Przewodnik po zdrowym grillowaniu i przepisy na dorsza, filet z kurczaka w marynacie oraz sałakę grecką do dań z grilla

Aromatyczny zapach grillowanego mięsa, który z pewnością niejednokrotnie czujemy w sezonie wiosna-lato zachęca do spędzania czasu w ogrodzie i grillowania w towarzystwie rodziny i przyjaciół. Grillowanie to nie tylko świetny sposób na spędzenie czasu z rodziną w ogrodzie, ale również pyszne jedzenie, tylko czy grillowane dania są zdrowe? Poznaj zasady zdrowego grillowania!

 

Podczas grillowania mięsa w wysokiej temperaturze tworzą się substancje rakotwórcze, zwane wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (PAH) i heterocyklicznymi aminami (HCA), które mogą powodować zmiany w DNA. Ryzyko powstawania tych substancji rakotwórczych jest wyższe w przypadku czerwonych i przetworzonych mięs. Dym lub zbyt mocne zwęglenie przyczynia się do powstawania WWA.

Wbrew opinii wielu osób grillowanie nie zawsze należy do najzdrowszych sposobów przyrządzania posiłków. Niby bez panierki i tłuszczu, ale jednak w tym sposobie przygotowywania posiłków czai się kilka niebezpieczeństw. Po pierwsze surowe lub źle przyrządzone mięso może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Poza tym zbyt mocno przysmażone mięso z grilla może zwiększyć ryzyko rozwoju nowotworów. Czy to oznacza, że powinniśmy na zawsze zrezygnować z grillowania dla własnego zdrowia?

Z pewnością wielokrotnie słyszałaś, że grillowane mięso, szczególnie to mocno zwęglone, może zwiększać ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Natomiast kapiący na rozżarzony węgiel tłuszcz tworzy dym, który zawiera niekorzystne dla naszego zdrowia wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA). Podczas unoszenia się dymu składniki te mogą osiadać na mięsie.

Zdaniem ekspertów nie musimy rezygnować z grillowanych posiłków. Ten sposób przyrządzania jedzenia może być zdrowy i bezpieczny, jeśli grillujesz z umiarem i przestrzegasz kilku prostych wskazówek:

  • Wrzuć na ruszt chude mięso pozbawione skóry i tłuszczu.
  • Zamiast kupować grill ogrodowy na węgiel i rozpałkę, pamiętaj, że możesz używać piekarnika lub patelni grillowej, by przygotować grillowane potrawy.
  • Zanim zjesz grillowane mięso, usuń zwęglone części.
  • Do grillowanych mięs i ryb podawaj sałatki warzywne.
  • Po każdym grillowaniu dokładnie umyj ruszt.
  • Staraj się marynować mięso przed grillowaniem. Stosuj zioła i marynaty z tymiankiem, czosnkiem czy szałwią albo marynuj mięso w czerwonym winie.
  • Nie dopuść do zbytniego zwęglenia mięsa podczas grillowania
  • Używaj osobnych talerzy dla surowej i grillowanej żywności.
  • Poza mięsem grilluj również warzywa i owoce. Doskonale smakują grillowana kukurydza, ziemniaki, cukinia, szparagi, papryka, bakłażan, ananas, arbuz, śliwki, jabłka czy brzoskwinie.
  • Zmniejsz porcje grillowanego mięsa i zawsze jadaj je w towarzystwie warzywnych sałatek.

Przepis na pysznego dorsza z grilla

Składniki:

  • kilka filetów z dorsza
  • 2 cytryny
  • 2 marchewki
  • natka pietruszki
  • świeży koperek
  • 2 cebule
  • przyprawa do ryb
  • olej

Jak przygotować pysznego grillowanego dorsza krok po kroku?

Filety z dorsza umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Natrzeć je marynatą, która powstanie z połączenia soku z połowy cytryny oraz przyprawy do ryb i wstawić do lodówki na noc. Cebule i marchewkę obrać, pokroić w plastry, a natkę pietruszki i koperek posiekać. Wyjęte z lodówki filety z dorsza pokroić na mniejsze porcje, a każdy z nich położyć na kawałku folii aluminiowej. Skropić odrobiną oleju, położyć plaster cebuli, cytryny, koperek i natkę pietruszki oraz kilka plastrów marchewki, a następnie szczelnie zawinąć folię aluminiową. Piec na grillu, na patelni grillowej lub grillować w piekarniku około 30 minut.

Przepis na pysznego dorsza z grilla

Przepis na grillowany filet z kurczaka

Składniki:

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 0,5 cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Jak przygotować pyszny grillowany filet z kurczaka w marynacie?

Z cytryny wycisnąć sok i połączyć go z jogurtem naturalnym oraz przyprawami i dokładnie wymieszać. Filet z kurczaka umyć i osuszyć na papierowym ręczniku, a następnie oczyścić. Pokroić go na mniejsze kawałki i polać wcześniej przygotowaną marynatą. Włożyć na kilka godzin do lodówki, a następnie grillować na grillu tradycyjnym, patelni grillowej lub w piekarniku aż do zarumienienia z każdej strony.

Przepis na grillowany filet z kurczaka

Przepis na sałatkę grecką – idealny dodatek do dań grillowanych

Składniki:

  • 1 sałata lodowa
  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • ser feta
  • 150 g fioletowego winogrona (choć można też użyć czarnych oliwek)
  • ser feta
  • grzanki

Sos:

  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 5-6 łyżek oliwy
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Jak przygotować pyszną sałatkę grecką idealną do dań grillowanych krok po kroku?

Sałatę umyć i osuszyć, a następnie pokroić na małe kawałki. Ogórka zetrzeć na tarce razem ze skórką, czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka, a pomidora w mniejsze kawałki. Winogrono przekroić na pół, a ser feta pokroić w kostkę. Wszystko wrzucić do dużej miski i wymieszać, a bezpośrednio przed podaniem polać przygotowanym sosem.

Przepis na sałatkę grecką – idealny dodatek do dań grillowanych

Aby przyrządzone przez Ciebie grillowane dania były zdrowsze, zrezygnuj z tłustych sosów i białego pieczywa. A grillowane mięso i ryby zajadaj z pysznymi i zdrowymi sałatkami, które przyrządzisz samodzielnie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.