Sierpień w kuchni — wykorzystaj warzywa sezonowe

Sierpień to sezon zbioru wielu warzyw. Warto z nich korzystać przygotowując menu dań do ugotowania w domu na sierpień, bo są one cennym źródłem witamin, minerałów, błonnika, cynku selenu i innych mikroelementów niezbędnych dla zdrowia i doskonałej kondycji organizmu. A ponadto, sięgając po sezonowe owoce i warzywa, możemy wprowadzić oszczędności w budżecie domowym.

Jakie warzywa i owoce możemy wykorzystać w kuchni w sierpniu?

Sezonowe warzywa są źródłem energii, przeciwutleniaczy, witamin i mikroelementów. Warto, aby stanowiły one podstawę spożywanych przez nas dań. I żadne suplementy diety nie zastąpią pysznych, dojrzałych sezonowych warzyw i owoców, które są skarbnicą cennych składników odżywczych. A do tego, wybierając sezonowe owoce, dbamy także o swój portfel, bo w sezonie są one najtańsze.

Bakłażan — zalety spożywania

Bakłażan, czyli psianka podłużna lub oberżyna nazywany jest także bakmanem, gruszką miłosną czy jajkiem krzewiastym. To owoc o białej, fioletowej bądź żółtozielonej barwie, który w naszym kraju nazywany jest warzywem. Warto spożywać bakłażany ze względu na dużą zawartość błonnika, fosforu, kwasu foliowego, żelaza, potasu, wapnia, magnezu. Poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom cholesterolu we krwi i przeciwdziała chorobom układu krążenia.

Jak wykorzystać bakłażan w kuchni?

Bakłażan to wdzięczny owoc, który doskonale jest łączyć z tłustym mięsem, ze względu na fakt, że obniża poziom cholesterolu we krwi. Wyśmienicie smakuje pod każdą postacią – faszerowany, zapiekany, panierowany, smażony, duszony oraz grillowany. Bakłażany są ciężkostrawne, mogą powodować wzdęcia i gazy.

Jak pozbyć się goryczki z bakłażana?

Wystarczy przed przygotowaniem pokroić go, posolić i pozostawić na kilka minut, a następnie odsączyć i przygotować danie. Osobiście do jego osuszania używam ręcznika papierowego.

Wśród popularnych dań z bakłażanem królują grillowane bakłażany, roladki z bakłażana, leczo z bakłażanem, sałatki z bakłażanem, zapiekanki z bakłażanem. Bakłażana można wykorzystać również na wiele innych sposobów. Ciekawym pomysłem na dania z bakłażanem są: kotleciki z bakłażanem, ratatouille, gulasz z bakłażanem, bakłażan faszerowany.

Przetwory z bakłażana

Jeśli mamy sporo bakłażanów i nie jesteśmy w stanie ich przetworzyć na bieżące dania, można zamknąć bakłażan w słoikach, przygotowując przetwory na zimę takie jak: pasta z bakłażana, marynowane bakłażany, bakłażany w oliwie, ajvar — czyli lekko pikantną pastę z czosnku, papryki, bakłażana, octu i przypraw.

Buraki — zalety spożywania

Buraki to pyszne warzywo korzenne. Czy wiesz, że sok z buraka eliminuje zgagę, dodaje energii oraz obniża ciśnienie krwi? Burak wzmacnia odporność, aktywizuje układ krwionośny, chroni przed anemią. Zawiera silne przeciwutleniacze, opóźnia procesy starzenia i chroni przed nowotworami. Jest źródłem błonnika kwasu foliowego oraz betainy, witamin C i B. Wspomaga utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.

Jak wykorzystać buraki w kuchni?

Jest wiele sposobów na wykorzystanie buraków w kuchni, należą do nich: krem z pieczonych buraków, sałatki z burakami, kotleciki buraczane. Wśród popularnych dań z buraków wyliczyć można także: barszcz, buraczki faszerowane, śledź z burakami czy też placki buraczkowe (coś jak placki ziemniaczane, tylko zamiast ziemniaków dodajemy buraki).

Buraki na słodko

Z buraków można także zrobić domowe słodkości takie jak ciasto buraczane, racuchy z burakami, lody buraczane, pyszną domową nalewkę lub wino buraczkowe.

Przetwory z buraków

Buraki warto także zamknąć w słoiczkach na zimę. Najpopularniejszym przetworem z buraków są tarte buraczki, które świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu.

Cukinia — zalety spożywania

Cukinia, zwana także kabaczkiem, to lekkostrawne warzywo dyniowate. Jest źródłem witamin, beta-karotenu, magnezu, żelaza czy potasu. Warto również zaznaczyć, że kwiaty cukinii także są jadalne. W warzywie tym nie odkładają się metale ciężkie. Cukinia odkwasza organizm, reguluje procesy trawienia oraz eliminuje nadkwaśność.

Jak wykorzystać cukinię w kuchni?

