Pomysły na świąteczny obiad

Święta Bożego Narodzenia to nie tylko wigilia, ale także dwa dni świętowania w gronie najbliższych. Jakie danie przygotować na świąteczny obiad, aby rozpieścić podniebienia swoich gości? Przygotowałam kilka podpowiedzi.

Gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym

Składniki na gołąbki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki ryżu
  • olej roślinny
  • sól i pieprz

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

 

Jak przygotować pyszne gołąbki bez zawijania w sosie pieczarkowym krok po kroku?

Kapustę pekińską myjemy. Odcinamy twarde łodyżki i szatkujemy liście. W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy kapustę i gotujemy przez 5-8 minut. Odcedzamy na sitku.

W dużej misce łączymy mięso mielone z kapustą i ugotowanym ryżem. Doprawiamy do smaku i wszystko mieszamy. Z masy formujemy małe kotleciki. I układamy je w naczyniu żaroodpornym.

 

Sos pieczarkowy

Drobno pokrojoną cebulkę szklimy na łyżce masła na rozgrzanej patelni. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy, mieszając od czasu do czasu przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku, a następnie dodajemy bulion, mąkę ziemniaczaną, musztardę i śmietanę i doprowadzamy do wrzenia, nie zapominamy o mieszaniu. Polewamy, wodnistym jeszcze, sosem pieczarkowym gołąbki i pieczemy w 180 stopniach przez około 1 godzinę bez przykrycia. Podczas zapiekania sos powinien zgęstnieć, jednak jeśli zajdzie taka potrzeba można go zagęścić.

 

Schab w suszonych pomidorach

Składniki:

  • 600 g rozbitego schabu w plastrach
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 ml gorącej wody
  • 100 ml białego wina półwytrawnego
  • ok. 10 kawałków suszonych pomidorów w oliwie oraz 2 łyżki oliwy z zalewy
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Jak przygotować pyszny schab w suszonych pomidorach krok po kroku?

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Kawałki schabu przyprawiamy solą, pieprzem i oregano i obsmażamy je na dużym ogniu, aż się zarumienią. Wlewamy wino i wodę, dodajemy kawałki suszonych pomidorów oraz odrobinę oliwy z zalewy. Dusimy pod przykryciem przez 70 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec zagęszczamy sos przy pomocy mąki ziemniaczanej.

 

Roladki z kurczaka w sosie serowym

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 plasterki żółtego ser
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła

 

Składniki na sos serowy:

  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 gram ziołowego serka topionego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki

Jak przygotować pyszne nadziewane roladki z kurczaka w sosie serowym?

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku, oczyszczamy i kroimy na cieńsze porcje. Delikatnie je rozbijamy przy pomocy młotka. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową oraz skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy.
Płuczemy szpinak i dokładnie suszymy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy starty czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy szpinak i cały czas mieszamy. W ten sposób przygotowany szpinak nakładamy łyżką na nasze filety z kurczaka, dodajemy odrobinę żółtego sera i kilka kawałków suszonych pomidorów.

Zwijamy roladki i spinamy je wykałaczkami. Pieczemy w brytfannie na rozgrzanym oleju do zarumienienia z każdej strony. W razie potrzeby dolewamy pół szklanki wody. Kiedy się upieką, zlewamy powstały sos. W rondelku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wlewamy śmietankę, dodajemy topiony ser i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu, aż do połączenia składników. Sos przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawami i gotowe.

 

Schab pieczony z morelą

Składniki:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 13 miękkich suszonych moreli
  • 0,5 szklanki bulionu
  • 1,5 łyżki soli
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki miodu

 

Jak przygotować pyszny schab zapiekany z morelą krok po kroku?

Schab myjemy i osuszamy. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, w której rozpuszczamy 1,5 łyżki soli. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Morele zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na 2 godziny. Wyjmujemy mięso z osolonej wody i osuszamy. Przecinamy i środek wypełniamy miękkimi morelami. Mięso nacieramy oliwą i przyprawami. Obsmażamy przez kilka minut z każdej strony.

W sporej wielkości naczyniu żaroodpornym łączymy bulion, sok z pomarańczy, pokrojone na mniejsze ząbki czosnku. Na koniec wkładamy mięso. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 70 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Z powstałego wywaru wyjmujemy kawałki czosnku, dodajemy odrobinę miodu. W ten sposób mamy pyszny sos, który trzeba zagęścić mąką.

 

Polędwiczki polane sosem borowikowym

Składniki:

  • 5 małych polędwiczek wieprzowych
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżka masła
  • 200 gram suszonych borowików
  • 2 łyżki tymianku
  • 2 łyżeczki suszonej papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki musztardy
  • ok. 1 szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietany 18%

 

Jak przygotować pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym krok po kroku?

Poszatkowaną w drobną kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle na patelni, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Polędwiczki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na plastry grubości około 1 centymetra. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką i smażmy z każdej strony na złoty kolor, dodajemy tymianek.

Namoczone przez kilka godzin borowiki odcedzamy i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy je na patelnię i smażymy. Nie zapominamy o mieszaniu od czasu do czasu i dodajemy musztardę. Smażymy kilka minut, a następnie wlewamy bulion i gotujemy na większym ogniu, na koniec zagęszczamy sos, wlewając śmietankę i doprawiamy go do smaku.

 

 

Oto kilka pysznych dań, które będą idealną propozycją obiadu na świąteczny dzień. Chętnie poznam także Twoje sprawdzone pomysły na obiad, który można podać w pierwszy i drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.