Karob, gojnik, dzika lawenda i tahini – istnieje jeszcze wiele przysmaków, których jak dotąd nie miałam okazji posmakować. W związku z tym, że uwielbiam odkrywać nowości, postanowiłam przyjrzeć się bliżej ich właściwościom zdrowotnym. Czym jest karob, gojnik, dzika lawenda i tahini i czy warto włączyć je do swojej diety?
Co to jest karob?
Karob, zwany także chlebem świętojańskim to strąki zimozielonego drzewa szarańczynu strąkowego, które pochodzi z terenów Śródziemnomorskich. Jest słodkim i zdrowym zamiennikiem kakao pozbawionym tłuszczu. Korzyści zdrowotne strąków chleba świętojańskiego znane były już w starożytnej Grecji.
Dziś w sprzedaży dostępne są strąki, proszek, pasta i melasa z karobu, a wiele osób, które włączyły go do swojej diety, zauważa korzyści zdrowotne.
Zalety spożywania karobu
Karob smakuje jak słodkie kakao, dlatego jest uważany za jego zdrowszy zamiennik, ponieważ:
- zawiera mnóstwo błonnika i błonnika,
- dostarcza przeciwutleniaczy,
- ma niewielką ilość cukru i tłuszczu,
- jest pozbawiony glutenu, teobrominy, szczawianów, sodu, tyraminy i kofeiny.
Chleb świętojański jest naturalnie słodki, dlatego może zastąpić słodycze. Sprawdza się jako alternatywa dla produktów mlecznych, a to idealna wiadomość dla wegan oraz osób z nietolerancją laktozy.
Co to jest guma karobowa?
Guma karobowa powstaje z nasion chleba świętojańskiego i jest popularnym składnikiem kosmetyków oraz leków. W kosmetykach stosowana jest jako stabilizator płynów, poprawia konsystencję kosmetyków oraz nadaje zapach. Gumę karobową znajdziemy także w wielu przetworzonych produktach spożywczych.
Kakao czy chleb świętojański – różnice
Chleb świętojański:
- ma dwukrotnie więcej wapnia niż kakao,
- jest wolny od związku wyzwalającego migrenę,
- nie zawiera od kofeiny, sodu, szczawianów i tłuszczu,
- jest cennym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy,
- nie zawiera glutenu,
- wolny od tyraminy i teobrominy.
Kakao:
- zawiera kwas szczawiowy, który zakłóca wchłanianie wapnia,
- może wywoływać migreny u niektórych osób,
- ma wysoką zawartość kofeiny i tłuszczu.
Karob – składniki odżywcze
Karob jest również doskonałym źródłem witamin A, C, D, E oraz witamin z grupy B. Dostarcza organizmowi miedzi, wapnia, cynku, manganu, potasu, magnezu, selenu czy żelaza. Wyróżnia go wysoka zawartość białka, błonnika i pektyn.
Zalety spożywania karobu
Wzbogacenie codziennej diety chlebem świętojańskim może zapewniać mnóstwo korzyści zdrowotnych. Duża dawka błonnika oraz brak zawartości kofeiny sprawia, że jest idealny dla osób z wysokim ciśnieniem. Natomiast niska zawartość cukru i tłuszczu sprawia, że jest to dietetyczny zamiennik czekolady dla osób odchudzających się. Wysoki poziom witamin i mikroelementów pozytywnie wpływa na kondycję i zdrowie skóry i oczu. A ponadto spożywanie chleba świętojańskiego pomaga:
- obniżyć poziom cholesterolu
- zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób serca
- łagodzić problemy żołądkowe
- leczyć biegunkę.
Jak stosować karob w diecie?
- suszone strąki chleba świętojańskiego można zajadać zamiast czekolady czy batoników
- proszkowany karob jest świetnym dodatkiem do koktajli, lodów, naleśników, ciasta czy jogurtu
- z chleba świętojańskiego można zrobić gorącą czekoladę lub kremowy budyń.
Proszek z karobu jest ogólnie uważany za bezpieczny do spożycia. Kobiety w ciąży nie powinny spożywać chleba świętojańskiego w dużych ilościach.
Dlaczego warto włączyć karob do diety?
Zalety spożywania karobu:
- wspomaga pracę układu nerwowego,
- dodaje energii,
- wzmacnia odporność,
- reguluje metabolizm,
- wzmacnia kości,
- zmniejsza przemęczenie, przewlekły stres i anemię,
- obniża poziom cholesterolu,
- wspomaga leczenie chorób górnych dróg oddechowych,
- dostarcza przeciwutleniaczy, które usuwają wolne rodniki z organizmu.
Poznaj naturalną zdrową żywność, którą znalazłam w sklepie internetowym Bakra
Karob – strąki chleba świętojańskiego to świetna i zdrowa przekąska wypełniona naturalnym cukrami, która po intensywnym treningu dostarcza organizmowi energii. Poza tym jest cennym źródłem łatwo przyswajalnego błonnika, minerałów, żelaza czy fosforu. Strąki karobu są pozbawione konserwantów, glutenu czy sztucznych dodatków. To smaczna przekąska dla wegan, wegetarian czy alergików.
Herbata górska szałwia libańska Gjnik powstaje z ziół pochodzących z Bliskiego Wschodu i Bałkanów porastających szczyty górskie. Gojnik (Sideritis Sacardica) jest wolny od zanieczyszczeń i znany od starożytności. Przyspiesza regenerację, wzmacnia organizm czy łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Zmniejsza zmęczenie, reguluje ciśnienie krwi oraz łagodzi dolegliwości układu pokarmowego i moczowego. Napar z gojnika działa również przeciwzapalnie i antybakteryjnie oraz dostarcza organizmowi sporej dawki żelaza i przeciwutleniaczy. Herbata z gojnika jest popularnym leczniczym naparem znanym w całej Europie już od wieków. Ponadto roślina ta jest uważana za silny afrodyzjak.
Krem karobowo-sezamowy Bakra to naturalny i odżywczy produkt, który powstał z połączenia sezamu z melasą z chleba świętojańskiego, czyli tahini i karobu. To bezglutenowy, pozbawiony konserwantów, GMO, cukru, oleju palmowego, laktozy, soli czy sztucznych barwników produkt spożywczy. Można go używać jako wegańskiej pasty do chleba, wzbogacać smak deserów albo dodawać do pieczenia ciast. To doskonała alternatywa dla słodyczy, idealna dla osób, które zdrowo się odżywiają oraz sportowców, wegan i wegetarian.
Tahini jest to pasta z sezamu, która wytwarzana jest ze zmielonych ziaren sezamu. Dostarcza organizmowi białka, potasu, lecytyny, wapnia, magnezu, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest to popularny składnik wielu dań kuchni bliskowschodniej, który warto dodawać do sosów, deserów, sałatek, pieczywa oraz innych potraw.
Dzika lawenda to aromatyczny napar o wielu właściwościach zdrowotnych. Suszone kwiaty lawendy marki Bakra pochodzą z krajów Basenu Morza Śródziemnego i mają kształt kłosów. To świetny domowy kosmetyk, który można stosować do mycia twarzy, kąpieli oraz płukania włosów. Napar z dzikiej lawendy łagodzi stres, ułatwia zasypianie, wzmacnia odporność i działa antyseptycznie.
A może Ty znasz inne naturalne przysmaki ze świata, które warto wypróbować?