Naczynia miedziane do oczyszczania wody

Twarda i niesmaczna woda, szczególnie w miejskich kranach — sprawia, że poszukujemy sposobów, by ją oczyścić. Często po prostu nie da się jej wypić. W związku z tym kupujemy wodę butelkowaną, dzięki czemu przyczyniamy się do zwiększenia produkcji plastiku bądź kupujemy kosztowne filtry do wody. Czy jest inne rozwiązanie, by oczyścić wodę i poprawić jej jakość? Słyszałaś/eś o naczyniach miedzianych do wody?

 

Każdy z nas marzy o zdrowiu i młodości. Ciągle szukamy sekretnego eliksiru młodości, który sprawi, że w każdym wieku będziemy wyglądać doskonale. Tworzone są innowacyjne suplementy diety, a może wystarczy po prostu wrócić do korzeni? Zamiast targać do domu wodę w plastikowych baniakach, montować filtry węglowe oczyszczające wodę, warto podejrzeć, jak od wieków ten niezbędny do życia napój oczyszczają w Indiach.

Jakie właściwości ma woda oczyszczona w naczyniach miedzianych?

Naczynia miedziane służą do uzdatniania, oczyszczania i przechowywania wody. Woda oczyszczana w naczyniu miedzianym jest wolna od bakterii, pleśni, glonów i grzybów. Wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Z wyjątkowych właściwości naczyń miedzianych do wieków czerpią wyznawcy Ajurwedy. Twierdzą oni, że miedź wytwarza energię zwaną „prana shakti”, czyli nastraja organizm na odpowiednią częstotliwość. Ponadto miedź usuwa chlor zawarty w wodzie, a poprzez działanie antagonistyczne usuwa z naszego organizmu rtęć i ołów. A woda, która przez noc stała w naczyniu miedzianym, harmonizuje organizm. Warto pić ją nie tylko o poranku, ale i przez cały dzień.

Mnóstwo właściwości wody przechowywanej w naczyniach miedzianych

  • przyspiesza leczenie ran,
  • poprawia pracę wątroby i nerek,
  • reguluje pracę układu pokarmowego,
  • usuwa rtęć i ołów z organizmu,
  • wspiera pracę mózgu,
  • dba o układ naczyniowo-sercowy,
  • zatrzymuje procesy starzenia,
  • reguluje poziom hormonów tarczycy,
  • zapobiega niedokrwistości,
  • ułatwia metabolizm glukozy i cholesterolu,
  • przeciwdziała anemii,
  • łagodzi stany zapalne,
  • oczyszcza z toksyn,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne,
  • poprawia równowagę kwasowo-zasadową organizmu,
  • działa antybakteryjnie,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • dotlenia organizm,
  • pobudza produkcję kolagenu, elastyny i kwasu hialuronowego,
  • nawadnia,
  • poprawia jędrność i sprężystość,
  • wzmacnia barierę hydrolipidową,
  • jest silnym antyoksydantem,
  • wzmacnia włosy.

Oczyszczanie wody w naczyniach miedzianych — jak to działa?

Woda przechowywana w naczyniach miedzianych podlega procesom jonizacji, czyli emituje odpowiednią dla ludzkiego zdrowia częstotliwość. A w efekcie jej spożywanie wiąże się z szeregiem dobroczynnych korzyści zachodzących dla zdrowia i urody.

Niedobory miedzi w organizmie

Skutkiem niedoboru miedzi w organizmie mogą być pojawiające się problemy zdrowotne. Zaliczamy do nich niedokrwistość, trudności z koncentracją, anemię czy choroby nerek, trzustki, płuc i układu immunologicznego.

Jakie są zalety picia wody z naczynia miedzianego?

Czy wiesz, że miedź jest metalem, który zabija wirusy i grzyby? Czasem, aby poprawić jakość wody kranowej, ludzie kupują różnego rodzaju filtry, które zmiękczają wodę. Czy wiesz, że w ten sposób ograniczają oni przyswajanie wapnia i magnezu?

Picie wody z naczynia miedzianego nie tylko reguluje pH organizmu, ale także energetyzuje, rewitalizuje i jonizuje. Usuwa toksyny, nawilża skórę, neutralizuje działanie wolnych rodników. Reguluje wchłanianie żelaza, ułatwia tworzenie się nowych komórek czy bierze udział w produkcji melaniny i hemoglobiny.

Jak dbać o naczynie miedziane?

Aby naczynia miedziane służyły nam przez długie lata, warto odpowiednio o nie zadbać. W tym celu co 3 dni należy je czyścić roztworem w postaci papki składającej się z 2 łyżek stołowych soli kuchennej i 2 łyżek stołowych soku z cytryną. Przy pomocy miękkiej szmatki usuwamy nalot z naczyń. Lepiej nie używać do ich mycia detergentów i ostrych zmywaków oraz nie myć w zmywarce. A takie czyszczenie naczyń miedzianych powinno odbywać się raz w tygodniu.

