Sezon letni to czas dostępu do mnóstwa tanich, pysznych i soczystych owoców. Upalne lato sprawia, że nie mamy apetytu, dlatego warto przygotować obiad, wykorzystując owoce sezonowe. Oprócz naleśników z owocami i mnóstwa deserów można z nich przyrządzić owocową zupę i chłodnik owocowy. Poznaj moje sprawdzone przepisy.
Po pierwsze: zupa owocowa
Chyba każdy z nas pamięta zupę owocową z dzieciństwa. Moja babcia robi najlepszą zupę owocową z jagodami, kompotem wiśniowym, kisielem i laną kluską. Do przygotowania pysznej zupy owocowej można wykorzystać różne rodzaje owoców – wiśnie, maliny, czereśnie, jagody, jeżyny czy rabarbar. Warto je też łączyć, by uzyskać wyśmienity owocowy smak. Zupę owocową można przygotować z kisielem lub bez kisielu. Przedstawiam kilka moich ulubionych przepisów.
Zupa owocowa (różne owoce)
To zupa, której przepis dostałam od sąsiadki. Ekspresowa w przygotowaniu i pyszna.
Składniki:
- 1 kg owoców (wiśnie, jagody, truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki)
- 300 ml soku jabłkowego
- 1 kompot wiśniowy
- 300 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- cukier do smaku
- ulubiony makaron
- świeża mięta
Jak zrobić pyszną zupę owocową krok po kroku?
Umyte i osuszone owoce wkładam do garnka. Zalewam kompotem wiśniowym, sokiem jabłkowym i gotuję. Następnie rozrabiam kisiel w wodzie i zagęszczam nim zupę owocową. Gotuję kilka minut i mieszam od czasu do czasu. Odstawiam do przestudzenia. Jeśli trzeba, dosładzam odpowiednią ilością cukru. Chłodną zupę owocową zabielam śmietaną. Doskonale smakuje z makaronem i odrobiną świeżej mięty.
Zupa wiśniowa przepis
Składniki:
- 200 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 125 ml słodkiej śmietany
- 4 łyżki cukru
- szczypta cynamonu
- kardamon
- makaron
Jak zrobić pyszną zupę wiśniową krok po kroku?
Umyte i osuszone wiśnie pozbawić pestek. Zalać wodą i zagotować. Posypać cukrem, cynamonem i kardamonem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w pół szklanki wody i zagęścić zupę. Gotować kilka minut, a następnie zabielić śmietaną zupę wiśniową. Zupę podawać z makaronem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.
Po pierwsze: owocowy chłodnik
Chłodnik jagodowy
Składniki:
- 200 g leśnych jagód
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 litr wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier, kardamon i gałka muszkatołowa do przyprawienia
- makaron
Jak zrobić pyszny chłodnik jagodowy krok po kroku?
Umyte jagody wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować kilka minut. Zagęścić zupę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Doprawić cukrem, gałką muszkatołową i kardamonem. Przestudzoną zupę zabielić śmietaną. Podawać schłodzoną z makaronem i świeżą miętą.
Chłodnik malinowy
Składniki:
- 1 kg malin
- 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
- 100 g serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- gałka muszkatołowa do smaku.
Jak zrobić pyszny chłodnik malinowy krok po kroku?
Maliny zmiksować na gładką masę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe. Schłodzony chłodnik z malinami doskonale smakuje w upalne dni lata.
A może Ty masz własny sprawdzony przepis na pyszny owocowy chłodnik lub zupę owocową idealną na lato?
A może zainteresują cię artykuły pt.: Sezonowe owoce w sierpniu – jak je wykorzystać?, Sierpień w kuchni — wykorzystaj warzywa sezonowe, Proste i szybkie śniadania z owocami sezonowymi, Wrzesień w kuchni — wykorzystaj warzywa i owoce sezonowe, Kalendarz robienia przetworów — moje podpowiedzi, Jak oszczędzać pieniądze jesienią? albo Rodzaje domowych przetworów na zimę.
uwielbiam owocową zupę, szczególnie gdy zrobi ją moja babcia.