Do kolacji Wigilijnej oraz Świąt Bożego Narodzenia pozostało już tylko kilka chwil. Okna umyte, firanki uprane, wszystkie prace porządkowe wykonane. Teraz czas, aby pomyśleć o tym, jaką rybę przyrządzić w tym roku. Poznaj przepisy na pyszne dania z rybą w roli głównej!
Spis treści
Jako że ani ja, ani mąż nie lubimy karpia, za to uwielbiamy pysznego dorsza atlantyckiego, to właśnie tę rybę przyrządzam na świąteczną kolację w Wigilię. Staram się nie przesadzać z przygotowywaniem ilości dań i zrobić jedynie tyle, ile sami potrafimy zjeść (szczególnie że 1 i 2 święto najczęściej spędzamy w gościach), dlatego najczęściej w naszym domu robię rybę na 3 różne sposoby. Oto przepisy na pyszne dania z dorszem, jednak jeśli lubisz inną rybę, śmiało możesz ja zamienić w tych przepisach.
1. Pyszna ryba po grecku – przepis
Składniki:
– 4 mrożone filety z dorsza
– 6 dużych marchewek
– 2 pietruszki
– kawałek selera
– 1 por
– 1 duża cebula
– olej do smażenia
– 2 jajka
– bułka tarta
– mąka
– 3 ziela angielskie
– 2 listki laurowe
– sól, pieprz
– przyprawa do ryby
– koncentrat pomidorowy
– natka pietruszki
Jak przygotować pyszną ryb po grecku krok po kroku?
Po rozmrożeniu filety z dorsza osuszam na ręczniku papierowym. Kroję na mniejsze porcje – posypuję solą, pieprzem oraz przyprawą do ryby i odkładam na godzinę. W tym czasie przygotowuję warzywa. Marchew, pietruszkę i seler obieram, myję i trę na tarce. Por i cebulę kroję w półplasterki, a następnie smażę na dwóch łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Gdy się zarumienią, dodaję starte wcześniej na tarce warzywa, przesmażam kilka minut. Dodaję ziele angielskie, liście laurowe oraz koncentrat i podlewam odrobiną wody. W ten sposób przygotowany farsz do ryby po grecku duszę na małym ogniu pod przykryciem. Mieszam od czasu do czasu. Na koniec doprawiam, jeśli jest taka potrzeba.
Rybę panieruję tak jak zazwyczaj, najpierw w mące, potem w rozbełtanych jajkach, a następnie obtaczam w bułce tartej i smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju na patelni. Jeszcze ciepły farsz i rybę wkładam naprzemiennie do szklanej miski, na wierzchu posypuję posiekaną natką pietruszki. Potrawę przygotowuję dzień lub dwa przed wigilią – wówczas smakuje doskonale.
2. Pyszne kotlety à la domowe paluszki rybne – przepis
Składniki:
– 5 filetów z dorsza
– bułka tarta
– 2 jajka
– sok z cytryny
– sól i pieprz
– przyprawa do ryby
– mąka
– płatki kukurydziane
– olej do smażenia
Jak przygotować pyszne kotleciki à la paluszki rybne krok po kroku?
Po rozmrożeniu filetów z dorsza, myję je i osuszam na papierowym ręczniku. Następnie kroję na małe kawałki (najlepiej takie, które przypominają wyglądem sklepowe paluszki rybne), wówczas dzieci nie poznają różnicy. Przyprawiam solą, pieprzem, przyprawą do ryby i sokiem z cytryny. Rozdrabniam płatki kukurydziane na mniejsze cząstki i łączę z bułką tartą. Moje domowe paluszki rybne obtaczam w mące, roztrzepanym jajku oraz w płatkach kukurydzianych i bułce tartej. Takie kotleciki w postaci domowych paluszków rybnych smażę na gorącym oleju do zarumienienia z obu stron. Dzieci uwielbiają te rybne kotleciki, a i dorośli chętnie po nie sięgają!
3. Ryba w sosie śmietanowo-koperkowym
Składniki:
– 4 filety z dorsza
– śmietana kremówka
– sól i pieprz
– przyprawa do ryby
– 20 dag żółtego sera w kostce
– 2 pęczki koperku
– mąka
– olej do smażenia
Jak przygotować pyszną rybę w sosie koperkowym krok po kroku?
Po rozmrożeniu myję i osuszam filety z dorsza, a następnie przyprawiam je solą, pieprzem i przyprawą do ryby z obu stron. Obtaczam w mące i smażę na kolor złoty. W ten sposób usmażoną rybę wkładam do naczynia żaroodpornego. Sypię ją obficie startym na tarce serem, posiekanym koperkiem i polewam śmietaną. Zapiekam przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. Ryba zapiekana w sosie śmietanowo-porowym
Składniki:
– 6 filetów z dorsza
– mąka
– masło
– 2 pory
– cytryna
– natka pietruszki
– gęsta śmietana 18%
– sól i pieprz
Jak przygotować pyszną rybę w sosie porowo-śmietanowym krok po kroku?
