Naleśnikowa podróż dookoła świata

Skąd się wzięły naleśniki? Uwielbiamy się nimi zajadać na słodko, wytrawnie, z nadzieniem czy słono. Bez mleka, jajek i mąki. Jak zrobić najlepsze naleśniki? Poznaj przepisy na naleśniki z różnych stron świata.

 

Znane są niemal na całym świecie. Pyszne placuszki na słodko lub słono serwowane są na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację niezależnie od pory roku. Zastanawiałaś się kiedykolwiek jaka jest historia ich powstania?

Jak powstały naleśniki?

Prawdopodobnie historia powstania pierwszych placków z mąki i mleka narodziła się w starożytności. W pierwszym wieku naszej ery Rzymianin Lodziarz Ötzi z jajek, mąki, mleka i przypraw przyrządzał prototyp naleśników, który dawniej zwany był płaskim chlebem.

Do XV wieku wiele krajów europejskich przygotowywało własne rodzaje naleśników od podstaw, używając szerokiej gamy składników, takich jak mąka pszenna lub gryczana, czasami alkohol (piwo lub wino) oraz zioła i przyprawy takie jak: goździki, cynamon i gałka muszkatołowa.

W XVIII-wiecznej Fryzji, prowincji Holandii, tradycyjnym śniadaniem weselnym był pannenkoek, czyli naleśnik z mleka i miodu.

Przepisy na naleśniki z całego świata pozwalają stworzyć różnorodne placuszki – cienkie, grubsze, pikantne, słodkie czy chrupiące. Choć wszyscy wiemy, że są pyszne, to wyglądają one zupełnie inaczej w zależności od regionu świata, w którym powstają.

Naleśnik to cienki lub gruby okrągły placek przygotowany z mąki, jajka, mleka i oleju. Smażony na patelni z dodatkiem oleju.

Zdaniem archeologów były najwcześniejszym i najbardziej rozpowszechnionym pokarmem zbożowym spożywanym w społeczeństwach na całym świecie.

Ich kształt, wygląd i smak jest bardzo różnorodny. Bywają nadziewane lub smarowane dżemem, czekoladą czy twarogiem. Można je podawać z nadzieniem słodkim lub pikantnym.

Gdy ciasto naleśnikowe jest wzbogacone ziemniakiem, powstaje placek ziemniaczany. Dodatek maślanki zamiast mleka sprawia, że nabierają cierpkiego smaku i znane są jako naleśniki maślankowe – popularne na przykład w Stanach Zjednoczonych i Szkocji. Zamiast mąki pszennej można do nich dodać mąkę gryczaną, w ten sposób stworzymy naleśniki gryczane.

Przegląd naleśników na świecie

Naleśniki amerykańskie, czyli pancake

Pankejki, czyli amerykańskie naleśniki, to małe, grube, miękkie i okrągłe placuszki. Powstają z mąki, mleka, jajek oraz środka spulchniającego, czyli sody, proszku do pieczenia lub drożdży. Smażone są na patelni na złoty kolor z obu stron. W Ameryce jest to potrawa podawana na śniadanie. Najczęściej ułożone w stos na talerzu i polane syropem klonowym.

Naleśniki austriackie

Austriacki naleśnik, zwany omletem cesarskim, to gruby placek porwany na kawałki podczas smażenia. Powstaje z mąki, mleka, jaj, i soli. Częstym dodatkiem do niego są rodzynki, jabłka, migdały.

Naleśniki brazylijskie

W Brazylii popularnym daniem są jednoskładnikowe naleśniki z tapioki. Te wegańskie i bezglutenowe naleśniki można jadać ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami

Naleśniki bretońskie

W Bretanii jada się gryczane naleśniki po bretońsku z jajkiem sadzonym, szynką i serem.

Naleśniki chińskie

Chińskie naleśniki scallion są jedną z tradycyjnych chińskich potraw ulicznych i idealnie smakują na śniadanie. Chrupiące i aromatyczne placuszki ze szczypiorkiem są proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z pikantnymi zupami, podawane są jako przekąska lub przystawka, zwykle z kaczką.

Naleśniki duńskie

Tradycyjne duńskie naleśniki, zwane Æbleskiver, mają kulisty kształt. Wyróżnia je skórka przypominająca konsystencję europejskich naleśników oraz puszyste wnętrze. Pieczone są na specjalnej patelni z zagłębieniami. Czasem podaje się je z kawałkami jabłka, dodatkiem dżemu lub posypane cukrem pudrem. Do popularnych dodatków należą również bita śmietana i syrop klonowy.

Naleśniki etiopskie

Etiopski naleśnik, zwany Injera, to kwaśny, drożdżowy placek o lekko gąbczastej konsystencji. Tradycyjnie wytwarzany z mąki teff lub z kukurydzy, mąki i wody. Jest daniem narodowym Etiopii, Somalii i Erytrei. Naleśniki Injera podaje się z gulaszem lub sałatką.

Naleśniki filipińskie

Tradycyjne deserowe filipińskie naleśniki salukara powstają z mąki ryżowej i mleka kokosowego. Pikantne naleśniki na Filipinach to pudpod z wędzonymi kawałkami ryb.

Naleśniki fińskie

Naleśnik Alandzki jest odmianą naleśnika pieczoną w piekarniku. Powstaje z kaszy manny i jest aromatyzowany kardamonem. Fińskie naleśniki z Wysp Alandzkich można jadać na zimno lub na ciepło, tradycyjnie serwowane są z konfiturą z suszonych śliwek i bitą śmietaną.

