Salak – egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku!

Ostatnio polubiłam zakupy w sklepie Lidl. Mimo że nie znajduje się on w bliskim sąsiedztwie mojego domu, lubię go odwiedzać i wyszukiwać w nim orientalne owoce. Podczas jednych z ostatnich zakupów w Lidlu znalazłam owoc w wężowej skórce – salak. Co to za owoc, jak smakuje i jak go jeść?

Lubię odkrywać egzotyczne owoce i warzywa. Próbować nowych smaków. Ale ostatnio bardzo zainteresował mnie także temat hodowli roślin z nasionek. Również, jeśli chodzi o owoce tropikalne. I tak trafiło na salak.

 

Salak – co to jest?

Owoc ten występuje pod nazwą salak jadalny, zalakka jadalna, skóra węża czy osplin jadalny.

 

Jak smakuje salak?

Jest to owoc w brązowej łuskowatej skórce, który wyrasta na krzewiastej palmie o pierzastych liściach. Owoce wyrastają w kiściach. A ich miąższ jest koloru białego, w smaku jest słodko-kwaśny. Skórka dojrzałego salaka jest sucha.

 

Salak właściwości

W Indonezji jest to cenny owoc, bo zawiera mnóstwo składników odżywczych – witaminę C, A, błonnik pokarmowy, węglowodany. Ze względu na sporą zawartość węglowodanów warto spożywać owoce salaka po intensywnym wysiłku fizycznym. Ponadto jest źródłem silnych antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników w organizmie oraz opóźniają procesy starzenia. Zawartość witaminy C sprawia, że owoc ten wzmacnia system odpornościowy organizmu i poprawia kondycję skóry. Za sprawą błonnika reguluje trawienie i obniża poziom złego cholesterolu.

Salak to owoc tropikalny, który w smaku przypomina połączenie jabłka, gruszki i ananasa. Można spożywać go na surowo bądź jako dodatek do ciast, deserów czy domowych przetworów.

 

Salak – czy można wyhodować roślinę z pestki?

I tutaj dochodzimy do punktu kulminacyjnego. Bo poza poznaniem smaku tego egzotycznego owocu, kupiłam go, ponieważ zaintrygowała mnie możliwość wyhodowania z niego rośliny tropikalnej. A to zajęcie jest jedną z najnowszych pasji, które w sobie odkryłam. Zatem spróbowałam owocu, wyciągnęłam z niego pestki, umieściłam w moim rozsadniku, który aktualnie stoi na kaloryferze, aby zapewnić nasionkom i pestkom optymalne warunki do kiełkowania.

 

 

A mnie pozostaje uzbroić się w cierpliwość. Co w moim przypadku jest arcytrudnym zadaniem, bo nie lubię czekać. A podobno okres kiełkowania salaka z pestki – należącego do rodziny palm – wynosi od 60 dni do 6 miesięcy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *