Olej kokosowy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Olej kokosowy to jeden z modnych aktualnie olejów roślinnych, który został owiany wieloma mitami. Choć przywodzi na myśl odrobinę egzotyki, to jest popularny na całym świecie ze względu na właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. W jaki sposób używać oleju kokosowego? Przygotowałam poradnik, w którym pokażę Ci nieoczywiste zastosowania oleju kokosowego.

Co to jest olej kokosowy?

Olej kokosowy zwany także masłem lub tłuszczem kokosowym, jest to jeden z popularnych olejów roślinnych. Powstaje w procesie tłoczenia na zimno osuszonego miąższu z kokosa. Jak w przypadku każdego oleju najlepiej wybierać wysokiej jakości olej kokosowy nierafinowany (nieoczyszczony), ponieważ jest on skarbnicą związków bioaktywnych. To źródło kwasów tłuszczowych oraz witamin E i K, a także żelaza, wapnia i cynku czy polifenoli.

Olej kokosowy – czy jest zdrowy?

Zdania na temat oleju kokosowego są podzielone. Jedni uznają go za niezwykły dar tropików, inni zaś podają w wątpliwość czy olej kokosowy jest zdrowy. Wiele osób radzi ograniczać stosowanie oleju kokosowego w diecie tłumacząc to wysoką zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych. Na początek postanowiłam przyjrzeć się korzyściom zdrowotnym płynącym z zastosowania oleju kokosowego w diecie.

Olej kokosowy właściwości zdrowotne

Znajduje zastosowanie nie tylko w sztuce kulinarnej, gdzie jest używany do gotowania, pieczenia i smażenia, ale ze względu na wyjątkowe właściwości jest naturalnym domowym kosmetykiem.

Okazuje się, że olej kokosowy pozytywnie wpływa na organizm. Nie tylko dba o zdrowie serca poprzez zwiększanie poziomu dobrego cholesterolu HDL, ale również wspomaga odchudzanie, reguluje trawienie czy wzmacnia odporność.

Jest łatwy do strawienia w porównaniu z innymi olejami jadalnymi, a w ten sposób wspomaga prawidłową pracę tarczycy oraz układu hormonalnego. Reguluje metabolizm, spala więcej kalorii i ułatwia odchudzanie osobom otyłym oraz z nadwagą.

Połowa kwasów tłuszczowych znajdujących się w oleju kokosowym to średniołańcuchowe trójglicerydy (MCT), takie jak kwas laurynowy, które wykazują działanie lecznicze. Kwasy te są łatwo wchłaniane przez jelita i mogą być wykorzystywane przez organizm do wytwarzania energii. Ponadto MCT nie biorą udziału w transporcie lub biosyntezie cholesterolu.

Olej kokosowy jako kosmetyk

Modny dziś olej kokosowy jest powszechnie stosowanym kosmetykiem przez wiele blogerek kosmetycznych i celebrytek. Stosują go do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów – jako balsam odżywczo-nawilżajacy. Olej kokosowy wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwzmarszczkowe, antybakteryjne i antyoksydacyjne. Dzięki temu łagodzi wiele problemów skórnych takich jak: egzema, łuszczyca, przesuszona i zniszczona skóra czy zapalenia skóry. Chroni przed promieniowaniem UV, przyspiesza gojenie drobnych ran, łagodzi oparzenia i wzmacnia naturalną barierę ochronną skóry.

Tłoczony na zimno olej kokosowy może być stosowany do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, w tym również suchej i wymagającej regeneracji. Znajdująca się w nim monolauryna to substancja aktywna o właściwościach przeciwgrzybiczych, antybakteryjnych i przeciwwirusowych, dzięki czemu to również doskonały kosmetyk do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Olej kokosowy jest stosowany od tysięcy lat, by nawilżać, zmiękczać i pielęgnować skórę. Właśnie dzięki temu jest podstawowym składnikiem wielu kosmetyków do pielęgnacji takich jak mydła, kremy, płyny, żele pod prysznic, peelingi czy balsamy do ciała.

Olej kokosowy w pielęgnacji włosów

Zastanawiasz się, jaki jest sekret pięknych, długich i lśniących włosów kobiet z krajów tropikalnych? Odpowiedź jest bardzo prosta!

Kobiety w orientalnych regionach świata używają oleju kokosowego do codziennych rytuałów pielęgnacyjnych włosów. Jest on gęsty i ma konsystencję masła, jednak w kontakcie ze skórą stapia się, wzmacnia włosy i dekoruje je blaskiem. Charakteryzuje się niską masą cząsteczkową, a to oznacza, że może wnikać w głębsze partie włosów oraz chronić je przed zniszczeniem.

Wyjątkowe właściwości pielęgnacyjne oleju kokosowego dostrzegli również producenci kosmetyków, którzy używają go jako składnika preparatów do pielęgnacji włosów i skóry głowy takich jak odżywki czy maski o właściwościach wzmacniających i przeciwłupieżowych.

Olej kokosowy to naturalna odżywka do włosów, która regeneruje, naprawia uszkodzenia, dostarcza niezbędnych protein i lipidów, a w efekcie regularnego stosowania wzmacnia oraz uodparnia kosmyki włosów na działanie czynników zewnętrznych.

Olej kokosowy w pielęgnacji jamy ustnej

Ostatnio bardzo modne staje się stosowanie oleju kokosowego w pastach do zębów i płynach do pielęgnacji jamy ustnej. Olej kokosowy jest naturalnym i łagodnym zamiennikiem pasty do zębów. Do mycia zębów wybieraj jedynie nierafinowany i zimnotłoczony olej kokosowy. Okazuje się, że ten naturalny i bezpieczny zamiennik pasy do zębów wybiela zęby, korzystnie wpływa na dziąsła, łagodzi stany zapalne, działa antybakteryjnie, eliminuje nieprzyjemny zapach ust. Zmniejsza ilość płytki nazębnej oraz redukuje zapalenia i krwawienie dziąseł. Jest to ciekawa alternatywa dla wypełnionej fluorem i składnikami chemicznymi pasty do zębów.

Olej kokosowy – gdzie kupić?

Olej kokosowy jest łatwo dostępny online i w supermarketach. Wszystko, co musisz zrobić, to wybrać odpowiedni produkt na podstawie Twoich wymagań. Sama znalazłam idealne miejsce, by kupić zdrową żywność i wegańskie produkty spożywcze. Sklep internetowy StraganZdrowia.pl oferuje nie tylko nieoczyszczone i tłoczone na zimno oleje kokosowe w opakowaniach różnej wielkości, ale również mus kokosowy, mannę kokosową, mąkę kokosową, mleko kokosowe czy wodę kokosową.

Olej kokosowy – wszystko, co musisz o nim wiedzieć!

Olej kokosowy a manna i mus kokosowy – różnice

Mus kokosowy to aromatyczne smarowidło, które powstaje z miąższu kokosa. Idealnie sprawdza się jako dodatek do deserów, pieczywa i ciast. Wzbogaci smak domowych lodów, owoców czy jogurtu. Świetnie smakuje z naleśnikami i warto go stosować jako dodatek do słodkich dań. W kuchni azjatyckiej jest bazą do różnych sosów czy domowego curry. Natomiast manna kokosowa również powstaje z miąższu kokosa i jest to smarowidło do kanapek oraz dodatek do deserów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.