Lista produktów spożywczych, które zawsze warto mieć w kuchni

Są takie produkty spożywcze, które warto zakupić w ilościach hurtowych, bo stanowią podstawę do stworzenia wielu dań. A to jest ważne, gdy chcemy nakarmić niespodziewanych gości.

Pyszny deser — produkty spożywcze, które warto mieć w kuchni

Pyszny deser przygotujemy z owoców, mogą być również owoce w kompocie czy owoce w puszce. W szafce warto też mieć suche wafle, galaretki, budyń czy bakalie (migdały, rodzynki, orzeszki, wiórki kokosowe). Jeśli tak jak ja lubisz przyrządzać pyszne desery to warto, abyś zawsze pod ręką miała kakao, cukier waniliowy, kwasek cytrynowy, sodę oczyszczoną, cukier puder i proszek do pieczenia.

Przyprawy, które warto mieć zawsze w kuchni

Niezbędne w codziennym przygotowywaniu pysznych domowych posiłków są przyprawy, które często stanowią dopełnienie domowych dań. Ja lubię mieć na kuchennym parapecie 3-4 doniczki z ulubionymi ziołami takimi jak: mięta, bazylia, pietruszka i oregano. Często sprawdzają się one do dekoracji dań, ale mają również doskonałe walory smakowe. Na przykład latem uwielbiam przygotowywać domową lemoniadę – po prostu do wody dodaję wybrane owoce i kilka listków mięty bądź bazylii.

Lista niezbędnych przypraw w kuchni pasjonatki gotowania zawsze jest długa. Zaczyna się od podstaw, czyli sól, pieprz, oregano, bazylia, majeranek, suszony czosnek, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie. Do przyprawiania różnych mięs używam przyprawy do gyrosa, przyprawy do kurczaka i Vegety. Lubię i chętnie używam podczas gotowania ziele angielskie, liście laurowe, rozmaryn, lubczyk, tymianek, estragon, kolendrę i kurkumę. Czasem używam też cząbru, chili czy jałowca. Gałka muszkatołowa, cynamon, imbir i kardamon sprawdzają się na przykład do przyprawiania deserów i słodkości czy sosów.

Kto lubi gotować, ten wie, że jego szafka z przyprawami musi być zawsze pełna. Warto też uporządkować swoje przyprawy, aby nie znajdowały się w całej kuchni. Opakowania z przyprawami trzymam zatem w plastikowych pudełkach po pieczarkach bądź margarynie. Mam też proste i tanie słoiczki do przypraw. Zamiast kupować zestaw pojemników do przypraw, po prostu zebrałam i wymyłam małe słoiczki od koncentratu pomidorowego. To jeden z moich prostych i tanich pomysłów na tanie urządzanie kuchni.

Napoje, które zawsze warto mieć w domu

My kupujemy niegazowaną wodę butelkowaną oraz mamy zawsze w zapasie dobry sok pomarańczowy z Lidla lub Biedronki. Od czasu do czasu kupuję też dobrej jakości sok jabłkowy, dostępny jedynie w sklepach Dino. Warto mieć uzupełniony domowy barek z alkoholem. Moja spiżarnia wypełniona jest różnorodnymi kompotami, a także domowymi nalewkami.

Co warto mieć zawsze w zamrażarce:

  • mięso mielone
  • filet z kurczaka
  • kiełbasę
  • oszukane gołąbki
  • zrazy
  • kotleciki cioci Irenki
  • bigos
  • mrożone warzywa a patelnię
  • mrożone owoce
  • lody

Produkty suche przydatne w kuchni:

  • soda
  • mąka
  • ryż
  • kasze
  • cukier
  • makarony (różne rodzaje)
  • bułka tarta
  • kawa
  • herbata

W lodówce zawsze warto mieć:

  • jajka
  • śmietanę
  • mleko
  • jogurt
  • kefir
  • jogurt naturalny
  • biały ser
  • masło
  • oliwę z oliwek
  • kilka warzyw
  • owoce (jabłko, cytryna)

W domowej spiżarni warto mieć:

  • tortillę
  • dżem
  • kukurydzę w puszce
  • groszek w puszcze
  • pomidory w puszce
  • fasolkę w puszcze
  • ogórki konserwowe
  • ogórki kiszone w puszcze
  • musztardę
  • ketchup
  • majonez
  • tuńczyka w puszce
  • koncentrat pomidorowy
  • ziemniaki
  • paprykę
  • sałatę

Wymieniłam produkty, z których nawet w kilka chwil przygotujemy pyszne danie. Może to być ekspresowa sałatka, jajecznica, pyszne kanapki bądź bardziej skomplikowane danie.

Warzywa i owoce uzupełniam na bieżąco, kupuję je w trakcie codziennych zakupów, tak samo, jak pieczywo, żółty ser czy wędliny. Warto robić zakupy produktów spożywczych z głową. Dlaczego i w jaki sposób to robić? O tym wkrótce napiszę w osobnym poście. Po warzywa i owoce udaję się na pobliskie lokalne targowisko. Tak naprawdę nie lubię robić zakupów zatem produkty spożywcze suche, w słoikach i w puszkach, które można dłużej przechowywać, kupuję w ilościach hurtowych raz w miesiącu lub co dwa miesiące.

A Ty, w jaki sposób radzisz sobie z uzupełnianiem produktów spożywczych w Twojej kuchni i spiżarni?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.