Ile wody z naczynia miedzianego należy pić każdego dnia?

Według Ajurwedy należy spożywać dwa kubki wody z naczynia miedzianego każdego dnia. Jeden o poranku i jeden wieczorem. Jednak tę dawkę można śmiało zwiększyć do 2 litrów na dobę.

Ile czasu woda musi „stać” w naczyniu miedzianym?

W celu optymalnego „naelektryzowania” miedzią woda w naczyniach miedzianych powinna stać około 12 godzin. A do uzdatniania wykorzystujemy wodę prosto z kranu.

Czy wiesz, że plastikowe butelki zawierają antymon i bisfenol A, natomiast mikrocząsteczki plastiku przenikające do naszego organizmu, ponad 500 lat rozkładu w ziemi i koszt dla rodziny ponad 3.000 zł w skali 5 lat? Filtry dzbankowe, to tak samo mikrocząsteczki plastiku, 500 lat rozkładania. A kultury bakterii „żerujące” w górnej części filtra często przenikają do wody oraz filtr węglowy, który oczyszcza wodę z tego, co złe, ale przede wszystkim z tego, co dobre, czyli wyjaławia wodę, czyniąc zeń niemal wodę destylowaną, zupełnie bezwartościową dla naszego organizmu. Koszt używania filtrów dzbankowych to również ok. 3.000 zł w skali 5 lat. Oczyszczanie wody w naczyniach miedzianych nie posiada tych wszystkich wad co powyżej a dożywotni koszt to cena zakupu dzbanka, czyli ok. 250 zł.

Przetestowałam wiele różnych naczyń miedzianych. Wiele z nich było słabej jakości i nie nadawało się do użytku przez dłuższy czas. Moje serce skradły oryginalne naczynia miedziane Bangalore, które gorąco polecam! Dbałość o najdrobniejszy szczegół oraz czystość ich składu sprawia, że doskonale się sprawdzają każdego dnia – w domu, pracy i podczas częstych wyjazdów służbowych. Kupiłam je w sklepie internetowym www.bangalore.pl. A jeśli masz ochotę dowiedzieć się więcej o naczyniach miedzianych, to warto odwiedzić stronę www.naczyniamiedziane.pl.

 

Przeczytaj również artykuły pt.:

33 odpowiedzi do “Naczynia miedziane do oczyszczania wody”

  1. Dzień dobry, a ja mam pytanie, czasem dzbanek robi się zielony – czy to oznacza, że zbyt dużo miedzi się wytworzyło? Czy to może być niebezpieczne?

  2. Dzień dobry.
    Moje naczynie po jednym użyciu robi się czarne. Woda którą wlewam nie stoi dłużej niż 12 godzin. Naczynie czyszczę według zaleceń, raz w tygodniu łapki z soli i cytryny lub octu.
    Co powoduje taki stan naczynia i czy woda nadaje się do picia?

  3. Ja też mam problem z miedzianym dzbankiem. Kupiłam niedawno w Bangalore.
    Pierwsze zalanie woda z kranu – pojawiły się bardzo szybko czarne plamy, zacieki i osad, a smak wody szczerze mówiąc nie powalił. Jakby mydlany . Nie dobry.
    Drugi raz zalałam wodą z osmozy – smak wody lepszy (z osmozy zawsze jest lepszy i bez dzbanka), ale plamy czarne znowu się pojawiają, nawet coraz większe.
    Czyszczac cytryną i solą wg wskazówek producenta trochę się doczyscil, ale jest matowy w środku i nie wszystko zeszło. Najgorsze jednak jest to, że czyszczac w środku zaczęły wychodzi czarne kropki i plamki NA ZEWNĄTRZ!
    Jestem już głupia z tego wszystkiego.
    300 zł to strasznie duży wydatek.
    Żałuję.
    Reklamację złożyłam. Firma na razie się nie odzywa.

  4. Dzien dobry. Chciałabym sie upewnic. Wystarczy wlac wodę z kranu do dzbanka miedzianego , zostawic na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie woda jest gotowa do picia?

    1. Oczywiście, można! Tylko zdecydowanie lepiej nadają się do tego naczynia o większej pojemności takie jak dzbanek lub butelka – ponieważ mają pokrywkę lub zakrętkę (chroniącą przed kurzem czy owadami. Dodatkowo butelka świetnie sprawdza się do transportu wody miedzianej – można ją wówczas mieć wszędzie przy sobie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.