Od kilku lat dużą popularnością cieszą się domowe kiełkownice, dzięki którym można przygotować własne kiełki w domowym zaciszu i wzbogacać nimi codzienne posiłki. Czym jest kiełkownica oraz dlaczego warto jeść kiełki?
Po co hodować domowe kiełki?
Przecież możemy je kupić w plastikowym pudełku w każdym markecie. No tak, ale ja, kiedy kupię takie (nawet małe opakowanie kiełków), często wszystkich nie zjadam – bo jest ich zbyt wiele, a zanim docieram do połowy opakowania, kiełki już zaczynają się psuć. Poza tym nie każde kiełki smakują każdemu!
Popularne rodzaje kiełków
Do najpopularniejszych kiełków należą kiełki brokuła, kiełki pszenicy, kiełki lucerny, kiełki rzodkiewki, kiełki rzeżuchy czy kiełki fasoli mung.
Podział kiełków
Dzielimy je na:
– Kiełki fasoli i grochu: soczewica, fasola adzuki, soja, fasola mung, czarna fasola, fasolka szparagowa i groszek.
– Kiełki ziaren: pszenica, owies, brązowy ryż, kasza gryczana, komosa ryżowa.
– Kiełki warzyw liściastych: rzodkiewka, brokuły, buraki, zielona gorczyca, koniczyna, rzeżucha i kozieradka.
– Kiełki orzechów i nasion: nasiona rzodkiewki, lucerna, nasiona dyni, nasiona sezamu lub nasiona słonecznika.
Czy są jakiekolwiek zalety spożywania kiełków?
Kiełki są naszpikowane skoncentrowaną dawką składników odżywczych. Można je dodać do zup, kanapek, sałatek, koktajli oraz różnorodnych dań. Są niskokaloryczne i łatwo oraz bez specjalnych umiejętności ogrodniczych można je uprawiać w zaciszu własnego domu.
Właściwości kiełków:
- tanie i łatwe w uprawie
- zawierają skoncentrowaną dawkę mnóstwa witamin, minerałów, mikroelementów, antyoksydantów i enzymów
- usuwają wolne rodniki z organizmu
- chronią organizm przed wirusami i bakteriami
- są cennym źródłem błonnika, dzięki czemu eliminują toksyny i tłuszcze z organizmu
- alkalizują organizm i chronią przed chorobami
- zawierają mnóstwo białka, dzięki czemu odbudowują komórki organizmu
- obniżają poziom cholesterolu we krwi
- chronią organizm przed anemią
- regenerują organizm
- zwiększają odporność organizmu
- odmładzają
- korzystnie wpływają na włosy
- ułatwiają wchłanianie składników odżywczych w organizmie
- regulują poziom cukru we krwi
- ułatwiają trawienie pokarmów
- oczyszczają jelita ze zbędnych produktów przemiany materii
Takie świeże kiełki zawierają mnóstwo witamin (A, E, H, C i B) oraz minerały i mikroelementy takie jak chrom, lit, selen, magnez, żelazo, potas, siarkę, wapń, cynk czy biotynę.
Jak wyhodować kiełki?
Aby przygotować kiełki do kiełkowania, należy je wcześniej przepłukać i wymoczyć przez około 2-3 godziny w wodzie. Następnie proces kiełkowania trwa około 2-7 dni, a kiełkom należy wymieniać wodę przynajmniej raz dziennie. Gotowe kiełki mają około 2-5 cm. Kiełki zawierają więcej kwasu foliowego, białka, manganu, fosforu, magnezu oraz witamin C i K niż dojrzałe rośliny.
Czy kiełki mogą być szkodliwe?
Surowe kiełki mogą doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Są hodowane w ciepłych i wilgotnych warunkach, które lubią także bakterie.
Jaką kiełkownicę wybrać do domowej hodowli kiełków?
