Olej – do sałatki, smażenia i pieczenia – co warto wiedzieć?

Olej do smażenia, olej do pieczenia, olej do sałatek. Mamy mnóstwo olejów kuchennych do wyboru. Choć najbardziej popularna jest oliwa z oliwek, to warto sięgnąć również po inne oleje. Które z nich są najzdrowszymi olejami jadalnymi? Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety? Poznaj ranking zdrowych olejów.

Okazuje się, że każdy z olejów roślinnych ma inne właściwości. Niektóre nadają się do pieczenia, inne do smażenia, a jeszcze inne do sałatek czy gotowania. Który olej jest najlepszy? Zanim sięgniesz po olej jadalny w supermarkecie lub sklepie ze zdrową żywnością poznaj je bliżej. W zależności od Twoich potrzeb możesz wybrać olej o naturalnym smaku czy wysokiej temperaturze dymienia.

Punkt dymienia oleju

Tzw. punkt dymienia jest to najniższa możliwa temperatura, w której olej traci właściwości odżywcze. Dlaczego to takie istotne, aby wybrać zdrowy olej do smażenia? Ponieważ po przekroczeniu punktu dymienia smażone na nim potrawy smakują spalenizną oraz stają się szkodliwe dla zdrowia, bo wyzwalają substancje rakotwórcze. Punkt dymienia jest powiązany z zawartością wolnych kwasów tłuszczowych. Im więcej wolnych kwasów tłuszczowych w danym oleju tym niższa jest jego temperatura dymienia. Natomiast wyższa temperatura dymienia oleju to większa odporność zawartych w nim kwasów tłuszczowych. Po jej przekroczeniu tłuszcz dymi, nieprzyjemnie pachnie, a w efekcie pogarsza smak potraw.

Jaki olej do gotowania wybrać?

Otóż wszystko zależy od jego przeznaczenia. Do pieczenia najlepszy będzie neutralny olej, do smażenia – bardziej aromatyczny, ale o niższej temperaturze dymienia.

Który olej najlepiej wybrać do sałatki, pieczenia ciasta czy marynowania kurczaka? Który jest najlepszy do sosów sałatkowych? Ilość olejów znajdujących się na półkach sklepowych może wprawiać konsumentów w zakłopotanie. Każdy olej ma inny smak oraz wykazuje szereg właściwości zdrowotnych (lub nie). Zamiast kupować ten najtańszy, naucz się wybierać ten właściwy!

Olej do gotowania – na co zwrócić uwagę podczas zakupów?

Wybierając olej, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii, a mianowicie: smak, metodę gotowania, wartości odżywcze oraz punkt dymienia. Aby uzyskać optymalny smak potraw, z dawką wartości odżywczych nie należy stosować oleju powyżej jego temperatury dymienia. W skrócie mówiąc, oleje o wyższym punkcie dymienia nadają się do pieczenia i smażenia, natomiast oleje o niższym punkcie dymienia warto używać do przygotowania sałatek, sosów i dresingów. Pamiętaj, że kluczowy będzie tutaj również smak, niektóre oleje mają bardziej wyraźny smak.

Jeśli chodzi o codzienną dietę, to nie należy zapominać, że oleje są kalorycznym tłuszczem. Większość z nich dostarcza organizmowi „dobrych” tłuszczy wielonienasyconych i jednonienasyconych, ale niektóre zawierają „złe” tłuszcze nasycone. Bez względu na to, który olej wybierzesz, zwracaj uwagę na jego ilość podczas przygotowywania posiłków i stosuj olej bardzo oszczędnie. Jedna porcja oleju to 1 łyżka stołowa, czyli przygotowując danie dla czterech osób, można użyć maksymalnie do 2-3 łyżek oleju. Natomiast przy stosowaniu oleju do pieczenia ciast warto delikatnie zmienić recepturę przepisu i połowę oleju zastąpić porcją przecieru owocowego z jabłek, gruszek, bananów lub innych owoców.

Czy droższy olej kuchenny zawsze jest lepszy?

Stojąc przy półce z olejami jadalnymi, możesz zauważyć, że ich ceny znacznie się różnią w zależności od butelki. Warto wiedzieć, że droższy olej nie zawsze charakteryzuje wyższa jakość. Po prostu niektóre oleje tak jak olej z awokado czy olej z orzeszków ziemnych są droższe, ponieważ produkuje się je w mniejszych ilościach, a w efekcie są trudniej dostępne. Ale jeśli na półce supermarketu znajdziesz dwie różne butelki oliwy z oliwek. Jedna za 8 zł, a druga za 30 zł, to jest kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę.

Sięgnij po oliwę z oliwek w ciemnej butelce, która zapobiega jełczeniu pod wpływem światła lub ciepła. Dobra oliwa z oliwek będzie smakować jak świeże oliwki z charakterystyczną goryczką, natomiast jeśli jest kwaśna lub ma brzydki zapach, wówczas może to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości.

Olej z awokado // do smażenia i pieczenia // punkt dymienia 270 stopni Celsjusza

Olej z awokado zyskuje coraz większą popularność. Wyróżnia go najwyższy punkt dymienia, który wynosi 270 stopni Celsjusza. Olej z awokado jest cennym źródłem jednonienasyconych tłuszczy takich jak kwas oleinowy lub kwas omega-9, dlatego korzystnie wpływa na zdrowie serca oraz obniża poziom cholesterolu LDL. Zawiera również witaminę E, będącą przeciwutleniaczem, który może pomóc w redukcji wolnych rodników w organizmie. Doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia.

