Płyta kuchenna do nowego domu – gazowa czy indukcyjna?

Wiosną 2019 roku rozpoczynamy budowę naszego wymarzonego domu, a ja zastanawiam się, jaką płytę kuchenną wybrać? Jak wiadomo, stylowa i funkcjonalna kuchnia jest chlubą każdej Pani domu. Jaką płytę kuchenną wybrać do nowego domu?

Do tej pory korzystałam z gazowej płyty kuchennej, bo taką posiadamy w naszym mieszkaniu w bloku. Niby ceny gazu są stosunkowo tanie, czyli gotowanie na takiej płycie kuchennej jest mniej kosztowne dla naszego portfela, ale niesie za sobą także kilka trudności.

Po pierwsze gaz pozostawia tłuste plamy na szafkach kuchennych. Sprawia, że czajnik staje się żółty i wymaga częstego mycia. Ponadto trudno się ją czyści, a do tego podczas gotowania ogrzewa się powietrze w kuchni, dzięki czemu często nasza kuchnia przypomina saunę.

Lubię gotować w związku z tym, poza estetyką płyty grzewczej, biorę pod uwagę szybkość gotowania czy też łatwość w utrzymaniu czystości.

Rodzaje płyt kuchennych

Płyta gazowa – najpopularniejsza, tania w zakupie i eksploatacji, najczęściej z 4 palnikami gazowymi.

Płyta elektryczna – jest to płyta z palnikami elektrycznymi w postaci płytek grzewczych. Do jej minusów można zaliczyć fakt, że zużywa więcej prądu. Jest prosta i łatwa w obsłudze, Do jej zalet zaliczyć można także niską cenę.

Płyta ceramiczna – wygodne urządzenie z płaską i gładką powierzchnią ze spiralami elektrycznymi. Mają dużą zdolność przewodzenia ciepła. Posiada zabezpieczenie przeciw dzieciom, timer oraz automatykę gotowania czy czujniki smażenia.

Płyta indukcyjna – energooszczędna, nagrzewa się jedynie na dnie naczynia. Najczęściej montowane są w meblach do zabudowy. Wśród zalet płyty indukcyjnej można wymienić: wygodę, kontrolę procesu gotowania, oszczędność energii elektrycznej, łatwe czyszczenie oraz szybsze smażenie i gotowanie. Jest bezpieczna w użytkowaniu, przyspiesza gotowanie o 40%, dokładnie podgrzewa całą powierzchnię naczynia. Jednak aby jej używać trzeba mieć odpowiednie garnki. Ma wygodne sterowanie dotykowe.

Kolejne zalety kuchni indukcyjnej:

  • Umożliwia zatrzymanie gotowania i powrót do niego bez konieczności wprowadzania nowych ustawień.
  • Posiada pola o zwiększonej mocy, na których można ekspresowo ugotować posiłki.
  • Rozpoznaje rozmiar garnka i podgrzewa tylko dno naczynia.
  • Umożliwia ustawienie czasu gotowania dzięki timerowi. Następnie nie dosyć, że płyta się sama wyłącza, to również powiadamia nas o tym dźwiękiem. A to sprawia, że możemy włączyć danie i poświecić czas na wykonanie innych zajęć domowych.
  • Rozpoznaje obecność garnka i automatycznie włącza to pole grzejne.
  • Utrzymuje ciepło w garnkach pozostawionych na płycie bez ich wysuszenia czy przypalenia.
  • Posiada blokadę przed przypadkowym uruchomieniem.

Jako że uwielbiam gotować i eksperymentować w kuchni, niezwykle istotne jest dla mnie odpowiednie urządzenie tego pomieszczenia, zwanego sercem domu. Chciałabym, aby prezentowała się elegancko, pozwalała szybko ugotować jedzenie oraz była łatwa w czyszczeniu. Bardzo ważna jest dla mnie także możliwość gotowania przetworów, bo uwielbiam je robić.

Jaką płytę kuchenną wybrać

Czy jest coś, o czym powinnam jeszcze wiedzieć, planując zakup kuchni indukcyjnej do nowego domu? Czy rzeczywiście jej posiadanie to same zalety? Chętnie poznam Twoją opinię o płycie indukcyjnej!

2 odpowiedzi do “Płyta kuchenna do nowego domu – gazowa czy indukcyjna?”

  1. Tak. Indukcja ma same zalety.nie zastanawiaj sie nad tym ani minuty! Ja uzytkuję j od prawie 3 lat. Wcześniej miałam z nia do czynienia sporadycznie jak jeszcze mieszkaliśmy z teściami. Nie wiem jakie plusy mam wypisywać bo w zasadzie jest ona najlepszym co można wybrać bezapelacyjnie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.