Każda gospodyni domowa, która przyrządza obiady, wie, że w kuchni powstaje wiele odpadów. W pomieszczeniu tym generujemy mnóstwo śmieci. A nieprzemyślane decyzje zakupowe i nieumiejętność ponownego wykorzystania żywności sprawia, że dobre jedzenie ląduje w koszu. Co zrobić z gotowanego kurczaka i marchewki? Jak wykorzystać 3/4 opakowania gęstej śmietany? Dowiedz się, jak wykorzystałam resztki, które pozostały po ugotowaniu zupy pomidorowej.
Spis treści
Składniki pozostałe po zupie pomidorowej:
- 3 ugotowane udka od kurczaka
- 2 ugotowane marchewki
- 2/3 opakowania śmietany
- ugotowany makaron
Mój pomysł na obiad zero waste: kotlety z gotowanego kurczaka i marchewki podane z makaronem polanym sosem pieczarkowym w towarzystwie surówki z marchewki.
W związku z tym dokupiłam:
- 2 cebule
- natka pietruszki
- 3 marchewki
- 300 g pieczarek
Dodatkowo wykorzystałam:
- 4 plastry żółtego sera
- 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka majonezu
- 2 jajka
- bułkę tartą (przygotowuję ją z wysuszonego chleba)
- olej do smażenia
Z podanych powyżej składników przygotowałam pyszne kotlety z gotowanego kurczaka i marchewki podane z makaronem polanym sosem pieczarkowym oraz w towarzystwie surówki z marchewki.
Jak przygotować pyszne kotleciki z gotowanego kurczaka krok po kroku?
Udka obrałam ze skóry i kości, pokroiłam w drobną kostkę, również gotowaną marchewkę z zupy pomidorowej drobno pokroiłam – wszystko wrzuciłam do większej miski. Dwie cebule obrałam, drobno poszatkowałam i zarumieniłam na odrobinie oleju. Połowę cebuli dodałam do miski z mięsem i marchewką. Przyprawiłam przyprawą do gyrosa, dodałam część poszatkowanej natki pietruszki. Wbiłam jajka i całość wymieszałam, uformowałam małe kotleciki, a następnie obtoczyłam je w bułce tartej. Kotleciki obsmażyłam do zarumienienia z każdej strony na odrobinie oleju.
Jak przygotować pyszny obiad z resztek za kilka złotych?
Do drugiej części podsmażonej cebulki dodałam obrane i drobno pokrojone pieczarki. Dusiłam na małym ogniu kilkanaście minut, a kiedy zmniejszyły swoją objętość, posoliłam i popieprzyłam. Gdy przestygły dodałam śmietanę, która pozostała mi po przygotowaniu zupy pomidorowej.
Marchewki obrałam, starłam na tarce, skropiłam odrobiną soku z cytryny, przyprawiłam cukrem, solą i pieprzem i połączyłam z odrobiną majonezu – w ten sposób powstała pyszna surówka.
Kotleciki z gotowanego kurczaka – pomysł na tani obiad zero waste!
Kotleciki z gotowanego kurczaka podałam w towarzystwie makaronu polanego sosem pieczarkowym, posypanego natką pietruszki oraz surówki z marchewki. Tanio, smacznie i ekspresowo, a poza tym był to obiad zero waste, bo z pozostałości z poprzedniego obiadu.
Koszt zakupu produktów dodatkowych do przygotowania tego obiadu:
1,20 zł – 3 marchewki
1,53 zł – dwie duże cebule
2,68 zł – 300 g pieczarek
1,49 zł – pęczek natki pietruszki
Czyli wykorzystanie pozostałości resztek z obiadu z poprzedniego dnia pozwoliło mi przygotować obiad na kolejne 3 dni dla dwóch osób za całe 6,90 zł. Tak, bo kotlecików wyszło 7 sztuk. Okazuje się, że warto sięgać po proste rozwiązania zero waste w kuchni. Nie tylko pozwalają one przetworzyć ponownie produkty spożywcze, które trafiłyby do kosza, ale również przygotować pyszne i tanie dania z ich wykorzystaniem. Wystarczy odrobina kreatywności, a po jakimś czasie sama nabierzesz wprawy. Okazuje się, że kuchnia zero waste wcale nie musi być nudna – może być smaczna i ekonomiczna!
A więcej o tanim gotowaniu oraz oszczędnej kuchni zero waste przeczytasz w artykułach pt.: