Najlepsza czekolada na świecie – skąd się wzięła i gdzie ją znaleźć?

Smak rozpływającej się w ustach kostki czekolady to cudowne doświadczenie, prawda? Skąd pochodzi najlepsza czekolada na świecie? Jako kobieta uwielbiająca pieścić swoje podniebienie czekoladą z różnych stron świata przygotowałam poradnik, w którym wyjaśniam – skąd się wziął ten smakołyk i gdzie go szukać.

Kiedy większość osób słyszy słowo „czekolada”, wyobraża sobie słodką pralinkę, batonik lub pudełko czekoladek. Choć prawdopodobnie myślimy o jej jedzeniu, to w długiej historii czekolady była ona wyłącznie napojem pozbawionym cukru. Jest najbardziej znaną na świecie słodyczą, tylko skąd się wzięła?

Zdaniem etymologów słowo „czekolada” wywodzi się z azteckiego „xocoalt”, które oznaczało gorzki napój z ziaren kakaowca. Łacińska nazwa drzewa kakaowego Theobroma cacao oznacza napój bogów.

Historia czekolady

Zastanawiasz się, skąd pochodzi czekolada? Na ceramice używanej przez starożytną kulturę Mayo-Chinchipe, która żyła około 5300 lat temu w górnej Amazonii (w Ekwadorze) archeolodzy odkryli ślady kakao. Dowodzi to, że czekolada odgrywała ważną rolę polityczną, duchową i ekonomiczną w starożytnych cywilizacjach mezoamerykańskich, w których mielono prażone ziarna kakao na pastę, a następnie mieszano z wodą, wanilią, papryczkami chili i innymi przyprawami, aby zaparzyć pienisty napój.

Starożytni Mezoamerykanie wierzyli, że dodaje on energii, był dla nich afrodyzjakiem o mistycznych i leczniczych właściwościach. Majowie, którzy uważali kakao za dar bogów, używali jej do świętych ceremonii i ofiar pogrzebowych.

W XV wieku Aztekowie używali ziaren kakaowca jako waluty.

czekolada na świecie blog o czekoladzie

Kiedy czekolada pojawiła się w Europie? Jedna teoria mówi, że to Krzysztof Kolumb odkrył ziarna kakaowca i przywiózł je do Hiszpanii w 1502 roku. Inna, że w 1528 roku Hernán Cortés przywiózł czekoladę do tego kraju. W Hiszpanii łączono czekoladę z cukrem i miodem, a był to napój popularny wśród zamożnych.

Popularność czekolady w rozprzestrzeniła się na dwory europejskie, gdzie arystokraci spożywali ją jako magiczny eliksir o właściwościach zdrowotnych. Aby zaspokoić rosnące pragnienie, mocarstwa europejskie założyły kolonialne plantacje w regionach równikowych na całym świecie, aby uprawiać kakao i cukier.

Wkrótce cała Europa delektowała się tradycyjną recepturą azjatyckiego napoju. Powstały różne przepisy na gorącą czekoladę z dodatkiem popularnych przypraw.

Napój ten pozostawał nektarem arystokracji, dopóki wynalazek prasy do kakao w 1828 roku nie zrewolucjonizował jej produkcji. Wyciskała tłuste masło z prażonych ziaren kakaowych, które można było sproszkować lub połączyć z innymi składnikami. Taka czekoladowa masa przelana do foremek umożliwiała tworzenie doskonale nam dziś znanych tabliczek czekolady.

Skąd pochodzi najlepsza czekolada na świecie?

Oto jest pytanie. Chcąc odkryć i poznać najlepszą czekoladę na świecie warto wybrać się w czekoladową podróż po Szwajcarii, Belgii czy Francji, ale też do najdalszych zakątków. Jako miłośniczka czekolady, która uwielbia poznawać jej smaki, wybiorę się w pyszną czekoladową podróż, by pokazać Ci najlepsze czekolady z całego świata. Moją sekretną fantazją jest móc wielokrotnie zanurzać się w czekoladowej rzece Willy’ego Wonki. A samo wspomnienie koloru czekolady, jej kremowej konsystencji czy to uczucie, gdy kostka czekolady rozpływa się w ustach, jest nie do opisania. Możliwość posmakowania i poznania smaków czekolad z różnych stron świata to dla miłośniczki czekolady niezrównane szczęście. W sklepie internetowym Dom Czekolady znalazłam tę pyszną przekąskę z różnych stron świata.

Czekolada z Boliwii

Original Beans Organic Beni Wild Harvest Organic Vegan Dark to niesamowite połączenie ziaren kakao z morelą, jaśminową herbatą i kwiatowym miodem.

Czekolada z Peru

Pralus Paris 75% Francois Pralus Maitre Chocolatier to ciemna czekolada z masy kakaowej, której smak został wzbogacony owocami i przyprawami.

Czekolada z Litwy

Poznałam również litewskie i ręcznie produkowane czekolady o smaku: Strawberries & Pepper Naive, Eucalyptus & Himalayn Saltt Naive oraz Almond & Hazelnut Naive. To ręcznie tworzone i przechowywania w celu dojrzewania i stworzenia niezwykłej gamy smaków tabliczki czekolady.

Wytwarzana z nasion tropikalnych drzew kakaowych czekolada przez wiele wieków uważana była za „pokarm bogów”, później luksus dla wybranych. Przez większość swojej historii spożywana jako gorzki napój, a nie słodki przysmak, który zyskał popularność na całym świecie. W czym tkwi fenomen wyjątkowego smaku czekolady?

czekolada na świecie blog o czekoladzie

Mam nadzieję, że niebawem wybiorę się w kolejną czekoladową podróż, która da mi możliwość poznania sekretów z nią związanych oraz posmakowania nowych czekolad.

2 odpowiedzi do “Najlepsza czekolada na świecie – skąd się wzięła i gdzie ją znaleźć?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.