W dniu 15 listopada 2018 roku wybrałam się do Warszawy. To tam w Pałacu Kultury i Nauki w odbywały się XXVII Targi Mleczarskie Mleko-Expo 2018. Dlaczego zdecydowałam się wziąć udział w tej imprezie?
Targi Mleko-Expo to największe wydarzenie branży mleczarskiej w naszym kraju. Przeglądając zaproszenie na tę imprezę, zaintrygował mnie event dla publiczności pt. Mleczna Strefa Zdrowia i Urody. Nie zastanawiałam się długo (jak to ja 🙂 i czym prędzej kupiłam bilet na przejazd pociągiem do Warszawy. Wiadomo, wcześniej kupiony bilet w PKP Intercity oznacza większą zniżkę na przejazd!
I tak dotarłam! I spieszę z informacją! Targi Mleczarskie „Mleko – na zdrowie” Mleko-Expo 2018 to impreza poświęcona promocji mleka i produktów mleka, której celem jest zachęcenie odwiedzających do włączenia ich do swojej diety.
Organizatorzy zaplanowali wiele atrakcji zarówno dla wystawców, jak i dla zwiedzających. Biorąc udział w tym wydarzeniu, miałam możliwość poznać ofertę czołowych polskich spółdzielni mleczarskich oraz posmakować lokalnych i krajowych smakołyków stworzone z mleka i jego przetworów.
Mleczna Strefa Zdrowia i Urody!
Dla mnie istotą Mleko-Expo 2018 był event dla publiczności pt. Mleczna Strefa Zdrowia i Urody, na który zaproszono także przedstawicieli mediów. Organizatorzy zaprosili 3 ekspertki: dietetyczkę, blogerkę kulinarną oraz właścicielkę Kliniki Medycyny Estetycznej, które podzieliły się swoją wiedzą i doświadczeniem dotyczącym wykorzystania mleka i przetworów mlecznych dla zdrowia i urody. Zdobyłam wiedzę dotyczącą właściwości zdrowotnych mleka oraz jego wpływu na urodę. Poznałam sposoby na wykorzystanie mleka i produktów mlecznych w domowych rytuałach pielęgnacyjnych, natomiast blogerka kulinarna zainspirowała mnie do poszukiwania i przygotowywania potraw z mlekiem i przetworami mlecznymi. Gotowała na żywo podczas eventu i przygotowała pyszną owsiankę szarlotkową – z mlekiem, bananem, jabłkiem, orzechami i przyprawami korzennymi. Jej drugą kulinarną propozycją był owocowo-mleczny koktajl, natomiast jako danie polecane na drugie śniadanie, obiad, bądź kolację przygotowała sałatkę warzywną z serem dojrzewającym.
Czy wiesz, że każdy zdrowy człowiek powinien spożywać przynajmniej 2-3 szklanki mleka każdego dnia? A porcję mleka w diecie należy zwiększyć u dzieci i osób w wieku dojrzałym. Dzieci potrzebują wapnia, by ich kości się zdrowo rozwijały, natomiast w codziennej diecie osób starszych jest on niezbędny dla zachowania optymalnej kondycji kości oraz aby nie dopuścić do osteoporozy.
Uważam, że to był dobrze spędzony czas! Szczególnie że w różnych pismach i na stronach internetowych pojawiają się ostatnio sprzeczne informacje dotyczące spożywania mleka. Szukamy produktów bez laktozy, a przecież w organizmie zdrowego człowieka jest ona potrzebnym składnikiem i tylko osoby na nią uczulone powinny jej unikać. Wiele bezmyślnie powtarzanych mitów dotyczących spożywania mleka i jego przetworów sprawia, że wiele osób eliminuje je ze swojej diety. A szkoda, bo dostarczają one wapnia, witamin, białka, łatwo przyswajalnego tłuszczu i mikroelementów. Ponadto mleko, a także biały ser to świetna alternatywa na chemicznych kosmetyków, które warto wykorzystywać w codziennych rytuałach pielęgnacyjnych.
Poza niezwykłą możliwością zdobycia wiedzy, posmakowania pysznych przetworów mlecznych, jako jedna z mnóstwa osób odwiedzających Targi Mleko-Expo 2018 otrzymałam książkę pt. „Na 100 sposobów – stawiam na mleko”, w której znalazłam mnóstwo przepisów na sałatki, makarony, zapiekanki, naleśniki, sosy, napoje, słodkości i inne mleczne specjały.
Bardzo fajne wydarzenie i ciekawa relacja 🙂
Kazimiero, bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że się podoba!
Mniam… po Twojej relacji aż mam ochotę, by sięgnąć po kefir!
Zuza, bardzo mi miło 🙂 Zapraszam częściej!