Luksusowy kosmetyk – recenzja naturalnego oleju z opuncji figowej Mirako

Olej z opuncji figowej zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Nie bez powodu, bo wykazuje mnóstwo właściwości kosmetycznych i leczniczych. Jest to luksusowy kosmetyk do naturalnej pielęgnacji skóry. Dlaczego nazywany jest naturalnym botoksem bez ukłucia? Poznaj właściwości, efekty działania, zastosowanie i opinie o olejku z nasion opuncji figowej.

Co to jest opuncja figowa?

Opuncja figowa to roślina z rodziny kaktusowatych pochodząca z Meksyku, Afryki, Ameryki Łacińskiej i cieplejszych rejonów Europy, choć jako roślina doniczkowa może być uprawiana również w innych krajach, w tym także i w Polsce. Aztecy uważają ją za świętą roślinę. Od wieków używali jej do leczenia, kojenia problemów skórnych, oparzeń, chorób czy różnych dolegliwości. Olej z opuncji figowej jest skarbnicą witaminy E oraz antyoksydantów, dzięki czemu łagodnie i skutecznie poprawia kondycję skóry i jest jednym z najsilniejszych luksusowych kosmetyków pielęgnacyjnych dostępnych w sprzedaży.

 

Gdzie i w jaki sposób pozyskiwany jest olejek z opuncji figowej?

Największymi producentami opuncji figowej są Maroko, Indie i Syria. Zbiory owoców z tej rośliny odbywają się tylko raz w roku. Najpierw są myte, później suszy się je na indyjskim słońcu, by następnie obrać je ze skórki. To w miąższu znajdują się maleńkie drogocenne nasiona, z których tłoczy się wyjątkowy i najdroższy na świecie olej z opuncji figowej.

 

Dlaczego olej z nasion opuncji figowej jest drogi?

Ten proces tłoczenia oleju z pestek opuncji figowej jest nie tylko czasochłonny, ale również kosztowny. Bo na 1 litr oleju z opuncji figowej potrzeba około 1 miliona pestek, czyli prawie 500 kg owoców, bo w 1 owocu znajduje się około 150 do 300 nasion. Warto o tym pamiętać szczególnie podczas zakupów i nie kierować się wówczas ceną olejku z opuncji figowej. Bo dostępne w sprzedaży są tanie maceraty z opuncji figowej, których cena będzie niższa i efekty działania będą niewielkie. Znów widać tutaj, że warto rozsądnie podchodzić do zakupów i wybrać produkt wysokiej jakości, za który zapłacimy więcej, ale dzięki temu zyskamy zdecydowanie lepsze rezultaty pielęgnacyjne. Aby sprawdzić jakość olejku z opuncji figowej, wystarczy zajrzeć do jego składu INCI. Jeśli, tak jak na moim olejku z opuncji figowej Mirako, znajdziesz informację 100% Opuntia Ficus Indica Seed Oil, to masz pewność, że zyskujesz wysokiej jakości kosmetyk.

Opuncja figowa była od wieków wykorzystywana do celów kulinarnych i leczniczych. To roślina o wielu zastosowaniach. Aztekowie używali jej do leczenia oparzeń, Amerykanie z owoców robili syrop na astmę i krztusiec, a Chińczycy stosowali do zmniejszania stanów ropnych skóry.

 

Właściwości kosmetyczne oleju z pestek opuncji figowej:

  • Zmniejsza widoczność drobnych zmarszczek i przeciwdziała ich powstawaniu.
  • Łagodzi zaczerwienienia, koi skórę po opalaniu.
  • Rozjaśnia cienie pod oczami oraz wyrównuje koloryt cery.
  • Zwartość witaminy E jest najwyższa spośród wszystkich olejów kosmetycznych. Przykładowo jest 3 razy wyższa niż w popularnym oleju arganowym.
  • Jest źródłem kwasu linolowego, który zmniejsza przebarwienia słoneczne, wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry oraz nawilża i chroni przed utratą wilgoci.
  • Zawiera witaminę K, która wyrównuje koloryt cery i rozjaśnia cienie pod oczami oraz obkurcza naczynia włosowate.
  • Cynk eliminuje zaczerwienienia, stany zapalne i trądzik oraz reguluje wydzielanie sebum.
  • Ten wyjątkowy olejek kosmetyczny z dostarcza skórze skoncentrowaną dawkę fitosteroli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, antybakteryjnych i przeciwzapalnych.
  • Połączenie fitosteroli i NNKT odmładza i pobudza wytwarzanie kolagenu w skórze.

