Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów. Każdego dnia na całym świecie wypijanych jest mnóstwo filiżanek z kawą. Pochodzi z Etiopii, a do Europy przywieziono ją około XVI wieku. W Polsce pojawiła się po bitwie pod Wiedniem. Co ciekawe istnieje wiele unikalnych zwyczajów i tradycji związanych z parzeniem, sposobem podania i picia kawy.
Pyszna kawa – mój ulubiony napój
Kawa – dla mnie napój bogów – uwielbiam delektować się jej pysznym smakiem. Poszukuję różnorodnych kaw z całego świata, które pijam w różnej wielkości filiżankach – w zależności od pory dnia czy tygodnia, bo w weekendy stanowi istny ceremoniał. Czasem wypita w pośpiechu, koniecznie jedna w pracy na spokojnie, gdyż dodaje energii i ułatwia koncentrację (a tego potrzeba copywriterce). Jedna mała do śniadania i na podwieczorek. Podana w odpowiedniej filiżance, zaparzona po turecku czy z ekspresu, czasem wzbogacam jej smak przyprawami. A jakie są rytuały związane z piciem kawy na świecie?
Etiopska ceremonia parzenia kawy
Owoce kawowca wykorzystywano w pierwszym tysiącleciu przed naszą erą w Etiopii. Według tradycji kobiety rozpoczynają wiejską ceremonię towarzyską, która odbywa się trzy razy dziennie: rano, w południe i wieczorem. Po zapaleniu kadzidła i rozrzuceniu kwiatów oraz aromatycznych traw wybierane są ziarna kawy. Zostają umieszczone na patelni i prażone nad paleniskiem. W tym momencie dodawane są rozgrzewające przyprawy takie jak goździki, kardamon czy cynamon. Następnie ziarna są mielone i gotowane w glinianym garnku z wodą. Po kilkukrotnym przecedzeniu powstaje kawa parzona po etiopsku, którą należy częstować od najstarszego gościa lub domownika, co ma być wyrazem szacunku. Podczas ceremonii picia etiopskiej kawy podawane są orzeszki ziemne, palony jęczmień, popcorn i chleb amasha. Cały rytuał może trwać do dwóch godzin, a wypicie mniej niż 3 filiżanek tego napoju jest uważane za niegrzeczne.
Kawa po saudyjsku
Podobnie kawę parzy się w Arabii Saudyjskiej. Tylko w przeciwieństwie do etiopskich rytuałów parzenia kawy, tylko jedna trzecia filiżanki wypełniona jest tym płynem. Grzeczność nakazuje wypić co najmniej jedną, ale nie więcej niż trzy. W Arabii Saudyjskiej podaje się ją z suszonymi owocami i słodkimi daktylami, aby złagodzić gorycz napoju. A praktykę tą zapoczątkowano w XV wieku. Aktualnie saudyjskie rytuały kawowe odgrywają wielką rolę w społeczeństwie arabskim, zostały wpisane na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO.
Irish Coffee, czyli kawa po irlandzku
Kawa po irlandzku to rozgrzewający napój wzbogacony whiskey, bitą śmietaną brązowym cukrem. Irish Coffee według legendy powstała przez przypadek, by rozgrzać podróżnych. Popularny irlandzki napój kawowy powstał w połowie XX wieku i szybko zyskał popularność na całym świecie, powstały nawet warianty Irish Coffee i tak:
- Russian Coffee – z wódką
- Spanish Coffee – z sherry
- Jamaican Coffee – z rumem
- French Coffee – z brandy lub koniakiem
Kawa w puszcze i nie tylko, czyli tradycje w Japonii
Kawa w Japonii obecna jest od ponad 200 lat i stanowi ważny element codziennych rytuałów wielu mieszkańców tego kraju. Japońskie podniebienia podbijają smaki kawy w puszce lub butelce dostępne w wersji na ciepło i na zimno. Jednym z intrygujących pomysłów jest też kawa w rożku. Warto wspomnieć, że w Japonii stworzono również kawę z palonego czosnku czy połączenie kawy z herbatą, natomiast jej smak wzbogaca się kwiatami japońskiej wiśni. Bardzo istotny jest też sposób jej podania.
Malezyjska kawa
W Malezji parzy się ją za pomocą muślinowego filtra. Sypie się do niego ziarna kawy, wcześniej prażone z masłem i cukrem. Pół szklanki mielonych ziaren na jedną czwartą szklanki wody. Zaparzać należy przez kilka minut, a następnie podawać w kubku z cukrem oraz rozcieńcza wodą, według uznania. W ten sposób powstaje kawa o karmelowym posmaku. Istnieje też bek kopi, czyli biała kawa – wzbogacona mlekiem skondensowanym. Taka malezyjska latte uważana jest za wyrafinowany napój, który doskonale komponuje się z pikantnymi daniami kuchni malezyjskiej.
