Najsmaczniejsze skarby kuchni meksykańskiej

Burrito, guacamole, tacos czy nachosy to pierwsze potrawy, jakie przychodzą nam do głowy, kiedy zaczynamy planować imprezę w stylu meksykańskim. Każdą z nich możesz przyrządzić samodzielnie. Rzecz w tym, by wiedzieć, jak to zrobić dobrze i jakich składników do tego użyć. Niech ten artykuł będzie dla ciebie wstępem do przygody z Cocina Mexicana.

 

Charakterystyka meksykańskiego jedzenia

Prawdziwa kuchnia meksykańska, poza tym, że jest smaczna, charakteryzuje się zróżnicowaniem, wielobarwnością i świeżością składników. Jest w tym zawsze pewien element zabawy, dlatego dania są kolorowe, pikantne (dzięki wykorzystaniu szerokiej gamy papryczek chilli – zarówno świeżych, jak i suszonych). Co istotne, przygotowując się do meksykańskiego wieczoru, wcale nie trzeba poszukiwać sklepu z egzotycznymi produktami. Wystarczą tak powszechne składniki, jak pomidory, limonki, kolendra, czerwona cebula, awokado i kukurydza. Resztę łatwo można dostać w sieci, a nawet w popularnych marketach, które coraz częściej urządzają tygodnie dedykowane konkretnym częściom świata (Meksyk bywa ich częstym bohaterem).

Meksykańskie potrawy

Zwykło się uważać, że meksykańskie potrawy są szalenie pikantne i takoż ciężkie — jest to jednak ogromne uproszczenie. Prawdziwa Cocina Mexicana potrafi zachwycić głębią smaku, osiąganą dzięki szczodremu wykorzystaniu przypraw, a także obfitości świeżych ziół, warzyw oraz cytrusów. Meksykanie chętnie sięgają po papryczki chilli (świeże, suszone, wędzone lub nawet marynowane), kolendrę, oregano, cynamon, kakao, czosnek, cebulę, cytryny oraz limonki. Bez tego zestawu trudno sobie wyobrazić południowoamerykańską ucztę. Elementami, które stanowią podstawę meksykańskiej kuchni, są m.in. fasola i kukurydza. Tę ostatnią wykorzystuje się do robienia ciasta niezbędnego do przyrządzania tortilli i tamales.

Ciekawostka: czy wiesz, że w wielu meksykańskich domach dodawanie sera do tacos, enchiladas czy tostadas mogłoby być uznane za świętokradztwo? To prawda! Zdecydowanie częściej używa się tam gładkiego, świeżego białego sera panela – znacznie różniącego się od ciężkostrawnego sera żółtego.

Czas na kilka prostych przepisów, którymi zachwycisz swoich przyjaciół.

Burrito podawane z ryżem

Do przygotowania burrito z ryżem potrzebujesz następujących składników:

  • 200 g brązowego ryżu,
  • łyżeczkę oregano,
  • łyżeczkę kminku,
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego chili,
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 150 g mrożonego groszku,
  • 200 g fasoli,
  • łyżkę oliwy,
  • 150 ml wrzącej wody,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 1 awokado (pokrojone w cienkie plasterki),
  • 10 g kolendry,
  • 4 tortilli (kukurydzianej lub pełnoziarnistej).

Ugotowany ryż wrzuć na patelnię postawioną na średnim ogniu i dodaj przyprawy wedle uznania. Dolej 400 ml gorącej wody i gotuj całość na wolnym ogniu, aż ziarna zmiękną. Następnie dodaj mrożony groszek.

Na drugiej patelni podsmaż cebulę (na oliwie), dodaj pomidory, fasolę, całość zalej wodą i gotuj przez minutę.

Gotowe tortille podgrzej w piekarniku, a następnie ułóż na nich pikantny ryż, smażoną fasolę, plasterki awokado i kolendrę.

Proste, prawda? A jakie pyszne!