Jakie składniki oleju z opuncji figowej odpowiadają za jego skuteczność?

Wszystkie oleje roślinne dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Kiedy w skórze znajduje się ich niewystarczająca ilość, wówczas jej bariera hydrolipidowa zostaje zaburzona, a w efekcie cera staje się skłonna do podrażnień, sucha, przesuszona czy matowa.

Spośród wszystkich olejków kosmetycznych dostępnych na rynku, ten z opuncji, zawiera najwyższy procent (88%) nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do stymulowania produkcji komórek oraz regeneracji i odbudowy skóry. Zawiera również najwyższy poziom tokoferolu, czyli witaminy E, która odmładza, chroni i pomaga w zatrzymaniu wilgoci.

 

Kwasy tłuszczowe w oleju z pestek opuncji figowej:

  • kwas linolowy – odżywia, aktywizuje do odnowy, wzmacnia barierę ochronną skóry. Zatrzymuje w niej wilgoć, łagodzi stany zapalne, ma właściwości przeciwtrądzikowe, przyspiesza gojenie stanów zapalnych, oparzeń czy opryszczki. Intensywnie nawilża włosy skórę i paznokcie.
  • kwas oleinowy – znajduje się również w awokado, oleju migdałowym i oliwie z oliwek – zatrzymuje wilgoć w skórze oraz ułatwia wnikanie składników aktywnych w głębsze partie skóry.
  • kwas palmitynowy – ma właściwości antyoksydacyjne i lecznicze, łagodzi trądzik i zapalenia skóry.

 

Tokoferol (witamina E)

Czy wiesz, że olejek z opuncji zawiera prawie 150% więcej witaminy E niż popularny olej arganowy? Zaskakujące, prawda? Ten naturalnie występujący przeciwutleniacz wymiata wolne rodniki, zapobiegając uszkodzeniom skóry, które powodują jej przyspieszone starzenie się. Łagodzi stany zapalne, przyspiesza gojenie się ran, naprawia uszkodzenia powodowane przez zanieczyszczenia środowiska i promieniowanie słoneczne. Zmniejsza zaczerwienienia i oparzenia słoneczne. Ponadto witamina E silnie nawilża skórę i chroni ją przed utratą wilgoci. W efekcie zmniejsza widoczność drobnych linii i zmarszczek, aktywizuje kolagen i elastynę oraz zmniejsza blizny potrądzikowe.

Fitosterole

Pomagają wiązać wodę w skórze i zatrzymywać w niej wilgoć. W efekcie wzmacniają jej naturalną barierę ochronną, pobudzają produkcję kolagenu, zmiękczają i odmładzają skórę oraz mogą odwracać skutki starzenia.

Polifenole

To substancje o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwnowotworowych i antyoksydacyjnych, które dodatkowo zwalczają stres oksydacyjny. Neutralizują działanie wolnych rodników, łagodzą podrażnienia i zaczerwienienie oraz zapobiegają uszkodzeniom skóry po opalaniu.

Aminokwasy

Olej z nasion opuncji figowej dostarcza skórze skoncentrowaną dawkę aminokwasów, dzięki czemu pobudza produkcję kolagenu, aktywizuje komórki skóry do odnowy oraz zapobiega powstawaniu zmarszczek.

Betalainy

Kolejny składnik tego wyjątkowego olejku o działaniu antyoksydacyjnym, który dodatkowo intensywnie odmładza.

Terpeny

Olej z nasion opuncji figowej Mirako jest jedynym dostępnym w Polsce, który zawiera terpeny, czyli zapachowe związki lotne o właściwościach terapeutycznych. Przypomina zapach mchu i ziół, dzięki czemu uspokaja, wycisza i poprawia nastrój. Znajdujące się w opuncji indyjskiej terpeny wyróżniają się właściwościami przeciwbólowymi, bakteriobójczymi i przeciwzapalnymi.

