Pyszna zimowa herbata – konkurs

Jest mnóstwo rodzajów oraz zwyczajów picia herbaty. Mamy równie dużo przepisów na pyszną herbatę o każdej porze roku. Jaką herbatę lubisz pić w okresie zimowym i Świąt Bożego Narodzenia? Zapraszam do udziału w konkursie!

 

Mam do rozdania 15 opakowań pysznych herbat. Poznaj je wszystkie!

Herbata czarna Darjeeling to orzeźwiający, pobudzający i relaksujący napar.

Herbata zielona GunPowder to chińska i ciasno zwinięta w kulki herbata. Liście pięknie rozwijają się po zalaniu gorącą wodą. Można ją parzyć aż do 3 razy.

Herbata Yunnan Pu-Erh liść to czerwona i częściowo fermentowana herbata długo dojrzewająca. Te same liście możemy zaparzać do 2-3 razy bez utraty wartości smakowych i odżywczych.

Herbata Pu-Erh Piracki Rum łączy w sobie aromatyczny smak herbaty pu-erh ze śliwką, wiśnią i burakiem, a doprawiona została kardamonem.

Herbata zielona El Toro łączy w jednym kubku czarną herbatę, kwiat granatu, kwiat słonecznika, śliwkę i granat liofilizowany, a dla podkreślenia niezwykłego smaku została doprawiona anyżem gwiaździstym.

Herbata rooibos Lucky Luke to wyjątkowe i energetyczne połączenie herbaty rooibos z trawą cytrynową, rodzynkami, jabłkiem, skórką cytryny oraz skórką pomarańczy kandyzowanej.

Herbata Oolong Pełnia Księżyca zawiera herbatę oolong paloną oraz hibiskus, żurawinę, kwiaty bławatka i jabłko.

Herbata pu-erh Zorza Polarna to niezwykłe połączenie herbaty pu-erh z liściem maliny, kwiatem bławatka, aronią, rodzynkami oraz maliną liofilizowaną.

Herbata czarna Uczta Wikinga została wzbogacona trawą cytrynową, skórką cytryny, granatem liofilizowanym oraz kandyzowanym imbirem.

Herbata owocowa Słodki Sen powstała z połączenia moreli, ananasa, kandyzowanej skórki pomarańczy, jabłka, liścia maliny, kokosu, jagody liofilizowanej oraz skórki cytryny.

Sponsorami nagród w postaci herbat w konkursie są hurtownie herbat https://teaway.pl oraz https://jawo2008.pl.

Jak zgłosić chęć udziału w konkursie?

Nie zawaham się oddać tych herbat! A można je zdobyć na 2 sposoby! Jedna osoba może zdobyć maksymalnie 2 herbaty.

Sposób nr 1: w komentarzu pod tym artykułem zamieść przepis na ulubioną, pozytywnie nastrajającą herbatę, która najlepiej smakuje zimą.

Sposób nr 2: na swoim profilu w mediach społecznościowych zamieść zdjęcie swojego ulubionego naczynia na herbatę – bez względu na to, czy jest to kubek, szklanka czy porcelanowa filiżanka. Zdjęcie to koniecznie oznacz @sposobynazycie.pl #zimowaherbata #pysznaherbata #herbacianykubek. Nie zapomnij wkleić linka do publikacji w social mediach w komentarzu pod tym potem.

Udział w konkursie oznacza, że zapoznałaś/eś się z regulaminem konkursu Pyszna zimowa herbata.

 

 

Na przepisy na pyszną zimową herbatę oraz publikację zdjęć ulubionych filiżanek i kubków do herbaty czekam do 28 grudnia 2018. Natomiast w pierwszych dniach stycznia 2019 poinformuję, do kogo powędrują pyszne herbaty. Pamiętaj, jedna osoba może zdobyć maksymalnie 2 herbaty.

Z niecierpliwością czekam na Twój przepis na pyszną zimową herbatę oraz zdjęcie Twojego ulubionego kubka bądź filiżanki do herbaty!

28 odpowiedzi do “Pyszna zimowa herbata – konkurs”

  1. Składniki
    -1 saszetka ulubionej, mocnej czarnej herbaty
    -1 łyżeczka miodu
    -1 plasterek cytryny
    -2 łyżeczki rumu
    – 2 gożdziki
    Wykonanie
    Herbatę parzymy według uznania(czas). Wlewamy rum,dodajemy miód,goździki oraz cytrynę.

