Do Wigilii zostało już 18 dni. To świetny moment, by zabrać się za pieczenie pysznych pierników i ciasteczek. A kilka dni przed Świętami Bożego Narodzenia można przygotować kolejne pyszne domowe słodkości, którymi możemy zaskoczyć gości! Zebrałam moje ulubione przepisy na świąteczne słodkości.
Pyszne nadziewane pierniki
Przepis na nadziewane, miękkie i aromatyczne pierniki przepisałam z notatnika babci. Zawsze smakują i ekspresowo znikają. Są po prostu pyszne. Kojarzą mi się z rodzinnymi świętami.
Jak przygotować pyszne pierniki z nadzieniem?
Do przygotowania około 30 sztuk potrzebujesz:
– 0,5 kg mąki
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mleka
– 1 łyżeczki sody oczyszczonej
– 180 g miodu
– 100 g masła
– dwie łyżki przyprawy do piernika
– płaska łyżka kakao
– powidła śliwkowe
Składniki na lukier:
– 1 szklanka cukru pudru
– sok z połowy cytryny
– białko jaja
– tabliczka ciemnej czekolady
– ulubione bakalie (u mnie pokrojone orzechy i migdały, żurawina i rodzynki)
Przygotowanie nadziewanych pierników krok po kroku
Sodę rozpuszczamy w mleku. Do garnka wkładamy masło i miód, podgrzewamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do miski sypiemy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do pierników, jajko, masło z miodem oraz mleko z sodą. Mieszamy i zagniatamy ciasto. Babcia wkładała je teraz do lodówki na przynajmniej 3 dni. Ja tego nie robię i od razu dzielę je na mniejsze cząstki. Stół posypuję mąką i przy pomocy wałka rozwałkowuję na cieniutkie ciasto około 5 milimetrów. Na tak przygotowane ciasto nakładam łyżeczką nadzienie, zachowuję spore odstępy. Rozwałkowuję kolejną porcję ciasta i przykładam delikatnie, lekko dociskam brzegi i wycinam pierniczki przy pomocy foremek. Piekę je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po ich przestygnięciu dzielę pierniczki na połowę. Jedną część smaruję jedynie lukrem, który powstaje z połączenia cukru pudru, białka i soku z cytryny. Takie najbardziej lubi mój mąż. Drugą część pierników smaruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i sypię obficie ulubionymi bakaliami, czyli żurawiną, płatkami migdałów i drobno pokrojonymi orzechami. W takiej wersji są moimi ulubionymi piernikami.
Świąteczne ciasteczka orzeszki
Ciasteczka orzeszki to świąteczny przysmak, który skradł moje serce wiele lat temu, podczas zabawy sylwestrowej organizowanej przez jedną z moich koleżanek. Jedną ze słodkości były właśnie one – ciastka nadziewane orzeszki włoskie. Wszyscy goście byli zauroczeni ich smakiem. Dlatego postanowiłam podzielić się dziś z Tobą przepisem na te właśnie ciasteczka. A pochodzi on od Dorotki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować specjalną patelnię/ formę do ciastek orzeszków lub odpowiednie foremki do orzechów.
Czego potrzebujesz do upieczenia ciasteczek orzeszków nadziewanych?
Składniki na ciasto do ciasteczek orzeszków:
– 3 szklanki mąki
– 1 kostka masła
– 2 jajka
– 1 łyżka octu
– 1/2 łyżeczki sody
– szczypta soli
Składniki na masę do nadziewanych ciasteczek orzeszków:
– 0,5 szklanki mleka
– 1/4 szklanki cukru
– 0,5 kostki masła
– 3 łyżki esencji waniliowej
– 4 łyżeczki kakao
– 2 łyżki mleka w proszku
– 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
– 3 łyżki prażonych orzechów drobno posiekanych
Przygotowanie ciasteczek orzeszków nadziewanych krok po kroku
Do dużej miski sypię mąkę, dodaję masło, sól i siekam. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję ubite białka oraz żółtka, a także wcześniej połączoną sodę i ocet. Mieszam wszystko i wyrabiam ciasto. Kiedy uzyska jednolity koloryt, wówczas wstawiam ciasto na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie formuję z niego małe kulki i umieszczam w mojej patelni do ciastek orzechów. Patelnię stawiam na gazie i czekam około 4-5 minut do zarumienienia łupinek orzechów.
