mojej kuchni

Przed zakupem garnków do kuchni zastanów się jakich naczyń potrzebujesz. Osobie, która nie lubi gotować w domu, nie przyda się 20-częściowy zestaw garnków. Choć zakup zestawu garnków będzie tańszy to warto rozważyć czy wykorzystamy każdy element, który zawierają. W nowym domu będę miała zdecydowanie większą kuchnię niż ta obecna w bloku. Poza tym marzę o tym, abyśmy prowadzili otwarty dom, w którym często będzie gościć rodzina i znajomi. W związku z tym mam świadomość, że z pewnością jeden zestaw garnków mi nie wystarczy, szczególnie że uwielbiam przygotowywać mnóstwo jedzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.