Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wigilia, ale także dwa dni świętowania w gronie najbliższych. Jakie danie przygotować na świąteczny obiad, aby rozpieścić podniebienia swoich gości? Przygotowałam kilka podpowiedzi.
Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym
Składniki na gołąbki:
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 jajka
- 1/2 szklanki ryżu
- olej roślinny
- sól i pieprz
Składniki na sos pieczarkowy:
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 400 g pieczarek
- 1 szklanka bulionu
- 2 łyżeczki musztardy
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jak przygotować pyszne gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym krok po kroku?
Kapustę pekińską myjemy. Odcinamy twarde łodyżki i szatkujemy liście. W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy kapustę i gotujemy przez 5-8 minut. Odcedzamy na sitku.
W dużej misce łączymy mięso mielone z kapustą i ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy. Z masy formujemy małe kotleciki. I układamy je w naczyniu żaroodpornym.
Sos pieczarkowy
Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na łyżce masła na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy bulion, mąkę ziemniaczaną, musztardę i śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, nie zapominamy o mieszaniu. Polewamy, wodnistym jeszcze, sosem pieczarkowym gołąbki i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę bez przykrycia. Podczas zapiekania sos powinien zgęstnieć, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba można go zagęścić.
Schab w suszonych pomidorach
Składniki:
- 600 g rozbitego schabu w plastrach
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 200 ml gorącej wody
- 100 ml białego wina półwytrawnego
- ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie oraz 2 łyżki oliwy z zalewy
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Jak przygotować pyszny schab w suszonych pomidorach krok po kroku?
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Kawałki schabu przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i obsmażamy je na dużym ogniu, aż się zarumienią. Wlewamy wino i wodę, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz odrobinę oliwy z zalewy. Dusimy pod przykryciem przez 70 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos przy pomocy mąki ziemniaczanej.
Roladki z kurczaka w sosie serowym
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 100 g świeżego szpinaku
- 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- 4 plasterki żółtego ser
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
Składniki na sos serowy:
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 200 gram ziołowego serka topionego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki oregano
- 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
Jak przygotować pyszne nadziewane roladki z kurczaka w sosie serowym?
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku, oczyszczamy i kroimy na cieńsze porcje. Delikatnie je rozbijamy przy pomocy młotka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy.
Płuczemy szpinak i dokładnie suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy szpinak i cały czas mieszamy. W ten sposób przygotowany szpinak nakładamy łyżką na nasze filety z kurczaka, dodajemy odrobinę żółtego sera i kilka kawałków suszonych pomidorów.
Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Pieczemy w brytfannie na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Kiedy się upieką, zlewamy powstały sos. W rondelku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlewamy śmietankę, dodajemy topiony ser i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż do połączenia składników. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami i gotowe.
Schab pieczony z morelą
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 13 miękkich suszonych moreli
- 0,5 szklanki bulionu
- 1,5 łyżki soli
- sok z 1 pomarańczy
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka tymianku
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki miodu
Jak przygotować pyszny schab zapiekany z morelą krok po kroku?
Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, w której rozpuszczamy 1,5 łyżki soli. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Morele zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2 godziny. Wyjmujemy mięso z osolonej wody i osuszamy. Przecinamy i środek wypełniamy miękkimi morelami. Mięso nacieramy oliwą i przyprawami. Obsmażamy przez kilka minut z każdej strony.
W sporej wielkości naczyniu żaroodpornym łączymy bulion, sok z pomarańczy, pokrojone na mniejsze ząbki czosnku. Na koniec wkładamy mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Z powstałego wywaru wyjmujemy kawałki czosnku, dodajemy odrobinę miodu. W ten sposób mamy pyszny sos, który trzeba zagęścić mąką.
Polędwiczki polane sosem borowikowym
Składniki:
- 5 małych polędwiczek wieprzowych
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżka masła
- 200 gram suszonych borowików
- 2 łyżki tymianku
- 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
- 3 łyżeczki musztardy
- ok. 1 szklanki bulionu
- 1 szklanka śmietany 18%
Jak przygotować pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym krok po kroku?
Poszatkowaną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażmy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy tymianek.
Namoczone przez kilka godzin borowiki odcedzamy i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy je na patelnię i smażymy. Nie zapominamy o mieszaniu od czasu do czasu i dodajemy musztardę. Smażymy kilka minut, a następnie wlewamy bulion i gotujemy na większym ogniu, na koniec zagęszczamy sos, wlewając śmietankę i doprawiamy go do smaku.
Oto kilka pysznych dań, które będą idealną propozycją obiadu na świąteczny dzień. Chętnie poznam także Twoje sprawdzone pomysły na obiad, który można podać w pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.
O Świętach Bożego Narodzenia piszę również w artykułach pt.:
- Historia najpopularniejszych dekoracji świątecznych
- Babka piernikowa i kawa piernikowa sposobem na pozytywny nastrój przed świętami
- Trendy choinkowe 2020/21 – absolutne perełki i nowinki w dekoracjach bożonarodzeniowych
- Lista kosmetycznych prezentów dla kosmetomaniaczki
- Modne dekoracje bożonarodzeniowe – absolutne must-have!
- Świąteczne ozdoby, dekoracje i dodatki. Jak wyczarować magię Świąt Bożego Narodzenia?
- Święta Bożego Narodzenia w górach – czy to dobry pomysł?
- Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać?
- Świąteczne zwyczaje, tradycje i wierzenia Bożonarodzeniowe
- Jarmark Bożonarodzeniowy — dlaczego warto się wybrać?
- Ryba na Wigilię – 11 sprawdzonych przepisów
- Rośliny, którymi ustroisz dom na Boże Narodzenie
- Ranking 15 książek idealnych pod choinkę!
- Świąteczny zapach w mieszkaniu
- Pyszne nadziewane pierniczki i inne świąteczne słodkości
- Piękny pozytywnie nastrajający czas — przegląd grudniowych tematów
- Dorsz w trzech pysznych odsłonach – 3 pyszne przepisy
- Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia! Przygotuj plan działania!