Każdy z miesięcy kalendarzowych od maja do października przynosi nam inne sezonowe owoce i warzywa, które możemy zamknąć w słoikach i butelkach, by cieszyć się nimi w czasie jesieni i zimy. Przygotowałam kalendarz robienia domowych przetworów według moich podpowiedzi.
Dla mnie już bardzo pasjonujący jest sam proces przygotowywania domowych przetworów bez względu na to, czy są to soki, dżemy, kompoty, sosy, sałatki warzywne bądź nalewki, warto przyrządzić aromatyczną nalewkę z płatków róży. Czas, kiedy pojawiają się sezonowe warzywa, jest naprawdę długi, bo rozpoczyna się w maju, a kończy w październiku.
Bardzo lubię zamykać pyszne owoce i warzywa w słoikach. Zawsze martwię się, że nie wystarczy mi pustych słoików na nowe domowe zaprawy. Teraz, po kilku latach uczenia się na własnych błędach, bycia gospodynią domową, jestem już w maju przygotowana do sezonu robienia domowych zapraw na zimę. Już kiedy na naszej działce zbierzemy pierwsze owoce, którymi są czereśnie i truskawki, zawsze mam przygotowane i umyte słoiki i zakrętki na awaryjne sytuacje. Co to znaczy awaryjna sytuacja? Gdy niespodziewanie wkrótce dojrzeją wiśnie, czy też ktoś obdaruje nas jakimiś owocami, które mogę ukryć w słoikach.
Jakie przetwory warto przygotować w maju?
Maj jest świetnym momentem na zbiór płatków dzikiej róży, młodego szczawiu, mniszka lekarskiego, jagody kamczackiej, pokrzywy oraz szparagów.
Jakie przetwory warto przygotowywać w czerwcu?
Czerwiec to zdecydowanie sezon zbioru truskawek, rabarbaru, czereśni, poziomek, porzeczek, agrestu, rabarbaru i malin. W lasach pojawiają się pierwsze jagody.
Jakie przetwory warto przygotowywać w lipcu?
W lipcu dojrzewają pierwsze jabłka — papierówki, wiśnie, jeżyny, morele, brzoskwinie. Jeśli chodzi o warzywa to doskonały sezon na zbiór buraków, szpinaku, koperku, ogórków, kurek, cukinii, bakłażanu czy fasolki szparagowej.
Jakie przetwory warto przygotowywać w sierpniu?
W sierpniu najczęściej zbieramy mirabelki, pomidory, śliwki, jabłka, gruszki, borówki, fasolę, groch, kalafior.
Jakie przetwory warto przygotowywać we wrześniu?
Wrzesień to sezon na marchew, winogrona, paprykę, owoce dzikiej róży, jarzębinę oraz leśne grzyby.
Jakie przetwory warto przygotowywać w październiku?
Październik to ostatni moment, by zamknąć pyszne smaki lata w słoikach. Wówczas zbieramy dynię, pigwę, kapustę, orzechy włoskie, aronię i żurawinę.
Już wkrótce podpowiem, w jaki sposób można przetworzyć owoce i warzywa. Chętnie dowiem się, czy Ty robisz własne domowe przetwory, czy wolisz kupować je w sklepach.
A może zainteresują cię artykuły pt.: Sezonowe owoce w sierpniu – jak je wykorzystać?, Sierpień w kuchni — wykorzystaj warzywa sezonowe, Jak oszczędzać pieniądze jesienią?, Proste i szybkie śniadania z owocami sezonowymi, Owocowy obiad na lato – zupa owocowa czy owocowy chłodnik?, Wrzesień w kuchni — wykorzystaj warzywa i owoce sezonowe, Czy warto robić domowe przetwory? albo Rodzaje domowych przetworów na zimę.