Zadziwia mnie fakt, że wiele osób nadużywa dostępnych w aptece antybiotyków. Przecież mamy mnóstwo ziół, przypraw, warzyw i roślin o właściwościach antybiotycznych, które warto zastosować na infekcje oraz częściej spożywać w okresie wzmożonych zachorowań. Lubię sięgać po naturalne rozwiązania, dlatego chętnie zapoznałam się z lekturą książki pt. „Naturalne antybiotyki” Claudia Ritter.
Lubię sięgać po alternatywy dla konwencjonalnych rozwiązań, po prostu bliższe mojemu sercu są rośliny i zioła oferowane przez Matkę Naturę. Myślę, że właśnie dzięki temu kupiłam książkę pt. „Naturalne antybiotyki” autorstwa Claudii Ritter.
Do czego prowadzi nadużywanie antybiotyków?
Odkrycie penicyliny przez szkockiego bakteriologa Alexandra Fleminga przyczyniło się do powstania antybiotyków stosowanych do leczenia wszelkich infekcji na świecie. Ale nadużywanie antybiotyków powoduje różne skutki uboczne, które są ignorowane przez wielu ludzi. Popularność antybiotyków rośnie, a wiele osób niestety ich nadużywa.
Ich długotrwałe stosowanie może osłabiać naturalną odporność organizmu na działanie antybiotyków. Mówiąc prościej, po jakimś czasie organizm może nie reagować nawet na silne antybiotyki. Poznaj rośliny, które są naturalnymi antybiotykami.
Co to są infekcje?
Infekcje są to zakażenia powodowane przez działanie drobnoustrojów takich jak bakterie i wirusy w naszym organizmie. Ich nagromadzenie w dużych ilościach może powodować uszkodzenia ciała. Szczególnie gdy zaburzona jest praca układu odpornościowego, wówczas infekcje mogą pojawiać się w organizmie lub na skórze powodując dyskomfort oraz zagrożenia dla zdrowia.
Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie drobnoustroje są dla nas szkodliwe. Na przykład bakteria Escherichia Coli, znajduje się w naszych jelitach i ułatwia prawidłowe trawienie pokarmów. Ale już inny szczep tej samej bakterii może powodować dolegliwości układu trawiennego takie jak wymioty, nudności czy biegunka.
Przyczyną wielu chorób są infekcje. Przeziębienie powodują infekcje wirusowe, a łupież jest często objawem, który może sygnalizować infekcje drożdżakowe. Właśnie dlatego warto zrozumieć właściwości i działanie naturalnych antybiotyków, które wzmocnią naturalną barierę ochronną organizmu.
Co to są naturalne antybiotyki?
Naturalne antybiotyki to rośliny i zioła, które ograniczają działanie niepożądanych mikroorganizmów w organizmie, ale nie powodują skutków ubocznych.
Lista naturalnych antybiotyków
1. Czosnek
Czosnek jest warzywem, które popularnie stosujemy jako przyprawę kuchenną. Od lat stosowany jest do zwalczania infekcji. Znajdująca się w nim allicyna oraz ajoene sprawiają, że jest składnikiem o właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwwirusowych.
2. Jeżówka purpurowa (Echinacea)
Echinacea, czyli jeżówka purpurowa, jest to popularna roślina ogrodowa z rodziny astrowatych, która pochodzi z Ameryki Północnej. Suszone kwiaty jeżówki purpurowej lub ekstrakty z tej rośliny znajdują zastosowanie w leczeniu różnorodnych infekcji w naturalnej medycynie w wielu kulturach na świecie. Echinacea jest skarbnicą węglowodanów, takich jak glikoproteiny i kwas kawowy, o działaniu antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, przeciwdrobnoustrojowym i immunochronnym. Łagodzi infekcje grzybicze na skórze.
3. Czerwona papryka
Istnieje wiele odmian czerwonej papryki takich jak chili, cayenne czy jalapenos. Znane są na całym świecie i wykazują właściwości antybakteryjne. Wśród cennych związków, które się w nich znajdują, wyliczyć można kapsaicynę, kwercetynę, kaempferol i kwas kawowy. Kapsaicyna obniża pH w żołądku oraz przeciwdziała rozwojowi bakterii. Natomiast znajdujący się w papryce związek CAY-1 działa przeciwgrzybiczo.
4. Cebula
Kolejnym silnym naturalnym antybiotykiem o właściwościach antybakteryjnych jest cebula. Warzywo to od wieków stosowane jest jako naturalny antybiotyk, który łagodzi różnorodne infekcje i wzmacnia odporność. Jest jednym z tanich, łatwo dostępnych produktów o silnych właściwościach antybiotycznych. Warto spożywać ją regularnie ze względu na działanie antyseptyczne, grzybobójcze, oczyszczające, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze. Nie tylko wzmacnia odporność organizmu, ale również jest sekretem długiego zdrowia. Przywraca równowagę flory jelitowej, chroni przed powstawaniem procesów gnilnych w jelitach, zabija mikroorganizmy i łagodzi choroby skóry.
