Oszczędna kuchnia: pyszne kotleciki z gotowanego kurczaka

Każda gospodyni domowa, która przyrządza obiady, wie, że w kuchni powstaje wiele odpadów. W pomieszczeniu tym generujemy mnóstwo śmieci. A nieprzemyślane decyzje zakupowe i nieumiejętność ponownego wykorzystania żywności sprawia, że dobre jedzenie ląduje w koszu. Co zrobić z gotowanego kurczaka i marchewki? Jak wykorzystać 3/4 opakowania gęstej śmietany? Dowiedz się, jak wykorzystałam resztki, które pozostały po ugotowaniu zupy pomidorowej.

 

Składniki pozostałe po zupie pomidorowej:

  • 3 ugotowane udka od kurczaka
  • 2 ugotowane marchewki
  • 2/3 opakowania śmietany
  • ugotowany makaron

Mój pomysł na obiad zero waste: kotlety z gotowanego kurczaka i marchewki podane z makaronem polanym sosem pieczarkowym w towarzystwie surówki z marchewki.

W związku z tym dokupiłam:

  • 2 cebule
  • natka pietruszki
  • 3 marchewki
  • 300 g pieczarek

Dodatkowo wykorzystałam:

  • 4 plastry żółtego sera
  • 0,5 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 jajka
  • bułkę tartą (przygotowuję ją z wysuszonego chleba)
  • olej do smażenia

Z podanych powyżej składników przygotowałam pyszne kotlety z gotowanego kurczaka i marchewki podane z makaronem polanym sosem pieczarkowym oraz w towarzystwie surówki z marchewki.

Jak przygotować pyszne kotleciki z gotowanego kurczaka krok po kroku?

Udka obrałam ze skóry i kości, pokroiłam w drobną kostkę, również gotowaną marchewkę z zupy pomidorowej drobno pokroiłam – wszystko wrzuciłam do większej miski. Dwie cebule obrałam, drobno poszatkowałam i zarumieniłam na odrobinie oleju. Połowę cebuli dodałam do miski z mięsem i marchewką. Przyprawiłam przyprawą do gyrosa, dodałam część poszatkowanej natki pietruszki. Wbiłam jajka i całość wymieszałam, uformowałam małe kotleciki, a następnie obtoczyłam je w bułce tartej. Kotleciki obsmażyłam do zarumienienia z każdej strony na odrobinie oleju.

Jak przygotować pyszny obiad z resztek za kilka złotych?

Do drugiej części podsmażonej cebulki dodałam obrane i drobno pokrojone pieczarki. Dusiłam na małym ogniu kilkanaście minut, a kiedy zmniejszyły swoją objętość, posoliłam i popieprzyłam. Gdy przestygły dodałam śmietanę, która pozostała mi po przygotowaniu zupy pomidorowej.

Marchewki obrałam, starłam na tarce, skropiłam odrobiną soku z cytryny, przyprawiłam cukrem, solą i pieprzem i połączyłam z odrobiną majonezu – w ten sposób powstała pyszna surówka.

Kotleciki z gotowanego kurczaka – pomysł na tani obiad zero waste!

Kotleciki z gotowanego kurczaka podałam w towarzystwie makaronu polanego sosem pieczarkowym, posypanego natką pietruszki oraz surówki z marchewki. Tanio, smacznie i ekspresowo, a poza tym był to obiad zero waste, bo z pozostałości z poprzedniego obiadu.

Koszt zakupu produktów dodatkowych do przygotowania tego obiadu:
1,20 zł – 3 marchewki
1,53 zł – dwie duże cebule
2,68 zł – 300 g pieczarek
1,49 zł – pęczek natki pietruszki

Czyli wykorzystanie pozostałości resztek z obiadu z poprzedniego dnia pozwoliło mi przygotować obiad na kolejne 3 dni dla dwóch osób za całe 6,90 zł. Tak, bo kotlecików wyszło 7 sztuk. Okazuje się, że warto sięgać po proste rozwiązania zero waste w kuchni. Nie tylko pozwalają one przetworzyć ponownie produkty spożywcze, które trafiłyby do kosza, ale również przygotować pyszne i tanie dania z ich wykorzystaniem. Wystarczy odrobina kreatywności, a po jakimś czasie sama nabierzesz wprawy. Okazuje się, że kuchnia zero waste wcale nie musi być nudna – może być smaczna i ekonomiczna!

Oszczędna kuchnia: pyszne kotleciki z gotowanego kurczaka

A więcej o tanim gotowaniu oraz oszczędnej kuchni zero waste przeczytasz w artykułach pt.:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.