Następnie zabieram się do zrobienia masy do ciasteczek orzechów. W tym celu do garnka wlewam mleko, dodaję cukier, kakao i esencję waniliową. Gotuję około 20 minut, po czym odstawiam z ognia. Dodaję masło, mleko w proszku, kawę rozpuszczalną i drobno posiekane orzeszki i mieszam, by uzyskać jednolitą masę.
Przestudzone łupinki orzechów napełniam zimną masą, niektóre z nich dekoruję rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypuję obficie orzeszkami.
Domowe pralinki marcepanowe
Mój trzeci hit, jeśli chodzi o świąteczne słodkości to pyszne domowe trufle marcepanowe. Nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia bez tych czekoladek od momentu, kiedy pierwszy raz spędzałam święta w domu rodzinnym mojego męża. Wówczas miałam przyjemność pierwszy raz poznać smak tych niezwykłych czekoladek domowych z marcepanem.
Czego potrzebujesz do przygotowania pysznych, rozpływających się w ustach czekoladek z marcepanem?
Składniki na marcepanowe czekoladki domowe:
– 0,5 tabliczki czekolady mlecznej
– 0,5 tabliczki czekolady deserowej
– 1 tabliczka białej czekolady
– 100 g migdałów
– 3 łyżki płatków migdałów
– 20 ml likieru kawowego
– 2 łyżeczki cukru pudru
– 5 kropel aromatu migdałowego
– 2 łyżki wiórków kokosowych
Domowe pralinki marcepanowe krok po kroku
Do przygotowania domowych pralinek marcepanowych wykorzystuję silikonową formę na kostki do lodu. Ale o tym później. Przygotowanie domowych czekoladek z marcepanem jest niezwykle proste. Migdały mielę. Wkładam je do miski, dodaję cukier puder, aromat rumowy i likier. Mieszam składniki do uzyskania jednolitej, delikatnie lepkiej masy. W kąpieli wodnej roztapiam czekoladę – w jednym garnku białą, w drugim mleczną z deserową. Przestudzoną czekoladą smaruję moją foremkę silikonową do kostek lodu. Wkładam do zamrażarki, by czekolada zastygła. Czynność powtarzam. Po zastygnięciu drugiej warstwy czekolady nakładam marcepanowe serce pralinek. A następnie znów polewam czekoladą. Całość wkładam do lodówki i nie mogę się doczekać, kiedy minie to długie 10 minut…. by skosztować pyszną domową pralinkę marcepanową. Na koniec moje domowe czekoladki marcepanowe namaczam w czekoladzie i obsypuję wiórkami kokosowymi.
Podzieliłam się z Tobą trzema moimi ulubionymi domowymi słodkościami. A Ty masz własne domowe słodkości, bez których nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia? Będzie mi miło, jeśli zechcesz podzielić się ze mną swoim przepisem.
O Świętach Bożego Narodzenia piszę również w artykułach pt.:
- Historia najpopularniejszych dekoracji świątecznych
- Babka piernikowa i kawa piernikowa sposobem na pozytywny nastrój przed świętami
- Trendy choinkowe 2020/21 – absolutne perełki i nowinki w dekoracjach bożonarodzeniowych
- Lista kosmetycznych prezentów dla kosmetomaniaczki
- Modne dekoracje bożonarodzeniowe – absolutne must-have!
- Świąteczne ozdoby, dekoracje i dodatki. Jak wyczarować magię Świąt Bożego Narodzenia?
- Święta Bożego Narodzenia w górach – czy to dobry pomysł?
- Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać?
- Pomysły na świąteczny obiad
- Świąteczne zwyczaje, tradycje i wierzenia Bożonarodzeniowe
- Jarmark Bożonarodzeniowy — dlaczego warto się wybrać?
- Ryba na Wigilię – 11 sprawdzonych przepisów
- Rośliny, którymi ustroisz dom na Boże Narodzenie
- Ranking 15 książek idealnych pod choinkę!
- Świąteczny zapach w mieszkaniu
- Piękny pozytywnie nastrajający czas — przegląd grudniowych tematów
- Dorsz w trzech pysznych odsłonach – 3 pyszne przepisy
- Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia! Przygotuj plan działania!