5. Imbir
Pochodząca z Azji przyprawa o właściwościach leczniczych jest powszechnie stosowana na całym świecie. Znajduje zastosowanie w ajurwedyjskiej medycynie oraz jako alternatywa dla tradycyjnych leków. Wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki zawartości związków takich jak: terpenoidy, shogaol, zerumbon i zingeron, które wraz z flawonoidami chronią przed rozwojem drobnoustrojów w organizmie. Obniża zakwaszenie żołądka i reguluje trawienie, łagodzi choroby dziąseł czy choroby skóry powodowane przez infekcje grzybicze.
6. Cynamon
Popularna przyprawa kuchenna o charakterystycznym słodko-korzennym smaku, najczęściej dodawana do deserów. Ma właściwości przeciwzapalne, dezynfekujące, antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwdrożdżakowe.
Dzięki temu znajduje szerokie zastosowanie w medycynie alternatywnej na całym świecie. Znajdujący się w cynamonie aldehyd cynamonowy wraz ze związkami takimi jak eugenol mają silne właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Przyprawa ta przyspiesza leczenie chorób skóry.
7. Kurkuma
Jest to indyjska przyprawa o właściwościach leczniczych. Ze względu na swoje właściwości przeciwdrobnoustrojowe oraz smak jest często stosowana w kuchni indyjskiej. Znajdująca się w niej kurkumina działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Według Azjatów jej regularne spożywanie działa przeciwnowotworowo.
8. Goździki
To aromatyczne pąki kwiatowe z drzewa goździkowego, które są popularną przyprawą do deserów i napojów. Stosowane są w indyjskiej ajurwedzie, medycynie chińskiej i zachodniej. To eugenol, czyli olejek eteryczny sprawia, że wykazują właściwości przeciwdrobnoustrojowe i przeciwbakteryjne.
9. Tymianek
Jest popularną przyprawą w kuchni śródziemnomorskiej i francuskiej. To roślina lecznicza o właściwościach bakteriobójczych i grzybobójczych.
10. Rozmaryn
To przyprawa, która znajduje zastosowanie w wielu kuchniach świata, na przykład kuchni hiszpańskiej, śródziemnomorskiej, meksykańskiej i bałkańskiej. Działa leczniczo, zawiera kwas rozmarynowy oraz związki takie jak: alfa-pinen, kamfen, alfa-terpinol oraz olejki: cyneol, cymen, borneol, pinen. Ma właściwości antybakteryjnie, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
11. Olejek z drzewa herbacianego
To ekstrakt z liści australijskiego drzewa herbacianego, który od wieków jest ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze i kosmetyczne. Jest skarbnicą związków takich jak monoterpeny, które skutecznie niwelują bakterie. Przed zastosowaniem trzeba go rozcieńczyć.
Stosowanie naturalnych antybiotyków, zamiast zachodniej medycyny, może przynieść korzyści tylko na dłuższą metę. Tradycyjne antybiotyki niekorzystnie wpływają narządy wewnętrzne i niektóre funkcje organizmu, a także mogą niszczyć dobre bakterie potrzebne w jelitach. Negatywne skutki uboczne nadużywania tradycyjnych antybiotyków można zatem całkowicie wyeliminować przez zastąpienie ich naturalnymi antybiotykami.
Książka pt. „Naturalne antybiotyki” Claudia Ritter – moja opinia
Warto było zagłębić się w lekturę książki pt. „Naturalne antybiotyki” napisaną przez terapeutkę medycyny naturalnej Claudię Ritter. To doskonałe kompendium wiedzy dla wszystkich, którzy poszukują alternatywy dla konwencjonalnych antybiotyków. Dowiedziałam się z niej, że wystarczy sięgnąć po przyprawy i rośliny o właściwościach antybiotycznych, by wzmacniać odporność organizmu. Dzięki tej lekturze:
- poznałam listę naturalnych antybiotyków;
- nauczyłam się, w jaki sposób stosować naturalne antybiotyki na różne choroby i dolegliwości;
- dowiedziałam się o możliwościach i granicach samoleczenia;
- zgłębiłam przepisy na napary i smakołyki o właściwościach leczniczych;
- wiem, że naturalne antybiotyki działają na bakterie, wirusy, pasożyty i grzyby;
- nauczyłam się zapobiegać infekcjom.
Poradnik bardzo mnie zaciekawił. Jest kolejnym krokiem do życia bliżej natury. Z chęcią wykorzystam wiedzę, którą w nim zdobyłam i zastosuję we własnym życiu. Poza tym z pewnością będę sięgać po poznane w publikacji zioła, rośliny i przyprawy, którymi wypełnię moje codzienne menu.
Nadmierne spożywanie antybiotyków przepisywanych przez lekarzy może prowadzić do osłabienia odporności oraz uodparniania się bakterii na ich działanie. Wolę wybierać naturalne rozwiązania, jeśli to tylko możliwe, by wzmacniać odporność organizmu. Poza tyn naturalne antybiotyki są tanie i powszechnie dostępne, co przemawia za tym, aby po nie sięgać. Co więcej, znajdujące się w nich witaminy, przeciwutleniacze, minerały i fitoskładniki łagodzą stany zapalne i pozytywnie wpływają na ogólną odporność organizmu.