Zobacz także: Meksykańskie burrito w wersji vege

Nachosy jako świetna przekąska

Jak zrobić nachosy? Tutaj już w ogóle nie ma żadnej filozofii. Podstawą są oczywiście charakterystyczne trójkątne chipsy podawane z rozmaitymi dodatkami oraz dipami. Możesz zrobić je sam z mąki kukurydzianej i pszennej, oliwy oraz wody lub po prostu kupić w najbliższym sklepie. Niezbędnym dodatkiem będzie ser. Może być Cheddar lub nawet Mozzarella. Reszta jest kwestią preferencji twoich oraz gości, których zaprosisz na meksykańskie przyjęcie. Jeżeli nie jadasz mięsa, dodaj pomidory, czarne oliwki, czarną fasolę, kukurydzę, cebulę, jalapenos no i oczywiście ser. Całość zapiecz w formie w piekarniku. Po upieczeniu możesz polać całość kwaśną śmietaną lub guacamole. Nachosy można podawać również z różnymi smacznymi dipami.

Zobacz także: Nachosy

Guacamole — pyszny sos z awokado

Guacamole to kolejna szalenie prosta meksykańska potrawa. Do jej przygotowania wystarczą ci 2 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z limonki (może być cytryna), ząbek czosnku i sól.

Przekrojone na pół i pozbawione pestki awokado zmiażdż, by osiągnąć jednolitą masę. Kolejne kroki to dodanie soli, czosnku, soku z limonki i wymieszanie całości.

Guacamole możesz jeść z nachosami, grzankami lub po prostu jako smarowidło do pieczywa.

Tacos — klasyka kuchni meksykańskiej

Trudno wyobrazić sobie meksykański wieczór bez pysznego tacos. Oto jak szybko, łatwo i przyjemnie możesz przyrządzić tę przekąskę. Potrzeba ci do tego następującego zestawu:

  • tortille kukurydziane
  • mielona wołowina
  • pomidory w puszce
  • czerwona fasola w puszce
  • kukurydza w puszce
  • czosnek
  • dojrzałe pomidory
  • zielony ogórek
  • czerwona cebula
  • ser żółty
  • oregano
  • sól
  • sos tabasco
  • bazylia
  • natka pietruszki

Wyciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę podsmaż na patelni, a następnie dodaj mięso oraz przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę, by za moment wrzucić fasolę i kukurydzę. W następnej kolejności na patelni lądują pomidory z puszki. Po 30 minutach duszenia dodaj sos tabasco.

Na drugiej patelni podsmażaj placki tortilli, posypując je startym serem i okładając farszem z dodatkiem pokrojonego w kostkę pomidora i ogórka. Jak składać tortille? Oczywiście na pół, jakbyś zamykał książkę. Gotowe danie przyozdób natką pietruszki i limonką pokrojoną w ćwiartki.

Ceviche — lekka sałatka z owocami morza

Chcąc być uczciwym, należy przyznać, że Ceviche (czyt. „sewicze”) to nie do końca przykład dania meksykańskiego – przysmak ten przywędrował tam aż z dalekiego Peru. Nie zmienia to jednak faktu, że kojarzy się z Meksykiem i wspaniale nadaje się do uprzyjemnienia przyjęcia w południowoamerykańskich klimatach. Jak przygotować ceviche samodzielnie? Potrzeba do tego przede wszystkim ryb takich jak łosoś, dorsz, tuńczyk, lucjan, okoń morski czy sola. Mięso należy pokroić na kawałki i zalać marynatą wykonaną z soku z limonki, czerwonej cebuli oraz papryczki chilli. Pamiętaj, że marynata musi się odpowiednio „przegryźć”, a więc warto odstawić ją uprzednio do lodówki na ponad pół godziny. Po zalaniu marynatą całość wstaw do lodówki na kolejne 30 min.

najpopularniejsze dania kuchni meksykańskiej blog kulinarny z przepisami SposobyNaZycie.pl

Proste, prawda? Kuchnia meksykańska, choć barwna, sycąca i smaczna, nie jest kulinarną ekwilibrystyką. Pamiętajmy, że została ona stworzona przez prostych ludzi, którzy przyrządzali swoje potrawy z tego, co było dla nich dostępne. Dziś są to smakołyki, w których można się zakochać. W prostocie siła.

 

Artykuł promocyjny

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.