Zgodnie z filozofią zero waste oraz dla swojego zdrowia i dobra środowiska najlepiej jest wybierać kiełkownicę wykonaną ze szkła. W sklepie internetowym Semini.pl znalazłam na przykład dwie poręczne kiełkownice ze szkła z metalowymi siateczkami. Produkty zwróciły moją uwagę dlatego, że nie są wykonane z plastiku, przez co ograniczamy jego produkcję zgodnie i żyjemy w duchu zero waste. Poza tym szklane kiełkownice są niezwykle poręczne i zajmują niewiele miejsca, a także są wyjątkowo proste w użytkowaniu. Wystarczy wsypać kiełki do słoiczka bądź szklanej miseczki, nalać wody i zakręcić metalowe sitko. Metalowe sitko ułatwia zmianę wody, bo wystarczy jedynie odwrócić szklaną kiełkownicę „do góry nogami”, by wylać wodę, a następnie wymienić ją na świeżą.
Kiełkownica słoikowa i kiełkownica szklana miska z sitkiem – uprawiaj kiełki w domu!
To doskonały pomysł na gustowną kiełkownicę kompaktową, w której można hodować własne kiełki nawet w mikroskopijnej kuchni. Czyli takiej, jaką aktualnie posiadam! Jest to niezwykle sprytne i higieniczne rozwiązanie, które zapewnia idealne warunki dla domowej uprawy kiełków.
Pyszne kiełki ze sklepu Semini.pl
Kiełki soczewicy
Kiełki soczewicy są skarbnicą witaminy C, magnezu, białka czy żelaza. Ich częste spożywanie reguluje trawienie, dobroczynnie wpływa na odporność organizmu. Poprawiają kondycję zębów i chronią organizm przed nowotworami i infekcjami wirusowymi. Przed rozpoczęciem procesu kiełkowania należy je namoczyć przez około 4-5 godzin.
Kiełki rzeżuchy
Kiełki rzeżuchy są cennym źródłem mnóstwa witamina oraz minerałów takich jak: żelazo, kwas foliowy, mangan, wapń, luteina i zeaksantyna. Pobudzają trawienie, regulują poziom hormonów tarczycy, a także neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie. Spożywanie kiełków rzeżuchy wpływa na poprawę wzroku oraz kondycję włosów, skóry i paznokci.
Kiełki słonecznika
W kiełkach słonecznika znajdziemy bogactwo fosforu, cynku, wapnia, nienasyconych kwasów tłuszczowych i żelaza. Warto je spożywać ze względu na właściwości krwiotwórcze. Uzupełniają witaminy i mikroelementy w diecie oraz korzystnie wpływają na przemianę materii. Należy je namaczać około 8-10 godzin przed rozpoczęciem procesu kiełkowania.
Kiełki rzodkiewki
Kiełki rzodkiewki skrywają w sobie silny antyoksydant – witaminę C oraz siarkę. Wymiatają wolne rodniki z organizmu i chronią przed stresem oksydacyjnym. Pozytywnie wpływają na trawienie, a także wygląd włosów, skóry i paznokci. Namaczamy je przez około 4-6 godzin przed rozpoczęciem kiełkowania.
7 zasad jedzenia kiełków
1. Z powodzeniem i bez szczególnych zdolności można je wyhodować samodzielnie.
2. Można je przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
3. Doskonale wzbogacają smak różnorodnych potraw i dań z ziemniaków czy ryżu, a także frytki, jajecznicę, omlety, naleśniki, koktajle i domowe hamburgery.
4. Przed wysianiem nasion do kiełkownicy należy je opłukać. Następnie namaczamy nasiona przez kilka godzin i przekładamy do kiełkownicy. Stawiamy w dobrze oświetlonym miejscu i zmieniamy wodę dwa razy dziennie. Czas kiełkowania trawa od 3 do 8 dni w zależności od temperatury w pomieszczeniu.
5. Kiełki możesz zużywać na bieżąco bądź zamrozić.
6. Kiełków nie należy smażyć czy gotować, bo pod wpływem ciepła tracą swoje właściwości.
7. Kiełki doskonale smakują w połączeniu z rzodkiewką, cebulą, pomidorem, ogórkiem czy brokułami.
Kiełki zaliczane są do superfoods. Ze względu na wysoką zawartość substancji odżywczych chronią organizm przed rozwojem chorób, oczyszczają krew i wzmacniają odporność. Są cennym źródłem kwasów Omega, dzięki czemu wzmacniają i odżywiają włosy, eliminują ich puszenie, matowienie i wypadanie. Przywracają równowagę hormonalną oraz poprawiają kondycję skóry.
koniecznie muszę sobie sprawić taką kiełkownicę 🙂