Latem i jesienią dostępnych jest mnóstwo owoców sezonowych. Warto przemycać je w posiłkach dla całej rodziny oraz przygotowywać przetwory na zimę. Nie ma nic zdrowszego i bardziej ekonomicznego niż słodkie owoce sezonowe. Ich niezwykłe smaki i bogactwo składników odżywczych. Poznaj 8 przepisów na pyszne śniadania z owocami sezonowymi.
Choć spożywanie owoców sezonowych może być uważane za nowy trend, to znane jest już od pokoleń. W dzisiejszych czasach mamy możliwość sięgania po wszystkie owoce przez cały rok. Wcale nie oznacza to, że o każdej porze roku zawierają taką samą dawkę składników odżywczych. Oto zalety spożywania owoców sezonowych:
- Intensywny smak, gdyż są zbierane w pełni dojrzałości, wyróżnia je niesamowity smak. Zaś jeśli owoce, które dostępne są przez cały rok, pochodzą z innego kraju, często zbierane są, zanim osiągnąć dojrzałość.
- Zawartość składników odżywczych jest największa w szczycie sezonu, gdyż dostarczają wówczas mnóstwa witamin, minerałów i antyoksydantów.
Tosty z białym serem i sezonowymi owocami
Składniki:
- 6 kromek chleba tostowego
- 1 opakowanie chudego twarogu
- 3/4 szklanki owoców sezonowych (w zależności od dostępności mogą być: maliny, jeżyny, jagody, jabłka, brzoskwinie).
Jak przygotować ekspresowe tosty z białym serem i owocami sezonowymi?
Chleb podgrzać w tosterze, posmarować twarogiem i obłożyć sezonowymi owocami.
Jogurt z granolą i owocami sezonowymi
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych górskich
- 3/4 szklanki rodzynek
- 3/4 szklanki żurawiny
- 3/4 szklanki orzechów włoskich
- 5-6 łyżek miodu
- 1 duży jogurt naturalny
- 2-3 garści owoców sezonowych (mogą być borówki, truskawki, jabłka czy jeżyny).
Jak przygotować domowy jogurt z granolą i owocami sezonowymi krok po kroku?
Na papier do pieczenia wysypać płatki owsiane górskie, rodzynki, żurawinę i orzechy. Polać je miodem i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu pomieszać. Domową granolę ostudzić i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Do miseczek nałożyć 3 łyżki granoli, jogurt i owoce sezonowe.
Placuszki z owocami sezonowymi
Składniki:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżka cukru
- 1 szczypta soli
- 2 szklanki owoców sezonowych (maliny, jeżyny, czarna porzeczka, brzoskwinia, wiśnia)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Jak przygotować placuszki z owocami na śniadanie?
Owoce sezonowe umyć, osuszyć. Pozbawić pestek i szypułek bądź pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć mąkę, jajka, jogurt, sól, pieprz, owoce i sodę oczyszczoną. Wszystko delikatnie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Doskonale smakują zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Można podawać samodzielnie, z bitą śmietaną bądź cukrem pudrem.
Sałatka z owocami sezonowymi
Składniki:
- 1 duży jogurt naturalny
- różne owoce sezonowe na przykład:
– 2 garści wiśni bez pestek
– 2 brzoskwinie
– 2 garści winogrona
– 3 garści malin - 0,5 szklanki płatków migdałowych
- 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
Jak przygotować sałatkę z owocami sezonowymi?
Na suchej patelni zarumienić płatki migdałowe i wystudzić. Owoce sezonowe umyć i osuszyć, jeśli trzeba to pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie szklanych miseczek lub słoiczków wyłożyć część jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem. Następnie położyć warstwę pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, a na do ułożyć owoce. Na to wyłożyć ostatnią warstwę jogurtu z miodem, a całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi.
Budyń z owocami sezonowymi
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 4 szklanki mleka
- 1-2 szklanki owoców sezonowych (mogą być maliny, borówki, brzoskwinie, jabłka).
Jak przygotować pyszny budyń z owocami sezonowymi krok po kroku?
Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wyłączyć gaz i zaczekać 10-15 minut. Do garnka wrzucić sezonowe owoce i całość zblendować na gładki mus. Pyszne i pożywne śniadania z owocami sezonowymi gotowe w 30 minut.
Omlet z owocami sezonowymi
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka mleka
- 5 jajek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- 2-3 szklanki owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, agrest, czerwona porzeczka)
Jak przygotować pyszny omlet z owocami sezonowymi na śniadanie?
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać mąkę z mlekiem, cukrem i żółtkami, a następnie delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę na pierwszy omlet. Smażyć na małym ogniu przez 6 minut do zarumienienia i delikatnie przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie usmażyć kolejny omlet.
Zarumienione kawałki omleta przełożyć na talerz. Podawać w towarzystwie owoców sezonowych i posypany cukrem pudrem. Doskonale smakuje również z dżemem lub jogurtem.
Owoce sezonowe zapiekane z kruszonką
Składniki:
- dowolne owoce sezonowe (mogą być np.: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie, borówki, truskawki, czerwona porzeczka, jagody czy rabarbar)
- sok z 1 pomarańczy
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5-2 szklanki mąki
Jak przygotować owoce sezonowe zapiekane z kruszonką?
Owoce umyć, jeśli trzeba to obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać mąką i gałką muszkatołową. A następnie z masła, cukru, wiórków kokosowych i mąki przygotować kruszonkę i posypać. Zapiekać przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni Celsjusza. Danie doskonale smakuje na śniadanie oraz podwieczorek.
Owsianka z owocami sezonowymi
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- ulubione sezonowe owoce (maliny, jabłka, borówki, truskawki, jeżyny itp.)
- 1 garść orzechów
- 1 garść żurawiny
Jak przygotować ekspresową owsiankę z owocami sezonowymi krok po kroku?
Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 5 minut pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać miód, rozłożyć do miseczek i udekorować umytymi owocami sezonowymi.