Oolong, Lapacho, Matcha, Rooibos czy Honeybush — o rodzajach i gatunkach herbaty

Wyobraź sobie, że zapraszasz znajomych na herbatę. Parzysz im kilka ulubionych herbat i obserwujesz ich reakcje. Jak myślisz, którą z nich wybiorą, jako najsmaczniejszą herbatę? Poznaj różne rodzaje i gatunki herbat.

Herbata, herbacie nierówna! Kiedy spojrzymy na półki marketów i dyskontów ujrzymy półki obficie wyłożone herbatą. A czy wiesz, która z nich jest najpyszniejsza? Albo jakie są rodzaje herbat i czym one się różnią? Przygotowałam dla Ciebie podpowiedzi!

Dawno, dawno temu, kiedy moje herbaciane życie w sumie jeszcze nie istniało, myślałam, że jest tylko herbata czarna. Później odkryłam herbatę zieloną i yerba mate. Jednak paleta smaków, gatunków i rodzajów herbat jest niezwykle szeroka. Czym one się różnią? Kolorem, stopniem utlenienia, smakiem, aromatem, sposobem parzenia…

Jest wiele zwyczajów picia herbaty. Bo i tradycja spożywania tego napoju jest naprawdę długa. Ja lubię raczyć swoje kubki smakowe różnorodnymi smakami herbat. Zatem dzisiaj kilka podpowiedzi jak wybrać pyszną i smaczną herbatę.

Herbata zielona

Herbata zielona – wyróżnia ją subtelny smak i odżywczy aromat oraz słomkowy lub jasnozielony kolor. Przygotowywana jest z tej samej rośliny co czarna herbata, jednak nie podlega ona procesowi fermentacji lub podlega, ale niezwykle krótko. W efekcie zachowuje właściwości świeżych liści. Zielona herbata przyspiesza metabolizm, a dzięki temu reguluje spalanie tłuszczu. Chroni przed próchnicą i wzmacnia naczynia krwionośne. Obniża ciśnienie krwi.

Herbata czarna

Herbata czarna – jest najpopularniejszą herbatą w naszym kraju. Powstaje w procesie fermentacji (utleniania) liści Camellia Sinensis, czyli herbaty chińskiej. W ten sposób zyskuje mocniejszy smak. W celu uzyskania pełniejszego smaku herbaty producenci tej czarnej wzbogacają jej smak dodatkiem innych roślin. Czarna herbata przeciwdziała powstawaniu kamienia nazębnego i zakrzepów krwi, a także obniża ryzyko wystąpienia zawału. Za sprawą teiny pobudza myślenie.

Herbata biała

Herbata biała – delikatny napar o żółtawym kolorze z najmłodszych liści i pączków, ma bardzo subtelny smak i aromat. Niewątpliwymi zaletami, które przemawiają na korzyść spożywania białej herbaty, jest duża zawartość witaminy C i kofeiny. Wspomaga odporność, pobudza, poprawia koncentrację i krążenie krwi, neutralizuje działanie wolnych rodników i zatrzymuje procesy starzenia.

Herbata czerwona (Pu-erh)

Herbata czerwona (Pu-erh) – powstaje z krótko suszonych liści i poddawanych procesowi fermentacji liści Camellia Sinensis, dzięki czemu uzyskuje wyjątkowy smak i aromat. Zyskuje popularność ze względu na właściwości odchudzające. Jest cennym źródłem minerałów – wapnia, fluoru, magnezu czy polifenoli. Wzmacnia organizm, usuwa toksyny, reguluje krążenie krwi i poziom cholesterolu, korzystnie wpływa na pracę przewodu pokarmowego. Działa moczopędnie i poprawia nastrój.

Herbata żółta

Herbata żółta — wyróżnia ją żółtawy lub słomkowy kolor naparu, cierpki i słodkawy posmak oraz intensywny aromat. Jest wytwarzana w procesie oksydacji nieenzymatycznej. Oznacza to, że jest poddawana wielokrotnemu podgrzewaniu, studzeniu i suszeniu. Wykazuje właściwości tonizujące, usuwa toksyny i zanieczyszczenia z organizmu. Reguluje trawienie i przywraca witalność.