Rozmrażam i osuszam filety z dorsza na ręczniku papierowym. Skrapiam sokiem z cytryny oraz przyprawiam solą i pieprzem z dwóch stron. Kroję filety na mniejsze kawałki. Obtaczam w mące i smażę na gorącym oleju na złoty kolor. Przekładam je na talerz.
Pory kroję na cienkie plasterki i smażę je na dwóch łyżkach masła przez kilka minut. Dodaję do nich śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i doprawiam solą i pieprzem do smaku. Na czystej patelni kładę usmażone filety z dorsza, polewam sosem porowo-śmietanowym i smażę około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
5. Ryba w sosie beszamelowym
Składniki:
– 6 filetów z dorsza
– olej
– sól i pieprz
– przyprawa do ryby
Składniki na sos beszamelowy:
– 2 łyżki masła
– 3 łyżki mąki
– 1 szklanka mleka
– 1 żółtko
– sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Jak przygotować pyszną rybę w sosie beszamelowym krok po kroku?
Po rozmrożeniu i umyciu filetów z dorsza osuszam je na papierowym ręczniku. Przyprawiam solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Układam w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu skrapiam olejem. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut. W tym czasie przygotowuję sos. Roztapiam masło w garnku, dodaję mąkę i mieszam. Po chwili wlewam mleko i mieszam do zagotowania. Dodaję żółtko i przyprawiam do smaku. Rybę polewam sosem beszamelowym i wstawiam do piekarnika jeszcze na 10 minut.
6. Ryba obsypana migdałami
Składniki:
– 4 filety z dorsza
– sok z cytryny
– 2 jajka
– 200 gram płatków migdałowych
– olej
– mąka
– sól i pieprz
Jak przygotować pyszną rybę w migdałach krok po kroku?
Po rozmrożeniu i umyciu filetów z dorsza osuszam je na papierowym ręczniku. Przyprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Kroję na mniejsze porcje. Obtaczam je w mące, rozkłóconych jajkach i w płatkach migdałowych – dobrze dociskam, aby przykleiło się ich jak najwięcej. Smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
7. Dorsz w sosie curry z marchewką i groszkiem
Składniki:
– 5 filetów z dorsza
– natka pietruszki
– koperek
– masło
– 2 łyżeczki przyprawy curry
– 1 słoik marchewki z groszkiem
– 1 szklanka bulionu
– 0,5 szklanki śmietany 18%
– mąka pszenna
– olej
– sól i pieprz
Jak przygotować pysznego dorsza w sosie curry z groszkiem i marchewką krok po kroku?
W garnku roztapiam 2 łyżki masła, dodaję do niego przyprawę curry i chwilę podsmażam. Do garnka przekładam odcedzone z zalewy marchewkę i groszek, smażę 2 minuty. Wlewam bulion, doprawiam pieprzem i solą, a na koniec wlewam śmietanę.
Po rozmrożeniu i umyciu filetów z dorsza osuszam je na papierowym ręczniku. Przyprawiam solą i pieprzem. Kroję na mniejsze porcje. Obtaczam je w mące i smażę na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Rybę przekładam do czystego garnka, przelewam na nią sos i podgrzewam kilka minut.
8. Dorsz w ziołach
Składniki:
– 5 filetów z dorsza
– sok z cytryny
– oregano
– zioła prowansalskie
– bazylia
– tymianek
– masło
– sól i pieprz
Jak przygotować pysznego dorsza w ziołach krok po kroku?
Po rozmrożeniu i umyciu filetów z dorsza osuszam je na papierowym ręczniku. Przyprawiam solą i pieprzem. Kroję na mniejsze porcje. Nacieram solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawiam na 30 minut. Następnie sypię ziołami i smażę na patelni na rozgrzanym maśle. Z każdej strony przez kilka minut.
9. Sałatka dorsz w warzywach
Składniki:
– 1 wędzony dorsz
– 4 jaja
– 4 ogórki kiszone
– 4 ziemniaki
– 1 puszka kukurydzy
– sól i pieprz
– 0,5 łyżeczki musztardy
– 1,5 łyżki majonezu
Jak przygotować pyszną sałatkę dorsz w warzywach krok po kroku?
Wędzonego dorsza obieram i kroję na maleńkie kawałki. Jajka gotuję na twardo, a ziemniaki do miękkości. Kroję w kostkę. Tak samo czynię z ogórkami kiszonymi, a następnie odsączam je na sitku. Łączę wszystkie składniki w misce. Dodaję: pokrojonego na mniejsze kawałki dorsza, ziemniaki, jajka i ogórki pokrojone w kosteczkę oraz odsączoną kukurydzę. Doprawiam sałatkę do smaku solą, pieprzem i musztardą, dodaję 1,5 łyżki majonezu i mieszam.