 

Właściwości oleju z pestek opuncji figowej:

  • delikatnie napina skórę,
  • odmładza,
  • zmniejsza widoczność zmarszczek,
  • ujędrnia,
  • poprawia elastyczność,
  • rozjaśnia,
  • poprawia mikrocyrkulację krwi,
  • działa przeciwzapalnie,
  • normalizuje pracę gruczołów łojowych,
  • wzmacnia naturalną barierę hydrolipidową skóry,
  • odżywia,
  • nawilża,
  • regeneruje,
  • pielęgnuje delikatną skórę pod oczami,
  • chroni przed utratą wilgoci,
  • uzupełnia niedobory ceramidów i kwasów tłuszczowych,
  • chroni przed działaniem promieni słonecznych oraz szkodliwym działaniem
  • toksyn, smogu, dymu papierosowego, metali ciężkich, stresu czy
  • zanieczyszczeń powietrza;
  • łagodzi podrażnienia i stany zapalne,
  • rozjaśnia i wyrównuje koloryt cery,
  • odżywia,
  • chroni przed przedwczesnym starzeniem,
  • obkurcza pory,
  • dekoruje blaskiem,
  • nawilża i odbudowuje włosy, pozostawia je mocne i pełne blasku,
  • zmniejsza przebarwienia, blizny i rozstępy,
  • wzmacnia i odżywia paznokcie.

 

Olej z opuncji figowej, do jakiej skóry stosować?

Olej z nasion opuncji figowej Mirako wykazuje mnóstwo właściwości kosmetycznych i leczniczych, dzięki temu można go stosować do każdego typu skóry. Ze względu na właściwości przeciwzmarszczkowe, odmładzające i subtelnie liftingujące polecam sięgać po niego nie tylko do pielęgnacji skóry dojrzałej, ale również w profilaktyce anty-aging. Choć to również doskonałe rozwiązanie do pielęgnacji cery trądzikowej, zniszczonej, przesuszonej, odwodnionej, wymagającej regeneracji, podrażnionej, po opalaniu czy z problemami dermatologicznymi. Zmniejsza widoczność przebarwień, blizn i plam pigmentacyjnych. Rozjaśnia cienie pod oczami i sprawdzi się jako naturalny preparat o właściwościach przeciwbólowych.

Korzyści dla skóry wynikające ze stosowania olejku z opuncji:

  • Dostarcza skórze przeciwutleniaczy i niezbędnych kwasów tłuszczowych.
    Nawilża, odżywia i zmiękcza skórę. Łagodzi stany zapalne, pobudza komórki do wzrostu. Rozjaśnia, poprawia elastyczność oraz regeneruje.
  • Ekspresowo się wchłania i nie pozostawia tłustej warstwy. A to oznacza, że doskonale sprawdza się jako silnie odżywiające serum, które stosuję po oczyszczeniu skóry i przywróceniu jej optymalnego pH, a przed aplikacją kremu nawilżającego.
  • Jest cennym źródłem witaminy E. Witamina E to naturalny przeciwutleniacz, który neutralizuje działanie wolnych rodników, działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie się ran i odmładza skórę.
  • Rozjaśnia i wyrównuje koloryt skóry. Unikalny skład oleju z pestek opuncji zawiera wysokie dawki witaminy E i K, które pobudzają produkcję kolagenu, rozjaśniają cienie pod oczami i przebarwienia oraz rozjaśniają skórę.
  • Obkurcza pory i nie zapycha skóry. Zawartość NNKT sprawia, że olej ten odżywia i pielęgnuje skórę oraz obkurcza pory. Ponadto warto podkreślić, że olej z opuncji figowej jest niekomedogenny, czyli nie zatyka porów.
  • Naturalny kosmetyk do luksusowej pielęgnacji każdej skóry. Pielęgnuje każdego rodzaju skórę w sposób naturalny i pozbawiony toksyn i zbędnych substancji chemicznych. Koi problemy skórne takie jak łuszczyca, egzema czy przesuszenie.
  • Doskonały do delikatnej skóry. Warto stosować go, by wzmocnić, nawilżyć i odżywić delikatną skórę wokół ust i oczu. Zmniejsza opuchliznę i cienie pod oczami.

olej z opuncji figowej Mirako opinia blog sposobynazycie

Jak stosować olejek z opuncji figowej do pielęgnacji skóry?

Wystarczy dosłownie 1-2 krople olejku z nasion opuncji figowej rozsmarować na oczyszczonej wcześniej skórze rano i wieczorem.

Jeśli twoja skóra nie zachwyca swoim naturalnym pięknem, sięgnij po olej z opuncji figowej Mirako i dopieść ją skoncentrowaną dawką cennych składników odżywczych. Ten magiczny olejek przywróci skórze optymalne nawilżenie, wzmocni barierę hydrolipidową oraz ujędrni, odmłodzi i pozostawi udekorowaną promiennym blaskiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.