Plastik. Tworzywo sztuczne, które stało się tak bardzo popularne, że przestaliśmy zwracać na nie uwagę. Co więcej, przechowujemy w nim żywność. Pakujemy do plastikowych pudełek resztkę obiadu i przechowujemy w lodówce, by wykorzystać na następny posiłek. W innym plastikowym pudełku nosimy śniadanie do pracy. To samo z popularnymi plastikowymi butelkami na wodę…. chyba troszkę za bardzo się rozpędziliśmy. W jaki sposób plastik wpływa na żywność, a przez to również na nasz organizm?
Żywność w plastiku a zdrowie
Informacja ta od kilku miesięcy powraca do mnie jak bumerang. Dotąd nic sobie z tego nie robiłam. Dopiero po lekturze książki pt. „Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto. Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy„, w której Izabela Wentz wyjaśnia jak zminimalizować narażenie na kontakt z toksynami w domu, postanowiłam bliżej poznać temat wpływu plastiku na jedzenie, a w efekcie również i na nasz organizm i zdrowie.
Dlaczego plastik nie jest odpowiedni do przechowywania żywności?
Plastik stał się popularny, bo jest lekki i nie rozbije się, kiedy spadnie. Dawniej nasze babki i prababki przechowywały żywność w słoikach. Jednak aktualnie chcemy wieść coraz prostsze i łatwiejsze życie, a wówczas nasze wybory nie zawsze są dobre dla naszego zdrowia. Dlaczego? Ponieważ plastik, w którym przechowujemy żywność (i wodę) może uwalniać substancje chemiczne takie jak BPA (Bisfenol A) czy PCV (ftalany), które niekorzystnie oddziałują na nasz organizm oraz poziom hormonów.
Plastik nie jest zdrowy ani bezpieczny. Do tego nie jest też ekologiczny. Poza tym na dobre rozgościł się na naszym życiu i domach… ale nie tylko, bo bardzo zaśmieca planetę.
Rozszyfruj oznaczenia na plastikowych opakowaniach
Co oznacza trójkąt składający się z trzech strzałek z liczbą w środku?
1 PET/PETE – politereftalan etylenu, czyli najpopularniej stosowane tworzywo sztuczne, z którego tworzone są butelki do napojów czy opakowania jednorazowego użytku. Warto podkreślić, że butelki i opakowania wykonane z tego rodzaju plastiku nie powinny być wykorzystywane powtórnie oraz narażane na działanie promieni słonecznych, które mogą uaktywnić wydzielanie szkodliwych związków. Okazuje się, że opakowania te mogą zaburzać pracę układu hormonalnego.
2 HDPE – wysokiej gęstości polietylen, który stosowany jest do produkcji kubków jogurtów, butelek do mleka, opakowań do śmietany, folii i pojemników do pakowania żywności. Jest zaliczany jako jeden z najbezpieczniejszych rodzajów plastików, które można ponownie używać.
3 V/PVC – polichlorek winylu, znajduje zastosowanie w produkcji folii do pakowania żywności, przezroczystych plastikowych opakowań na owoce, warzywa lub kanapki na wynos. Może wydzielać szkodliwe dla naszego organizmu i zdrowia toksyny.
4 LDPE – polietylen niskiej gęstości, wykorzystywany jest do produkcji różnorodnych opakowań do żywności na wynos, folii używanych do pakowania chleba i mrożonek, które można używać ponownie, ale nie jest on bezpieczny dla naszego zdrowia.
5 PP – polipropylen wielokrotnego użytku, tworzy się z niego opakowania do żywności takie jak opakowania margaryny, jogurtów, zakrętki do butelek czy pudełka do pakowania żywności. Zaliczany jest do grupy najbezpieczniejszych dla ludzkiego zdrowia plastików.
6 PS – polistyren, czyli stopiony styropian, który wydziela toksyny i jest stosowany do pakowania żywności na wynos czy produkcji jednorazowych plastikowych pokrywek na kubki od kawy. Tworzy się z niego także jednorazowe sztućce oraz tacki na warzywa.
