Owocowy obiad na lato – zupa owocowa czy owocowy chłodnik?

Sezon letni to czas dostępu do mnóstwa tanich, pysznych i soczystych owoców. Upalne lato sprawia, że nie mamy apetytu, dlatego warto przygotować obiad, wykorzystując owoce sezonowe. Oprócz naleśników z owocami i mnóstwa deserów można z nich przyrządzić owocową zupę i chłodnik owocowy. Poznaj moje sprawdzone przepisy.

Po pierwsze: zupa owocowa

Chyba każdy z nas pamięta zupę owocową z dzieciństwa. Moja babcia robi najlepszą zupę owocową z jagodami, kompotem wiśniowym, kisielem i laną kluską. Do przygotowania pysznej zupy owocowej można wykorzystać różne rodzaje owoców – wiśnie, maliny, czereśnie, jagody, jeżyny czy rabarbar. Warto je też łączyć, by uzyskać wyśmienity owocowy smak. Zupę owocową można przygotować z kisielem lub bez kisielu. Przedstawiam kilka moich ulubionych przepisów.

Zupa owocowa (różne owoce)

To zupa, której przepis dostałam od sąsiadki. Ekspresowa w przygotowaniu i pyszna.

Składniki:

  • 1 kg owoców (wiśnie, jagody, truskawki, jeżyny, maliny, porzeczki)
  • 300 ml soku jabłkowego
  • 1 kompot wiśniowy
  • 300 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • cukier do smaku
  • ulubiony makaron
  • świeża mięta

Jak zrobić pyszną zupę owocową krok po kroku?

Umyte i osuszone owoce wkładam do garnka. Zalewam kompotem wiśniowym, sokiem jabłkowym i gotuję. Następnie rozrabiam kisiel w wodzie i zagęszczam nim zupę owocową. Gotuję kilka minut i mieszam od czasu do czasu. Odstawiam do przestudzenia. Jeśli trzeba, dosładzam odpowiednią ilością cukru. Chłodną zupę owocową zabielam śmietaną. Doskonale smakuje z makaronem i odrobiną świeżej mięty.

Zupa wiśniowa przepis

Składniki:

  • 200 g wydrylowanych wiśni
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 125 ml słodkiej śmietany
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu
  • kardamon
  • makaron

Jak zrobić pyszną zupę  wiśniową krok po kroku?

Umyte i osuszone wiśnie pozbawić pestek. Zalać wodą i zagotować. Posypać cukrem, cynamonem i kardamonem. Rozrobić mąkę ziemniaczaną w pół szklanki wody i zagęścić zupę. Gotować kilka minut, a następnie zabielić śmietaną zupę wiśniową. Zupę podawać z makaronem. Doskonale smakuje na ciepło i na zimno.

Po pierwsze: owocowy chłodnik

Chłodnik jagodowy

Składniki:

  • 200 g leśnych jagód
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier, kardamon i gałka muszkatołowa do przyprawienia
  • makaron

Jak zrobić pyszny chłodnik jagodowy krok po kroku?

Umyte jagody wrzucić do garnka. Zalać wodą i gotować kilka minut. Zagęścić zupę mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Doprawić cukrem, gałką muszkatołową i kardamonem. Przestudzoną zupę zabielić śmietaną. Podawać schłodzoną z makaronem i świeżą miętą.

Chłodnik malinowy

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 2 duże opakowania jogurtu naturalnego
  • 100 g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • gałka muszkatołowa do smaku.

Jak zrobić pyszny chłodnik malinowy krok po kroku?

Maliny zmiksować na gładką masę. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji i gotowe. Schłodzony chłodnik z malinami doskonale smakuje w upalne dni lata.

zupa owocowa chłodnik blog

A może Ty masz własny sprawdzony przepis na pyszny owocowy chłodnik lub zupę owocową idealną na lato?

Jedna odpowiedź do “Owocowy obiad na lato – zupa owocowa czy owocowy chłodnik?”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.