Cukinia jest wdzięcznym daniem, które można jeść na surowo, smażyć, dusić, piec i marynować. Kwiaty cukinii można smażyć w cieście naleśnikowym. Najpopularniejszym, prostym i pysznym daniem z cukinii jest leczo, które uwielbiam. Innymi daniami, które możemy przygotować z wykorzystaniem cukinii, są to: makaron z cukinią, zapiekanki z cukinią, naleśniki z cukinią, placki cukiniowe, kotleciki cukiniowe, zupa cukiniowa, faszerowana cukinia, marynowana cukinia.

Cukinia jako składnik deserów

Czy wiesz, że z cukinii można przygotować pyszne i zdrowe czekoladowe ciasto cukiniowe? Ale plastry cukinii można także smażyć w cieście naleśnikowym.

Przetwory z cukinii

Jest mnóstwo przetworów na zimę, które możemy przygotować z cukinii, mogą to być: dżem z cukinii, cukinia w zalewie, sałatka z cukinii, kiszona cukinia czy cukiniowe leczo.

Dynia — zalety spożywania

Dynia jest cennym źródłem witamin i minerałów, cynku, beta-karotenu. Warto spożywać dania z dyni, ponieważ warzywo to reguluje poziom cholesterolu, poprawia wzrok i stan skóry, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób. Wspomaga odchudzanie, reguluje pracę nerek oraz wspomaga pracę wątroby. Pestki z dyni wykazują właściwości przeciwpasożytnicze.

Jak wykorzystać dynię w kuchni?

Do popularnych dań z cukinii zaliczamy: zupę dyniową, kurczaka w sosie dyniowym, risotto dyniowe, makaron z dynią, sałatki z dyni, frytki z dynią, bułeczki dyniowe, kotlety z dyni, zapiekankę z dynią, gulasz z dynią czy pasztet z dynią.

Desery z dynią

Czy wiesz, że dynia to także świetne warzywo, z którego możemy przygotować zdrowe i pyszne desery, takie jak: sernik dyniowy, ciasto dyniowe, kompot z dyni, dyniowe muffinki, naleśniki dyniowe czy lody dyniowe?

Przetwory z dyni

Z dyni można stworzyć przetwory na słodko i ostro. We własnej spiżarni przygotowanej na zimę warto mieć: dżem z dyni, dynię w occie, ketchup z dyni, dynię w zalewie słodkokwaśnej czy też pure z dyni.

Fasolka szparagowa — zalety spożywania

Fasolka szparagowa to pyszne warzywo, które najczęściej możemy spotkać w kolorze zielonym lub żółtym. Fasolka szparagowa zawiera błonnik, kwas foliowy, fosfor, flawonoidy, magnez, żelazo, potas, beta-karoten, witaminy A, C, E. Z tego względu jest cennym daniem w diecie kobiety ciężarnej czy osoby odchudzającej się. Fasolka szparagowa ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu z powodzeniem mogą po nią sięgać cukrzycy. Fasolka szparagowa wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową możemy ugotować w wodzie lub na parze. Aby ugotować kilogram fasolki szparagowej, należy przygotować 4 litry wody, dodać do niej 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę wody. Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 15-20 minut.

Jak wykorzystać fasolkę szparagową w kuchni?

Najpopularniejszym daniem jest zdecydowanie fasolka szparagowa z bułką tartą podana jako dodatek do obiadu, chociaż ja mogłabym ją jeść również jako samodzielne danie. Jednak jest wiele potraw, które możemy przygotować z dodatkiem fasolki szparagowej, a są to: fasolka szparagowa z makaronem, fasolka szparagowa z kurczakiem, fasolka szparagowa z czosnkiem, sałatki z fasolką szparagową, fasolka szparagowa w sosie pomidorowym, zupa z fasolką szparagową, gulasz z fasolką szparagową, risotto z fasolką szparagową, zapiekanka z fasolką szparagową, kotleciki z fasolką szparagową, pasztet z fasolką szparagową.

Przetwory z fasolki szparagowej

Fasolkę szparagową można przechowywać na zimę na kilka sposobów. Można ją zamrozić lub zamknąć w słoikach. A jakie są popularne przepisy na przetwory na zimę z fasolką szparagową: konserwowa fasolka szparagowa i fasolka szparagowa w sosie pomidorowym.

Kukurydza — zalety spożywania

Kukurydza jest źródłem witamin B, D, E oraz minerałów takich jak: żelazo, magnez, potas, selen i fosfor, a także karotenoidy, przeciwutleniacze. Wspomaga wzrok, oczyszcza organizm ze szkodliwych substancji, reguluje pracę jelit. Neutralizuje działanie wolnych rodników. Kukurydza może być doskonałym zamiennikiem w diecie dla osób z nietolerancją glutenu. Można ją spożywać surową, gotowaną, prażoną czy grillowaną oraz wykorzystać do przygotowania wielu pysznych dań.

Jak wykorzystać kukurydzę w kuchni?

Kukurydza sprawdza się w kuchni w potrawach takich jak sałatki, omlety, placki ziemniaczane, ryż, risotto, zapiekanki czy różnorodne zupy jak np. zupa meksykańska.