10. Sałatka dorsz skąpany w pomarańczach
Składniki:
– 2 filety z dorsza
– 4 średnie ziemniaki
– 2 jajka
– mała czerwona cebula
– 2 średnie pomarańcze
– oliwa z oliwek
– 1 puszka groszku
– sól i pieprz
Jak przygotować pyszną sałatkę dorsz skąpany w pomarańczach krok po kroku?
Filety z dorsza doprawiam solą i pieprzem. Smażę na rozgrzanym oleju na patelni do zarumienienia z każdej strony. Odkładam na talerz. Przestudzone i usmażone filety z dorsza kroję w kosteczkę i wkładam do dużej miski. Ziemniaki gotuję w mundurkach, a jajka na twardo. Kroję w kosteczkę i dodaję do miski. Czerwoną cebulę kroję w drobną kostkę. Groszek odcedzam i dodaję do sałatki. Na koniec obieram dokładnie pomarańcze. Kroję je na mniejsze cząstki i dodaję do miski. Sałatkę przyprawiam solą i pieprzem Skrapiam oliwą z oliwek, mieszam i gotowe.
11. Dorsz w sosie musztardowym
Składniki:
– 6 średnich ziemniaków
– 1 por
– 4 filety z dorsza
– sok z cytryny
– koperek
– 2 łyżki musztardy
– śmietana 12%
– olej
– sól i pieprz
Jak przygotować pysznego dorsza w sosie musztardowym?
Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości. Odcedzam i odstawiam. Kiedy wystygną, obieram ze skórki i kroję w grubsze plastry. Białą część pora myję i kroję w cienkie plastry. Dwie łyżki oleju rozgrzewam na patelni, podsmażam na nim ziemniaki i por. Na koniec doprawiam solą i pieprzem.
Filety z dorsza kroję na mniejsze kawałki. Skrapiam sokiem z cytryny oraz przyprawiam solą i pieprzem. Oprószam mąką i smażę na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony.
Podsmażone ziemniaki i por przekładam do naczynia żaroodpornego. Na nie układam jeszcze ciepłą podsmażoną rybę. I przygotowuję sos. Koperek drobno siekam. W miseczce łączę pokrojony koperek, musztardę, śmietanę i 3 łyżki soku z cytryny. Doprawiam solą i pieprzem i polewam rybę. Teraz dorsz w sosie musztardowym ląduje w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku na około 15 minut.
Jak przygotować pyszną rybę na wigilię? Która ryba najlepiej sprawdzi się w daniach na Święta Bożego Narodzenia? Jaką rybę na Wigilię wybrać zamiast karpia? To kilka pytań, które często rodzą się w głowie Gospodyni Domowej przed zbliżającymi się świętami. Przygotowałam dla Ciebie zestawienie z moimi ulubionymi, sprawdzonymi przepisami na dania z rybą, najczęściej z dorszem.
Jeśli zechcesz się ze mną podzielić swoim sprawdzonym sposobem na pyszne dania z ryby, będzie mi bardzo miło! Z pewnością wypróbuję Twój przepis.
O Świętach Bożego Narodzenia piszę również w artykułach pt.:
- Historia najpopularniejszych dekoracji świątecznych
- Babka piernikowa i kawa piernikowa sposobem na pozytywny nastrój przed świętami
- Trendy choinkowe 2020/21 – absolutne perełki i nowinki w dekoracjach bożonarodzeniowych
- Lista kosmetycznych prezentów dla kosmetomaniaczki
- Modne dekoracje bożonarodzeniowe – absolutne must-have!
- Świąteczne ozdoby, dekoracje i dodatki. Jak wyczarować magię Świąt Bożego Narodzenia?
- Święta Bożego Narodzenia w górach – czy to dobry pomysł?
- Resztki jedzenia po świętach – jak je wykorzystać?
- Pomysły na świąteczny obiad
- Świąteczne zwyczaje, tradycje i wierzenia Bożonarodzeniowe
- Jarmark Bożonarodzeniowy — dlaczego warto się wybrać?
- Rośliny, którymi ustroisz dom na Boże Narodzenie
- Ranking 15 książek idealnych pod choinkę!
- Świąteczny zapach w mieszkaniu
- Pyszne nadziewane pierniczki i inne świąteczne słodkości
- Piękny pozytywnie nastrajający czas — przegląd grudniowych tematów
- Dorsz w trzech pysznych odsłonach – 3 pyszne przepisy
- Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia! Przygotuj plan działania!