  2. Moja ulubiona, do której wracam codziennie w chwilach błogiego wytchnienia, to rozgrzewająca i urzekająca herbata. Sposób na nią jest bardzo prosty, zwłaszcza że mój sposób pozwala na picie jej w każdym momencie. W dzbanku przygotowuje esencję z herbaty, zaparzam 4-5 torebek, tak by wywar był mocny. Do kubka wlewam ok połowę wywaru, dodaje dwie łyżeczki miodu, dwa plasterki imbiru, dwa plastry pomarańczy ponakuwane goździkami i dolewam wrzątku, tak żeby zostawić miejsce na syrop malinowy. Smacznego 😉

  3. Czarna herbatka z domowym soczkiem z malin i odrobiną miodu jest idealna na zimowe wieczory. Jest super na przeziębienie, a także działa rozgrzewająco.

  4. Ne tę herbatę trzeba pracować całą jesień, lecz nic nie zastąpi jej w ciemne zimowe wieczory.
    Na początku września zbieram czeremchę.
    Po pierwszym przymrozku aronię i pigwę, a niedługo potem dziką różę, która rośnie na pobliskich łąkach.
    Czeremchę, dziką różę i aronię suszę w całości, pigwę w plastrach. Częściowo w piekarniku, częściowo w przewiewnym miejscu w domu. Dziką różę trzeba też grubo skruszyć i odsiać gryzące włoski.
    Teraz trzeba przygotować słoiki i zmieszać wszystkie dary jesieni. Można do nich dodać goździki i suszone pomarańcze, by herbata była bardziej świąteczna.
    Wymieszaną herbatę pakuję do słoików, a nakrętki owijam świątecznymi serwetkami i sznurkiem, na którym zawieszam życzenia dla przyjaciół i rodziny. Każdy może dodać mieszankę do swojego ulubionego typu liściastej herbaty i raczyć się pysznym gorącym naparem i ciepłymi słowami.

  5. Najbardziej uwielbiam moją ukochaną rozgrzewająco herbatę zimową.
    A oto czego do niej potrzebujesz:
    – sypana herbata czarna lub earl grey
    – kawałek pomarańczy (bez skórki)
    – kawałek korzenia imbiru
    – miód (według uznania)
    – suszona żurawina
    – 3, 4 goździki
    Herbatę zaparzyć, dodać wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Najlepiej smakuje jak trochę przestygnie, a wszystkie składniki zdążą uwolnić swój smak i aromat.

    Uwielbiam także pić herbatę z suszonego kwiatu hibiskusa. Bez żadnych dodatków, bez cukru smakuje mi najbardziej. 🙂

  6. Herbata czarna Uczta Wikinga została wzbogacona trawą cytrynową, skórką cytryny, granatem liofilizowanym oraz kandyzowanym imbirem. Jest nasza ulubiona herbata chetnie zaparzam ta herbatke ,kladziemy sie z corka pod kocykiem i przed tv wypijamy ta pyszna herbatke dodam ze corka ma cztery lata i uwielbia ta herbatke

  7. Zimowa herbata… prosta, smaczna, rozgrzewająca.
    Koniecznie zróbcie jej więcej bo pije się ją z ogromną przyjemnością:)
    Przepis:
    1 duży dzbanek szklany bo w takim wygląda obłędnie
    1 saszetka czarnej aromatycznej herbaty
    1 słodkie jabłko
    0,5 pomarańczy
    0,5 cytryny
    imbir
    goździki
    cynamon
    Zagotować wodę i w dzbanku zaparzyć swoją ulubioną, aromatyczną, czarną herbatę. Usunąć saszetkę i dodajemy pokrojone w ósemki jabłko, plasterki pomarańczy, plasterki cytryny, imbir, goździki i cynamon do smaku. Ja lubię dużo!
    Owoce z tej herbaty również dobrze smakują. Jeżeli ktoś lubi na słodko polecam łyżeczkę miodu lipowego.
    Smacznego!

  8. Zwykle piję herbatę bez wielu dodatków, niestety taką „na szybko”, obowiązkowo zieloną z cytryną. Ostatnio jednak zamarzyło mi się coś pysznego i rozgrzewającego i przygotowałam bezalkoholowy grzaniec herbaciany. Zaparzyłam czarną, liściastą herbatę i dodałam do niej plasterki cytryny i pomarańczy, przyprawy : szczyptę cynamonu, gwiazdkę anyżu i 4 goździki. Dolałam sok wiśniowy ( ok. 15 ml), ale może być inny, wasz ulubiony sok. Przelałam do imbryka podgrzewanego i poczekałam chwilę, aż herbata nabierze smaku i aromatu. Polecam bardzo! Zrobiło mi się tak ciepło i miło, że przesiedziałam dość długo z tą „grzańcową” herbatką. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *