Smak potraw przyrządzanych na grillu znany jest niemal wszystkim. Kochamy karkówkę o cudownym dymnym aromacie. Uwielbiamy grillowanego kurczaka i ociekające słodyczą banany zdjęte prosto z rusztu. Nic więc dziwnego, że gdy tylko mamy choćby mały ogródek lub taras, poszukujemy grilla, który spełni wszystkie nasze oczekiwania. Jak wybrać najlepszy grill?
Chcąc kupić odpowiedni grill, trzeba przede wszystkim ocenić warunki, w których będziemy grillować, oraz określić – przynajmniej mniej więcej – ile osób będzie najczęściej z nami biesiadować. Warto jednak przyjrzeć się możliwościom nowoczesnych grilli, bo często nawet nie uświadamiamy sobie, jakie pyszności można przyrządzać na nowoczesnych urządzeniach. Do wyboru mamy podstawowe trzy rodzaje urządzeń. To tradycyjne grille węglowe, grille gazowe i elektryczne.
Klasyka, czyli grille węglowe
Większości z nas grillowanie kojarzy się z tradycyjnym, dymnym aromatem potraw. No cóż, grille na węgiel drzewny to klasyka gatunku. Wszystkie dania przygotowuje się na nich powoli, co ma bardzo pozytywny wpływ na ten ich charakterystyczny smak i zapach, który tak uwielbiamy. Jeśli więc mamy możliwość ustawienia grilla w ogrodzie, warto sięgać właśnie po te klasyki.
Wybór jednak ciągle nie jest prosty, bo oferta tych urządzeń jest naprawdę ciekawa. Możemy zdecydować się na prosty, mniejszy model lub na ten nieco większy, z wbudowanym blatem roboczym. Warto wybierać te grille, które wyposażone są w termometr oraz mają umieszczone w pokrywie otwory wentylacyjne, co pozwala na kontrolę temperatury i ułatwia przyrządzanie potraw.
Do grilli węglowych warto dokupić specjalny komin do rozpalania urządzenia, co znacznie przyspiesza rozpalenie grilla i przygotowanie posiłku.
Grille gazowe, czyli szybciej i wygodniej
Swoje grono wielbicieli, i to naprawdę niemałe, mają też grille gazowe. Ci, którzy lubią tę formę grillowania, zdecydowanie przedkładają wygodę i szybkość przyrządzania potraw ponad tradycyjny, dymny aromat dań przygotowywanych na grillu. Grill gazowy gotowy jest do pracy natychmiast po włączeniu przycisku. Spośród różnych rodzajów grilli, to właśnie to urządzenie osiąga zadaną temperaturę najszybciej, a więc i czas przygotowywania potraw jest najkrótszy.
Niewątpliwie wielką zaletą grilli gazowych jest łatwość utrzymania ich w czystości. Zatem jeśli stawiasz na wygodę, wybierz grill gazowy.
Elektryczne grille, czyli przyrządzanie potraw na tarasie
Na urządzenia zasilane prądem decydują się najczęściej ci, którzy chcą grillować na tarasach i balkonach. Grille elektryczne są bardzo poręczne i zabierają niedużo miejsca. Wystarczy, że istnieje możliwość podłączenia ich do gniazdka i już można rozpocząć przygotowywanie potraw. Co prawda trzeba chwilę zaczekać, nim grill osiągnie odpowiednią temperaturę. Wielką zaletą grilli elektrycznych jest fakt, że urządzenia te bardzo łatwo utrzymać w czystości. W nowoczesnych grillach elektrycznych powierzchnia grillowania pokryta jest powłoką nieprzywierającą i nagrzewa się równomiernie, a więc sam proces przyrządzania potraw jest prosty. Nie trzeba się obawiać nierównomiernego stopnia wysmażenia poszczególnych porcji, ani też zbyt mocnego wypieczenia niektórych kawałków. Grille elektryczne polecane są do tak zwanego grillowania miejskiego.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o produktach grillowych, zapisz się do newslettera na stronie weber.com.
Artykuł promocyjny