Cafe de Olla, czyli kawa po meksykańsku
Meksykańska tradycja parzenia kawy przypadnie do gustu fanom cynamonu. Powstaje w glinianym naczyniu, co ma wzmocnić jej smak. A ziarna kawy parzone są z laskami cynamonu i filtrowane przez sito. Podawane z brązowym cukrem o subtelnym karmelowo-dymnym posmaku. Podawana jest w glinianych naczyniach ze słodkim pieczywem lub herbatnikami. Można wzbogacić ją także mlekiem, czekoladą, anyżem czy skórką pomarańczy. Ciekawostką jest, że w Meksyku kawę pije się rano oraz wieczorem przed snem.
Fika – szwedzki rytuał picia kawy
Bez pośpiechu, jako sposób na oderwanie się od rutyny, na przykład w pracy czy w ciągu dnia. Ulubionym elementem szwedzkiej kultury fika jest to, że łączy ludzi. Mieszkańcy tego kraju nie piją kawy w pośpiechu czy podczas jazdy samochodem, robią sobie przerwę i cieszą się chwilą.
Kawa po turecku
Tureckie rytuały parzenia kawy sięgają XVI wieku. Parzone i zmielone ziarna wraz z zimną wodą i cukrem są gotowane w tygielku zwanym dżezwą, najczęściej wykonanym z miedzi lub mosiądzu. Powolne parzenie sprawia, że powstaje gęsty i mocny napój. Serwuje się go w maleńkich filiżankach i podaje wraz ze szklanką wody. A tradycja parzenia i picia kawy po turecku została wpisana na listę dziedzictwa niematerialnego UNESCO.
Kawa po wietnamsku
Francuzi sprowadzili kawę do Wietnamu w latach osiemdziesiątych XIX wieku. Początkowo chcieli stworzyć mleczną kawę przypominająca francuską cafe au lait, ale mleko w Wietnamie było trudno dostępne, a upał sprawiał, że szybko się psuło. Dlatego kawa po wietnamsku będzie schłodzona kostkami lodu i skondensowanym mlekiem. W tym kraju serwowana jest przez cały dzień stanowi nieodzowny rytuał czy ceremonię. Pija się ją czarną, z kostkami lodu, skondensowanym mlekiem, owocami, mlekiem kokosowym czy z jajkiem. Wietnamska kawa z pewnością poprawi strój.
- Ca phe sua da – wietnamska kawa z kostkami lodu i słodkim skondensowanym mlekiem przygotowana w tradycyjnym zaparzaczu Phin.
- Ca phe trung, czyli kawa wietnamska z jajkiem, wzbogacona miodem i wanilią. Zaparzoną w wietnamskim zaparzaczu kawę należy wlać do szklanki, na wierzch dodać puszystą masę z jajek, miodu i wanilii, a na koniec skondensowane mleko.
Szybkie włoskie espresso
Kultura picia kawy we Włoszech prawdopodobnie narodziła się po wynalezieniu ekspresu ciśnieniowego. Obecnie pije się ją na stojąco w barze, delektując się rozmową z baristą, smakiem napoju oraz krótką chwilą dla siebie. I choć espresso serwowane jest we Włoszech przez cały dzień, to mleczne napoje kawowe, takie jak cappuccino, dopuszczalne są jedynie rano. Włosi uważają, że cappuccino, które składa się w równych porcjach z espresso i spienionego gotowanego mleka, jest zbyt ciężkie, by spożywać je po posiłkach, a w efekcie może zaburzać trawienie. To najważniejszy i najczęściej pijany napój dla Włochów zaraz po wodzie.
Na świecie istnieje mnóstwo tradycji i zwyczajów związanych z piciem kawy. Warto poznać różne rodzaje, smaki oraz metody parzenia. Bez względu na miejsce niewątpliwie ten dostarczający kofeiny napój nie tylko zapewnia zastrzyk energii, ale jest rytuałem, który warto celebrować w życiu, szczególnie w dzisiejszych czasach gdy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Sama uwielbiam spożywać mój napój bogów. A pyszny smak kaw z całego świata – koniecznie w jednej z ulubionych filiżanek – lubię od czasu do czasu wzbogacić przyprawami do kawy.
A kawy z całego świata znajdziesz w sklepie internetowym CoffeeDesk.pl. Co ciekawe, znajdziesz tam kawę do biura i domu, a także ekspresy, młynki i akcesoria do kawy. Szeroka oferta sklepu z kawami i herbatami sprawia, że możemy wybrać kawę ziarnistą, mieloną, w kapsułkach, saszetkach i puszcze, a także kawę bezkofeinową. Oznacza to, że każdy znajdzie coś dla siebie. Już zaczęłam robić kolejną listę zakupów dla naszej rodziny!
Artykuł promocyjny