Pyszne nadziewane pierniczki i inne świąteczne słodkości

Do Wigilii zostało już 18 dni. To świetny moment, by zabrać się za pieczenie pysznych pierników i ciasteczek. A kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia można przygotować kolejne pyszne domowe słodkości, którymi możemy zaskoczyć gości! Zebrałam moje ulubione przepisy na świąteczne słodkości.

Pyszne nadziewane pierniki

Przepis na nadziewane, miękkie i aromatyczne pierniki przepisałam z notatnika babci. Zawsze smakują i ekspresowo znikają. Są po prostu pyszne. Kojarzą mi się z rodzinnymi świętami.

 

Jak przygotować pyszne pierniki z nadzieniem?

Do przygotowania około 30 sztuk potrzebujesz:
– 0,5 kg mąki
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżeczki sody oczyszczonej
– 180 g miodu
– 100 g masła
– dwie łyżki przyprawy do piernika
– płaska łyżka kakao
– powidła śliwkowe

Składniki na lukier:
– 1 szklanka cukru pudru
– sok z połowy cytryny
– białko jaja
– tabliczka ciemnej czekolady
– ulubione bakalie (u mnie pokrojone orzechy i migdały, żurawina i rodzynki)

 

Przygotowanie nadziewanych pierników krok po kroku

Sodę rozpuszczamy w mleku. Do garnka wkładamy masło i miód, podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do miski sypiemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do pierników, jajko, masło z miodem oraz mleko z sodą. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Babcia wkładała je teraz do lodówki na przynajmniej 3 dni. Ja tego nie robię i od razu dzielę je na mniejsze cząstki. Stół posypuję mąką i przy pomocy wałka rozwałkowuję na cieniutkie ciasto około 5 milimetrów. Na tak przygotowane ciasto nakładam łyżeczką nadzienie, zachowuję spore odstępy. Rozwałkowuję kolejną porcję ciasta i przykładam delikatnie, lekko dociskam brzegi i wycinam pierniczki przy pomocy foremek. Piekę je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ich przestygnięciu dzielę pierniczki na połowę. Jedną część smaruję jedynie lukrem, który powstaje z połączenia cukru pudru, białka i soku z cytryny. Takie najbardziej lubi mój mąż. Drugą część pierników smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i sypię obficie ulubionymi bakaliami, czyli żurawiną, płatkami migdałów i drobno pokrojonymi orzechami. W takiej wersji są moimi ulubionymi piernikami.

 

 

Świąteczne ciasteczka orzeszki

Ciasteczka orzeszki to świąteczny przysmak, który skradł moje serce wiele lat temu, podczas zabawy sylwestrowej organizowanej przez jedną z moich koleżanek. Jedną ze słodkości były właśnie one – ciastka nadziewane orzeszki włoskie. Wszyscy goście byli zauroczeni ich smakiem. Dlatego postanowiłam podzielić się dziś z Tobą przepisem na te właśnie ciasteczka. A pochodzi on od Dorotki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować specjalną patelnię/ formę do ciastek orzeszków lub odpowiednie foremki do orzechów.

 

Czego potrzebujesz do upieczenia ciasteczek orzeszków nadziewanych?

Składniki na ciasto do ciasteczek orzeszków:
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka masła
– 2 jajka
– 1 łyżka octu
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli

Składniki na masę do nadziewanych ciasteczek orzeszków:
– 0,5 szklanki mleka
– 1/4 szklanki cukru
– 0,5 kostki masła
– 3 łyżki esencji waniliowej
– 4 łyżeczki kakao
– 2 łyżki mleka w proszku
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki prażonych orzechów drobno posiekanych

 

Przygotowanie ciasteczek orzeszków nadziewanych krok po kroku

Do dużej miski sypię mąkę, dodaję masło, sól i siekam. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję ubite białka oraz żółtka, a także wcześniej połączoną sodę i ocet. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto. Kiedy uzyska jednolity koloryt, wówczas wstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie formuję z niego małe kulki i umieszczam w mojej patelni do ciastek orzechów. Patelnię stawiam na gazie i czekam około 4-5 minut do zarumienienia łupinek orzechów.

Następnie zabieram się do zrobienia masy do ciasteczek orzechów. W tym celu do garnka wlewam mleko, dodaję cukier, kakao i esencję waniliową. Gotuję około 20 minut, po czym odstawiam z ognia. Dodaję masło, mleko w proszku, kawę rozpuszczalną i drobno posiekane orzeszki i mieszam, by uzyskać jednolitą masę.

Przestudzone łupinki orzechów napełniam zimną masą, niektóre z nich dekoruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuję obficie orzeszkami.

 

 

Domowe pralinki marcepanowe

Mój trzeci hit, jeśli chodzi o świąteczne słodkości to pyszne domowe trufle marcepanowe. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych czekoladek od momentu, kiedy pierwszy raz spędzałam święta w domu rodzinnym mojego męża. Wówczas miałam przyjemność pierwszy raz poznać smak tych niezwykłych czekoladek domowych z marcepanem.

 

Czego potrzebujesz do przygotowania pysznych, rozpływających się w ustach czekoladek z marcepanem?

Składniki na marcepanowe czekoladki domowe:
– 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
– 0,5 tabliczki czekolady deserowej
– 1 tabliczka białej czekolady
– 100 g migdałów
– 3 łyżki płatków migdałów
– 20 ml likieru kawowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 5 kropel aromatu migdałowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych

 

Domowe pralinki marcepanowe krok po kroku

Do przygotowania domowych pralinek marcepanowych wykorzystuję silikonową formę na kostki do lodu. Ale o tym później. Przygotowanie domowych czekoladek z marcepanem jest niezwykle proste. Migdały mielę. Wkładam je do miski, dodaję cukier puder, aromat rumowy i likier. Mieszam składniki do uzyskania jednolitej, delikatnie lepkiej masy. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę – w jednym garnku białą, w drugim mleczną z deserową. Przestudzoną czekoladą smaruję moją foremkę silikonową do kostek lodu. Wkładam do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynność powtarzam. Po zastygnięciu drugiej warstwy czekolady nakładam marcepanowe serce pralinek. A następnie znów polewam czekoladą. Całość wkładam do lodówki i nie mogę się doczekać, kiedy minie to długie 10 minut…. by skosztować pyszną domową pralinkę marcepanową. Na koniec moje domowe czekoladki marcepanowe namaczam w czekoladzie i obsypuję wiórkami kokosowymi.

 

 

Podzieliłam się z Tobą trzema moimi ulubionymi domowymi słodkościami. A Ty masz własne domowe słodkości, bez których nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia? Będzie mi miło, jeśli zechcesz podzielić się ze mną swoim przepisem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *