Też to zauważyłaś? Ser, wędliny, owoce i warzywa oraz potrawy przechowywane w lodówce ekspresowo tracą świeżość? Po dwóch dniach nie nadają się do spożycia? Jak nie marnować żywności i zadbać o jej świeżość na dłużej? Czy pojemniki do przechowywania jedzenia do lodówki załatwią sprawę?
Jak przechowywać żywność w lodówce, aby na dłużej zachowała świeżość?
Nie wiem, czy to wina naszej obecnej, wysłużonej już i starej lodówki czy też nieodpowiedniego przechowywania w niej posiłków. Aktualnie po 3 dniach przechowywania wędlin czy sera w naszej lodówce nie nadają się one do spożycia. Dlatego coraz częściej rozmyślam o pojemnikach do przechowywania jedzenia w lodówce.
Staram się wprowadzać w nasze codzienne życie zasady Less Waste i Zero Waste. Przecież jeśli kupujemy jedzenie, a później trafia ono do kosza, bo się zepsuło, to marnujemy i wyrzucamy też własne pieniądze. W związku z tym od dłuższego czasu poszukuję odpowiednich sposobów, które pozwolą mi dłużej przechowywać świeżą żywność w lodówce.
Znalazłam na przykład takie specjalne pojemniki na żywność z filtrem węglowym. Okazuje się, że wykonany z łupin orzecha kokosowego filtr węglowy pochłania gaz zwany etylenem. A to właśnie on przyczynia się do szybszej utraty świeżości żywności. Istnieją różne rozmiary takich pojemników GreenSaver marki Oxo. Pozwalają one na dłuższe przechowywanie i zachowanie świeżości wędlin, serów, warzyw i owoców, które trzymamy w lodówce. Pojemniki wyposażone są w koszyk, który zapewnia optymalny przepływ powietrza i wilgotność. Ze względu na fakt, iż znajdująca się w nim żywność nie styka się bezpośrednio ze ścianami pojemnika, na jedzeniu nie osiada wilgoć. A w ten sposób nie dopuszczamy do szybkiego psucia i gnicia jedzenia. Ponadto każdy z pojemników do przechowywania żywności z filtrem węglowym posiada odpowietrznik, za pomocą którego możemy regulować wilgotność wewnątrz pojemnika.
Warto podkreślić, że wymienny filtr węglowy kosztuje około 40 złotych i wystarcza na 3 miesiące. Uważam, że to ciekawy pomysł, chętnie sprawdzę, jak to wygląda w praktyce.
Znalazłam też szklane pojemniki do przechowywania żywności z kolekcji Top Serve firmy WMF. Najbardziej zaskoczył mnie fakt, że posiadają one hermetyczny system Airtight, który ma zapewnić długotrwałe przechowywanie wysokiej jakości pożywienia. Pojemniki te zostały wyposażone we wkłady z otworami, które również mają za zadanie oddzielać jedzenie od zbierającej się w pojemniku wilgoci. Przechowywane w ten sposób produkty spożywcze na dłużej zachowują świeżość i smak.
Niezwykle zaintrygowały mnie te dwa innowacyjne pojemniki, które znalazłam w sklepie internetowym Fabryka Form. Czy powyższe pojemniki rzeczywiście pozwolą nie marnować jedzenia i przedłużą świeżość oraz pozwolą na dłużej zachować aromat i smak serów, wędlin i resztek jedzenia, które przechowujemy w lodówce?