7 Inne/Others to grupa wszystkich innych tworzyw sztucznych, z których powstają butelki do karmienia niemowląt, kubki do picia dla dzieci, butelki na wodę do wielokrotnego użytku dla sportowców czy butelki do sosów i przypraw. Opakowań z nich stworzonych nie powinno używać się do przechowywania żywności, ponieważ mogą zawierać szkodliwy dla naszego organizmu Bisfenol A, który powoduje choroby układu hormonalnego i nerwowego.
Zyskujący coraz większą popularność Bisfenol A to związek chemiczny, który zaburza pracę układu hormonalnego, a w efekcie może prowadzić do otyłości. Nie pomoże ani zdrowe odżywianie, ani sport. Ponadto substancja ta może działać kancerogennie oraz zaburzać pracę hormonów męskich, a w efekcie również zaburzać płodność. Czy wiesz, że substancję tą znajdziemy w telefonach komórkowych i samochodach? Niestety Bisfenol A znajduje się nie tylko w plastikowych opakowaniach, ale również w powłoce wewnętrznej puszek.
Jak znaleźć Bisfenol A na opakowaniu produktu?
Kryje się on pod symbolem trójkąta z liczbą 7 w środku lub PC7. Plastiku z takimi oznaczeniami najlepiej pozbyć się jak najszybciej i pod żadnym pozorem nie używać go do podgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej, bo w ten sposób BPA z łatwością wnika do żywności.
Używasz plastikowych opakowań?
Zachowaj ostrożność w używaniu plastikowych opakowań – dbaj o zdrowie swoje i najbliższych! Nawet jeśli plastikowe pojemniki, w których przechowujesz żywność, wykonane są z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, zachowaj szczególną ostrożność:
- Opakowania z grupy 7 zawierające BPA nie powinny być używane w zmywarkach czy mikrofalówkach.
- Unikaj plastikowych opakowań i butelek, na których nie znajdziesz informacji „BPA free”.
- Nie wlewaj do opakowań i butelek gorącej wody i nie pozostawiajmy na działanie promieni słonecznych (szczególnie podczas wycieczek i wakacji).
- Nie używaj ponownie butelek PET, bo nawet po dokładnym umyciu mogą one wydzielać toksyny.
- Używaj szklanych opakowań, słoików i papieru do przechowywania żywności. Szklane pojemniki są bardzo kruche i cięższe w porównaniu z opakowaniami plastikowymi, ale są one bezpieczne dla naszego zdrowia. Najlepiej, gdy są wyposażone w szklane pokrywki.
- Nigdy nie podgrzewaj jedzenia w plastikowych pojemnikach (nawet jeśli są przeznaczone do używania w mikrofali). Tworzywo sztuczne po podgrzaniu uwalnia substancje chemiczne, które mogą wnikać do żywności.
- Unikaj świeżego mięsa, owoców i warzyw owiniętych w folię spożywczą.
- Ogranicz lub zupełnie wyeliminuj żywność w puszkach, ponieważ ich wewnętrzna warstwa może zawierać BPA, który może przenikać do żywności. Zamiast tego szukaj na półkach sklepów żywności w słoikach.
Oczywiście nie jest tak, że każdy plastikowy pojemnik uwalnia szkodliwe substancje do żywności, dlatego nie należy wpadać w panikę. Sama jednak mimo wszystko uważam, że trudno jest sprawdzić jakość zakupionego plastiku. W związku z tym planuję wyeliminować plastik z naszego życia. Wybiorę zamiast nich szklane słoiki i szklane pojemniki do przechowywania żywności.
Bardzo ciekawy artykuł. Nie miałam pojęcia, że plastikowe opakowania na lunch to nienajlepszy wybór. Trudno niestety znaleźć zdrową alternatywę 🙁
Angeliko, są tradycyjne słoiki i szklane opakowania do żywności – o czym napisałam w artykule 🙂