Naleśniki francuskie

Crepes, czyli cieniutkie francuskie naleśniki nadziewane dżemem lub owocami. Przed podaniem zwinięte w rulonik z dodatkiem bitej śmietany. Świetnie smakują na śniadanie lub deser, szczególnie w weekendy.

Naleśniki greckie

Greckie naleśniki tiganites znane były już w starożytności. Są grubsze i tradycyjnie serwowane z orzechami, cynamonem, miodem i gęstym jogurtem.

Naleśniki hiszpańskie

Hiszpańskie naleśniki, zwane filloas, można przygotować na dwa sposoby. Słodsze z dodatkiem cukru lub wytrawne na bulionie. Podawane są podczas karnawału w okresie jesieni i zimy.

Naleśniki holenderskie

Poffertjes to posypane cukrem maleńkie holenderskie naleśniki drożdżowe, przypominające amerykańskie pankejki.

Naleśniki indonezyjskie

Indonezyjskie naleśniki, zwane kue leker, są cienkie i chrupiące. Powstają z mąki pszennej, mleka, cukru i jajek. Indonezyjskie naleśniki panekuk powstają z mąki ryżowej i mleka kokosowego.

Naleśnikowa podróż dookoła świata przepisy na naleśniki blog kulinarny sposobynazycie.pl

Naleśniki indyjskie

W Indiach istnieje wiele różnych przepisów na te placuszki. Słodkie naleśniki cheela powstają z ciasta na bazie mąki pszennej oraz cukru lub jaggery. Moong daal to słone naleśniki z północnych Indii, wytwarzane z mąki lub pasty z ciecierzycy. Południowoindyjske naleśniki dosa z pikantnym nadzieniem powstają ze sfermentowanego ciasta ryżowego, soczewicy i wody. Słodkie indyjskie naleśniki meetha pooda spożywane są z piklami i sosem chutney. Cienkie zielone naleśniki cheelas powstają z pasty z imbiru, szczypiorku oraz mąki ryżowej. Często wzbogacone są chili, curry czy kolendrą. Thalipeeth to pikantne naleśniki wieloziarniste popularne w Indiach Zachodnich. Powstają z prażonych ziaren, roślin strączkowych oraz przypraw. Najczęściej podawane z masłem.

Naleśniki japońskie

Japońskie naleśniki okonomiyaki powstają z mąki, jajek, kapusty oraz dodatków. Nadziewane są anko, nozawaną lub bakłażanem.

Naleśniki jemeńskie

Lahoh to gąbczasty placek chlebowy popularny w Somali, Izraelu, Jemenie czy Dżibuti. Jemeńskie naleśniki lahoh jada się na śniadanie z masłem gehee i miodem.

Naleśniki koreańskie

Hotteok, czyli nadziewane, puszyste i grube placuszki, które są popularnym street food w Korei Południowej, zwykle serwowanym w sezonie zimowym. Powstają z mąki pszennej, drożdży, wody, mleka i cukru. Nadziewane są miodem, orzechami czy brązowym cukrem. Koreańskie naleśniki warzywne Pajun, powstają z pikantnego ciasta naleśnikowego, tartych ziemniaków i świeżych warzyw podawane są z ostrym sosem sojowym. Są miękkie i wilgotne w środku oraz chrupiące na zewnątrz.

Naleśniki malezyjskie

Malezyjskie naleśniki, zwane Pek Nga lub Lampeng Kelapa, to pikantne placuszki, najczęściej podawane na śniadanie z rybnym curry czy ryżem kokosowym.

Naleśniki szkockie

Drop Scones, czyli szkockie naleśniki podobne są do amerykańskich pankejków. Są prostą przekąską lub szybkim śniadaniem. Mniejsze niż amerykańskie czy angielskie placuszki szkockie podawane są z dżemem, masłem lub śmietaną. Tradycyjnie na podwieczorek.

Naleśniki tajskie

Tajskie naleśniki Thai Roti dostępne są w słodkiej lub pikantnej wersji. Te słodkie krojone są na kawałki i polane mlekiem skondensowanym, często z dodatkiem bananów lub innych świeżych owoców. Crispy Roti to chrupiące placuszki. Wytrawne naleśniki tajskie najczęściej doprawione są curry.

Naleśniki walijskie

Zwane Crempog, walijskie naleśniki, wytwarzane z mąki, jajek, masła i maślanki. Mogą zawierać drożdże lub płatki owsiane. Grube walijskie placuszki przed podaniem układane są w stos.

Naleśniki wenezuelskie

Cachapas to cienkie naleśniki wenezuelskie, które powstają z kukurydzy i mąki, a podaje się je na przekąskę lub na śniadanie. Kukurydziane naleśniki jada się ze słodkim lub pikantnym nadzieniem.

Naleśniki wietnamskie

Banh cuon to wietnamskie bezglutenowe naleśniki ryżowe z mąki ryżowej, jajka, mleka kokosowego i kurkumy z dodatkiem świeżych warzyw.

Naleśniki włoskie

Farinata, zwane też Socca, to włoskie naleśniki z mąki z ciecierzycy, oliwy z oliwek, rozmarynu, soli, pieprzu i wody popularne w krajach śródziemnomorskich. Cienkie, chrupiące placuszki to świetna przekąska.

Naleśnikowa podróż dookoła świata przepisy na naleśniki blog kulinarny sposobynazycie.pl

A Ty masz swój ulubiony przepis na naleśniki? Wolisz te z serem, kurczakiem, ze szpinakiem? Na słodko, wytrawnie czy słono? Zajrzyj na Przepisy.pl i wybierz swój ulubiony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.