Przetwory z kukurydzy

Najpopularniejszym przetworem z kukurydzy jest domowa kukurydza konserwowa, którą zimą można wykorzystać jako składnik różnorodnych dań.

Marchewka — zalety spożywania

Marchew to pyszne warzywo, które znam już od dziecięcych lat. Jako małe dziecko jadałam ją startą na tartce z jabłkiem.

Marchew jest warzywem odżywczym i leczniczym, zawierającym również przeciwutleniacze. Dlaczego warto jeść marchew? Ponieważ uzupełnia poziom beta-karotenu w diecie, poprawia wzrok, odporność oraz chroni przed zachorowaniem na różne choroby. Doskonale sprawdza się jako antidotum na zaburzenia trawienia u niemowląt, niedokrwistości, niedożywieniu i awitaminozie.

Jak wykorzystać marchew w kuchni?

Marchew można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, stanowi ona świetny składnik zup, wielu dań, sałatek i surówek. Można ją jeść gotowaną, surową, duszoną i smażoną czy pić sok marchewkowy. Do popularnych dań z marchwi zaliczamy: zupę marchewkową czy potrawkę.

Desery z marchewki

Co ciekawe, marchew świetnie sprawdza się jako składnik deserów. Najpopularniejszym deserem z wykorzystaniem marchwi jest niewątpliwie ciasto marchewkowe.

Przetwory z marchewki

Oczywiście warto zamknąć marchew w słoikach na zimę, przygotowując z nich ulubione przetwory takie jak: dżem marchewkowy lub marchewkę konserwową.

Papryka — zalety spożywania

Papryka to warzywo dostępne w różnych kolorach, dzięki czemu możemy komponować przyjazne dla oka potrawy. Aktualnie możemy znaleźć paprykę białą, żółtą, pomarańczową, czerwoną i zieloną. Warzywo to zawiera witaminę C, beta-karoten, wapń, potas. Papryka jest afrodyzjakiem, wzmacnia organizm. Neutralizuje działanie wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia, odmładza, obniża ciśnienie krwi oraz reguluje przemianę materii.

Jak wykorzystać paprykę w kuchni?

Można jeść ją na surowo, gotowaną, grillowaną oraz stosować jako dodatek do zup, potraw i sałatek. Popularnymi potrawami z papryką są: papryka faszerowana, zupa paprykowa, zapiekanki z papryką, makaron z papryką, ryż z papryką, papryka w sosie pomidorowym oraz domowy paprykarz.

Przetwory z papryką

Warto przygotowywać przetwory z papryką na zimę, takie jak: papryka w zalewie, papryka marynowana, papryka konserwowa, kiszona papryka.

Pomidory — zalety spożywania

Pomidory do warzywa o wyraźnym aromacie, które są cennym źródłem witaminy C, E, B, PP, K, beta-karotenu, miedzi, potasu, kobaltu, manganu wapnia i żelaza. Pomidory obniżają ciśnienie krwi, zawierają likopen — substancję o właściwościach przeciwnowotworowych, dzięki czemu chronią przed wystąpieniem wielu chorób. Pomidor to warzywo, które w 90% składa się z wody, dlatego doskonale sprawdza się jako składnik diety odchudzającej. Usuwa nadmiar wody z organizmu, poprawia wygląd skóry.

Jak wykorzystać pomidory w kuchni?

Jest wiele sposobów, by wykorzystać pomidory w kuchni. Pomidory możemy jeść na surowo, gotowane czy zapiekane. Poza znaną wszystkim — zupą pomidorową, pomidory stanowią świetny dodatek do makaronu, sałatek, gulaszu, ryżu, kanapek i zapiekanek.

Przetwory z pomidorów

W jaki sposób przechować aromat i smak pysznych pomidorów na jesień i zimę? Warto przygotować przetwory z pomidorów na zimę takie jak: pomidorowy sos do spaghetti, ketchup z pomidorów, leczo z pomidorów czy suszone pomidory.

Jak widać bogactwo warzyw, które możemy w sierpniu wykorzystać w kuchni, planując menu na sierpniowe dania, przygotowując zdrowe domowe desery z warzyw czy też zamykając ich pyszny smak i aromaty w warzywnych przetworach przygotowanych na zimę.

Może zainteresują cię artykuły pt.: Sezonowe owoce w sierpniu – jak je wykorzystać?, Kalendarz robienia przetworów — moje podpowiedzi, Jak oszczędzać pieniądze jesienią?, Proste i szybkie śniadania z owocami sezonowymi, Owocowy obiad na lato – zupa owocowa czy owocowy chłodnik?, Wrzesień w kuchni — wykorzystaj warzywa i owoce sezonowe, Czy warto robić domowe przetwory? albo Rodzaje domowych przetworów na zimę.

A może Ty masz własne, sprawdzone pomysły na wykorzystanie i przetworzenie tych warzyw? Chętnie poznam Twój sprawdzony przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.