Proste i szybkie śniadania z owocami sezonowymi

Latem i jesienią dostępnych jest mnóstwo owoców sezonowych. Warto przemycać je w posiłkach dla całej rodziny oraz przygotowywać przetwory na zimę. Nie ma nic zdrowszego i bardziej ekonomicznego niż słodkie owoce sezonowe. Ich niezwykłe smaki i bogactwo składników odżywczych. Poznaj 8 przepisów na pyszne śniadania z owocami sezonowymi.

 

Choć spożywanie owoców sezonowych może być uważane za nowy trend, to znane jest już od pokoleń. W dzisiejszych czasach mamy możliwość sięgania po wszystkie owoce przez cały rok. Wcale nie oznacza to, że o każdej porze roku zawierają taką samą dawkę składników odżywczych. Oto zalety spożywania owoców sezonowych:

  • Intensywny smak, gdyż są zbierane w pełni dojrzałości, wyróżnia je niesamowity smak. Zaś jeśli owoce, które dostępne są przez cały rok, pochodzą z innego kraju, często zbierane są, zanim osiągnąć dojrzałość.
  • Zawartość składników odżywczych jest największa w szczycie sezonu, gdyż dostarczają wówczas mnóstwa witamin, minerałów i antyoksydantów.

Tosty z białym serem i sezonowymi owocami

Składniki:

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 1 opakowanie chudego twarogu
  • 3/4 szklanki owoców sezonowych (w zależności od dostępności mogą być: maliny, jeżyny, jagody, jabłka, brzoskwinie).

Tosty z białym serem i sezonowymi owocami

Jak przygotować ekspresowe tosty z białym serem i owocami sezonowymi?

Chleb podgrzać w tosterze, posmarować twarogiem i obłożyć sezonowymi owocami.

Jogurt z granolą i owocami sezonowymi

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 3/4 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich
  • 5-6 łyżek miodu
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 2-3 garści owoców sezonowych (mogą być borówki, truskawki, jabłka czy jeżyny).

Jogurt z granolą i owocami sezonowymi

Jak przygotować domowy jogurt z granolą i owocami sezonowymi krok po kroku?

Na papier do pieczenia wysypać płatki owsiane górskie, rodzynki, żurawinę i orzechy. Polać je miodem i piec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Od czasu do czasu pomieszać. Domową granolę ostudzić i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiku. Do miseczek nałożyć 3 łyżki granoli, jogurt i owoce sezonowe.

Placuszki z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 2 szklanki owoców sezonowych (maliny, jeżyny, czarna porzeczka, brzoskwinia, wiśnia)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej do smażenia

Placuszki z owocami sezonowymi

Jak przygotować placuszki z owocami na śniadanie?

Owoce sezonowe umyć, osuszyć. Pozbawić pestek i szypułek bądź pokroić w drobną kostkę. W misce połączyć mąkę, jajka, jogurt, sól, pieprz, owoce i sodę oczyszczoną. Wszystko delikatnie wymieszać i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do zarumienienia z obu stron. Doskonale smakują zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Można podawać samodzielnie, z bitą śmietaną bądź cukrem pudrem.

Sałatka z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 1 duży jogurt naturalny
  • różne owoce sezonowe na przykład:
    – 2 garści wiśni bez pestek
    – 2 brzoskwinie
    – 2 garści winogrona
    – 3 garści malin
  • 0,5 szklanki płatków migdałowych
  • 0,5 tabliczki ciemnej czekolady
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sałatka z owocami sezonowymi

Jak przygotować sałatkę z owocami sezonowymi?

Na suchej patelni zarumienić płatki migdałowe i wystudzić. Owoce sezonowe umyć i osuszyć, jeśli trzeba to pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie szklanych miseczek lub słoiczków wyłożyć część jogurtu naturalnego wymieszanego z miodem. Następnie położyć warstwę pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady, a na do ułożyć owoce. Na to wyłożyć ostatnią warstwę jogurtu z miodem, a całość posypać prażonymi płatkami migdałowymi.

Budyń z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka
  • 1-2 szklanki owoców sezonowych (mogą być maliny, borówki, brzoskwinie, jabłka).

Budyń z owocami sezonowymi

Jak przygotować pyszny budyń z owocami sezonowymi krok po kroku?

Kaszę jaglaną przepłukać pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka, zalać mlekiem i zagotować mieszając od czasu do czasu. Po tym czasie wyłączyć gaz i zaczekać 10-15 minut. Do garnka wrzucić sezonowe owoce i całość zblendować na gładki mus. Pyszne i pożywne śniadania z owocami sezonowymi gotowe w 30 minut.

Omlet z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 5 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • 2-3 szklanki owoców sezonowych (np. truskawki, maliny, agrest, czerwona porzeczka)

Omlet z owocami sezonowymi

Jak przygotować pyszny omlet z owocami sezonowymi na śniadanie?

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce wymieszać mąkę z mlekiem, cukrem i żółtkami, a następnie delikatnie połączyć z ubitymi na sztywno białkami. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę na pierwszy omlet. Smażyć na małym ogniu przez 6 minut do zarumienienia i delikatnie przewrócić go na drugą stronę i smażyć jeszcze kilka minut. Następnie usmażyć kolejny omlet.

Zarumienione kawałki omleta przełożyć na talerz. Podawać w towarzystwie owoców sezonowych i posypany cukrem pudrem. Doskonale smakuje również z dżemem lub jogurtem.

Owoce sezonowe zapiekane z kruszonką

Składniki:

  • dowolne owoce sezonowe (mogą być np.: jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czereśnie, borówki, truskawki, czerwona porzeczka, jagody czy rabarbar)
  • sok z 1 pomarańczy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1,5-2 szklanki mąki

Owoce sezonowe zapiekane z kruszonką

Jak przygotować owoce sezonowe zapiekane z kruszonką?

Owoce umyć, jeśli trzeba to obrać ze skórki, usunąć szypułki i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypać mąką i gałką muszkatołową.  A następnie z masła, cukru, wiórków kokosowych i mąki przygotować kruszonkę i posypać. Zapiekać przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni Celsjusza. Danie doskonale smakuje na śniadanie oraz podwieczorek.

Owsianka z owocami sezonowymi

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • ulubione sezonowe owoce (maliny, jabłka, borówki, truskawki, jeżyny itp.)
  • 1 garść orzechów
  • 1 garść żurawiny

Owsianka z owocami sezonowymi

Jak przygotować ekspresową owsiankę z owocami sezonowymi krok po kroku?

Płatki wsypać do rondelka, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu około 5 minut pod przykryciem. Mieszać od czasu do czasu. Zdjąć z ognia, dodać miód, rozłożyć do miseczek i udekorować umytymi owocami sezonowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.