Olej słonecznikowy // do płytkiego smażenia i sałatek // punkt dymienia 232 stopnie Celsjusza

Olej słonecznikowy charakteryzuje się delikatnie orzechowym posmakiem. Najczęściej używany jest do smażenia i pieczenia. Temperatura dymienia wynosi 232 stopnie Celsjusza. Warto używać go do płytkiego smażenia i sałatek, jest dobrym źródłem witaminy E. Jednak olej słonecznikowy zawiera duże ilości kwasów omega-6. Spożywanie zbyt wielu kwasów tłuszczowych omega-6 może powodować stan zapalny w organizmie. W rezultacie najlepiej stosować olej słonecznikowy z umiarem.

Olej z pestek winogron // do sałatek, gotowania i pieczenia // punkt dymienia 216 stopni Celsjusza

Olej z pestek winogron (tworzony jest z pestek odrzucanych w procesie produkcji wina), jego temperatura dymienia to 216 stopni Celsjusza. Ma subtelny smak i świetnie sprawdzi się do pieczenia ciast. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, jednak nie należy go spożywać w dużych ilościach.

Oliwa z oliwek // do sałatek, gotowania i smażenia // punkt dymienia 191 stopni Celsjusza

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia wyróżnia się jasnym kolorem i oliwkowym smakiem. Jest źródłem polifenoli, które chronią organizm przed chorobami. Nadaje się do smażenia, gotowania, sałatek, dipów, zup, sosów sałatkowych czy chleba. Jej punkt dymienia to 191 stopni Celsjusza. Wysokiej jakości oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest olejem stabilnym i może być używana do głębokiego smażenia. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, zawiera przeciwutleniacze i kwasy tłuszczowe. Jest stabilna po podgrzaniu w wyższych temperaturach.

Olej kokosowy // do pieczenia wegańskich ciast // punkt dymienia 177 stopni Celsjusza

Olej kokosowy to jeden z bardziej kontrowersyjnych olejów nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Dostarcza organizmowi skoncentrowaną dawkę tłuszczy nasyconych, jednak podnosi poziom cholesterolu LDL. Ma temperaturę dymienia 177 stopni Celsjusza oraz delikatny kokosowy aromat, o czym warto pamiętać, jeśli zmierzamy stosować go do gotowania. Polecany jest w diecie wegan, ponieważ dostarcza organizmowi kwasów tłuszczowych. Często stosowany jest do przygotowywania wegańskich ciast. Natomiast w diecie osób spożywających białko zwierzęce nie jest konieczny. Olej kokosowy zawiera 92% tłuszczów nasyconych, co sprawia, że w kuchni należy go stosować z umiarem.

Olej rzepakowy // do smażenia i pieczenia // punkt dymienia 240 stopni Celsjusza

Olej rzepakowy ma neutralny smak, a jego punkt dymienia to 240 stopni Celsjusza. Trudno stwierdzić, dlaczego zyskał złą sławę. Być może uważany jest za niezdrowy, bo kojarzy się z potrawami smażonymi. Ma neutralny smak i niską zawartość kwasów nasyconych co sprawia, że można stosować olej rzepakowy do smażenia i pieczenia. Niektóre badania sugerują, że może poprawić wrażliwość na insulinę i pomóc obniżyć poziom cholesterolu.

Olej arachidowy // do smażenia i gotowania // punkt dymienia 160 stopni Celsjusza

Olej arachidowy jest jednym z bardziej aromatycznych olejów, co oznacza, że warto stosować go, jeśli chcemy nadać jedzeniu orzechowy smak. Ma wysoką temperaturę dymienia 160 stopni Celsjusza. Świetnie się sprawdzi do smażenia, gotowania, pieczenia ciasteczek orzechowych. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Olej sezamowy // do deserów, sałatek i sosów // punkt dymienia 177 stopni Celsjusza

Olej sezamowy to doskonały zamiennik dla oleju z orzeszków ziemnych. Jest aromatyczny i ma temperaturę dymienia 177 stopni Celsjusza. Należy go stosować oszczędnie, ponieważ nadaje potrawom sezamowego smaku.

Olej lniany // do sałatek //

Olej lniany jest doskonałym źródłem kwasów omega-3. Warto stosować go szczególnie w diecie osób, które nie jedzą ryb. Nie nadaje się do gotowania, ponieważ jest bardzo wrażliwy na ciepło i szybko się utlenia. Najlepiej kupować go w małych butelkach i przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Doskonały do sałatek.

Rafinowany czy nierafinowany olej kuchenny?

Najzdrowsze dla naszego organizmu są oleje nierafinowane, jednak nie nadają się one do pieczenia i smażenia. Do głębokiego smażenia najlepiej wybrać oleje rafinowane.

Jaki jest najzdrowszy olej do smażenia?

Który olej jest najlepszy do smażenia i pieczenia? Wybierając zdrowy olej do gotowania, warto zwrócić uwagę na to, jak reaguje po podgrzaniu. Reasumując, najlepsze do gotowani i pieczenia będą oleje o wysokiej temperaturze dymienia, ponieważ są one bardziej stabilne i zdrowsze.

Olej - do sałatki, smażenia i pieczenia – co warto wiedzieć?

Oleje wielonienasycone czy oleje jednonienasycone?

Istnieje jeszcze podział na tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Oleje wielonienasycone zawierają kwasy tłuszczowe, które łatwiej się rozkładają po podgrzaniu, a w ten sposób uwalniają wolne rodniki. Oleje wielonienasycone najlepiej stosować do sałatek.

Czym się kierujesz przy wyborze oleju do sałatek, gotowania i pieczenia?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.