Herbata yerba mate

Herbata yerba mate – tradycyjni pije się ją z odpowiedniego naczynia przez rurkę. Jest narodowym napojem w Boliwii, Argentynie czy Urugwaju. Powstaje z gałązek i liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma ziołowy i trawiasty smak. Jest silnym przeciwutleniaczem, zawiera kofeinę, magnez czy potas. Poprawia koncentracje, łagodzi stany zapalne, wspiera trawienie. Chroni serce, obniża poziom cholesterolu, wspomaga proces odchudzania.

Herbaty ziołowe

Herbaty ziołowe, czyli mieszanki ziół. W aptekach i sklepach z herbatą znajdziemy wiele ziołowych herbat, takich jak: herbatę z pokrzywy, herbatę ze skrzypu polnego, herbatę z hibiskusa czy herbatę z żeń-szenia. A każda z nich wykazuje inne właściwości.

Herbaty owocowe

Herbaty owocowe powstają z suszonych owoców, bywają wzbogacone suszonymi wiśniami, dziką różą lub skórką cytryny, czasem z dodatkiem kwiatów.

Herbata matcha

Herbata matcha — japońska sproszkowana herbata w kolorze zielonym. Została okrzyknięta skarbnicą przeciwutleniaczy. Przed zbiorem liście krzewów, z której jest produkowana, zostają osłonięte specjalnie przygotowanymi matami, zapewniającymi ochronę przed słońcem. Liście zwane „tencha” zbierane są wiosną. Odmładza, wspomaga odchudzanie, alkalizuje organizm i wspomaga układ odpornościowy.

Herbata Rooibos

Herbata Rooibos – powstaje z rozdrobnionych liści czerwonokrzewu. To bezkofeinowa herbata o słodkim aromacie. Liście po ścięciu zostają rozdrobnione, a następnie poddawane procesowi fermentacji i suszenia. Nie zawiera garbników i kofeiny. Korzystnie wpływa na skórę, układ krwionośny i oddechowy. Regeneruje wątrobę, chroni organizm przed stresem oksydacyjnym i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych.

Herbata Lapacho

Herbata Lapacho – herbata z kory. Wyróżnia ją trawiasty, gorzki i kwaśny smak. Nie zawiera kofeiny. Zwana jest „herbatą Inków”. Wzmacnia odporność, usuwa pasożyty, zmniejsza zakażenia grzybicze i choroby skóry.

Herbata Honeybush

Herbata Honeybush jest wytwarzana z liści miodokrzewu. Zawiera antyoksydanty i składniki mineralne. Naturalnie słodka herbata wymiata wolne rodniki z organizmu, wspomaga pracę serca, doskonale sprawdza się jako antidotum na przeziębienie czy kaszel. Reguluje pracę układu pokarmowego, odpręża, poprawia kondycję skóry i włosów.

Herbata Oolong

Herbata Oolong jest częściowo utleniona, wyróżnia się kwiatowo-miodowym aromatem. Wzmacnia odporność, jest cennym źródłem przeciwutleniaczy, dzięki czemu wymiata wolne rodniki z organizmu. Dobroczynnie wpływa na skórę, odświeża oddech.

Kwitnąca herbata

Kwitnąca herbata, czyli ręcznie przygotowywane według starożytnych tradycji kule z kwiatów i liści. Po wrzuceniu do gorącej wody rozwijają się i prezentują niezwykle gustownie. To świetny sposób, by oczarować gości. Zdecydowanie odprężają, kiedy patrzymy na rozwijający się kwiat podczas procesu zaparzania.

Herbata Sencha

Herbata Sencha — zielona herbata japońska o owocowo-trawiastym smaku z charakterystyczną goryczką. Herbata wytwarzana jest w procesie suszenia liści zaraz po zerwaniu ich z krzewu. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy. Koi umysł, reguluje poziom krwi i cholesterolu oraz zatrzymuje procesy starzenia.

Herbata Silver Needle

Herbata Silver Needle – herbata biała powstaje z miękkich, młodych liści, które są ręcznie zbierane. Powstaje w niewielkich ilościach. Wyróżnia ją szlachetny i delikatny smak. Usuwa toksyny i zbędne produkty przemiany materii z organizmu, wspomaga odchudzanie, poprawia kondycję skóry, pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Wykazuje właściwości antybakteryjne.

O herbacie piszę również w artykułach:

Ciekawi mnie czy masz swoją ulubiony rodzaj i gatunek herbaty?

2 odpowiedzi do “Oolong, Lapacho, Matcha, Rooibos czy Honeybush — o rodzajach i gatunkach herbaty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.