Stylowy chlebak do kuchni – który będzie najlepszy?

Świeżo pieczony chleb jest dziś dostępny o każdej porze dnia, a mimo to stylowe i piękne, dekoracyjne pojemniki na pieczywo, dostępne w wielu wzorach i kolorach, powracają do naszych kuchni. Czym jest chlebak? Jakie są zalety jego posiadania oraz z jakich materiałów jest stworzony? Wszystko wyjaśniam w tym poradniku.

Chlebak, czyli popularny pojemnik do przechowywania pieczywa. Jeśli chodzi o wyposażenie kuchni, jest to jeden z niedocenianych przedmiotów. Do niedawna był zapomniany, jednak coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że warto mieć dobrej jakości pojemnik na pieczywo. Poznaj rodzaje chlebaków i dowiedz się, który z nich wybrać.

Chlebak na pieczywo powinien znaleźć się w każdym domu. A okazuje się, że w naszej maleńkiej kuchni, gdzie każdy centymetr szafy i blatu kuchennego jest na wagę złota, sprawia, że od początku naszego małżeństwa nie było na niego miejsca. W związku z tym jednym z pierwszych gadżetów, jaki kupię, jeśli chodzi o wyposażenie nowej kuchni, jest właśnie elegancki i stylowy pojemnik na pieczywo, który nie tylko będzie zdobił wnętrze tego pomieszczenia, ale również przedłuży świeżość chleba.

Dawniej zajmował szczególne miejsce na kuchennym blacie w każdym domu, choć około lat 80. XX wieku chlebownik stał się mniej popularny. A przyczyniła się do tego popularyzacja masowo wypiekanego pieczywa. Bo komercyjne chleby są krojone, zawierają składniki konserwujące oraz są łatwe do przechowywania, dzięki plastikowym lub papierowym woreczkom, w których są sprzedawane.

Co to jest chlebak?

Chlebak, zwany też chlebownikiem, jest to pojemnik na pieczywo, który zapobiega jego starzeniu, przedłużają świeżość, chroni przed wysychaniem oraz przed dostępem szkodników. Dziś mamy do wyboru chlebowniki wykonane z różnych materiałów oraz w wielu kolorach i stylach. Każdy znajdzie wśród nich idealny pojemnik na pieczywo dopasowany do indywidualnego stylu danej kuchni.

Jak działa chlebak?

Idealnie byłoby, gdybyśmy mieli dostęp do świeżego pieczywa o każdej porze dnia. Ale bez względu na to, czy sama wypiekasz domowy chleb, czy kupujesz go w sklepie, nie zawsze masz możliwość zjadania go na bieżąco. Obserwuję to na przykładzie naszej dwuosobowej rodziny. Czasem kupuję więcej chleba, by wystarczył na kolejny dzień. Czasem też zostanie kilka skibek lub bułka z poprzedniego dnia. Nie wyrzucę ich, bo nieustannie uczę się nie marnować jedzenia. I właśnie tutaj z pomocą przychodzi pojemnik do przechowywania pieczywa. Jego zadaniem jest dłuższe utrzymanie świeżości chleba i bułek. Większość ludzi chce, aby pieczywo jak najdłużej zachowało wilgotność, miękkość i chrupiącą skórkę. Przechowywane w plastikowym pudełku lub torebce pozostanie w miarę miękkie, ale przeschnie. Natomiast chleb pozostawiony na stole w ciągu kilku godzin stanie się czerstwy.

Istnieje też grupa ludzi, którzy decydują się na przechowywanie pieczywa w lodówce, błędnie sądząc, że utrzymywanie go w niskiej temperaturze zatrzyma wilgoć i zapobiegnie przesuszaniu. I niby tok myślenia jest odpowiedni, jednak chleb jest jednym z niewiele produktów spożywczych, których nie powinniśmy przechowywać w lodówce.

Gdzie ustawić chlebak w kuchni?

Chlebak spowalnia starzenie się chleba poprzez utrzymywanie optymalnej wilgoci. W ten sposób przedłuża świeżość chleba, zapobiega jego wysuszaniu. Korzystanie z niego jest bardzo proste. Wystarczy umieścić w nim pieczywo, zamknąć i gotowe. Niezwykle istotne jest, by ustawić pojemnik na pieczywo z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych oraz źródeł wysokiej temperatury takich jak piekarnik, mikrofalówka, toster czy kuchenka.

Rodzaje chlebaków

Aktualnie w sklepach z artykułami kuchennymi znajdziemy mnóstwo rodzajów pojemników na pieczywo wykonanych z różnych materiałów oraz w wielu stylach i kolorach. I tak istnieje podział chlebowników ze względu na rodzaj materiałów, z których zostały wykonane.

  • Chlebak bambusowy jest trwały, łatwy w utrzymaniu czystości i stosunkowo odporny na uszkodzenia. Nie odkształca się, nie reaguje na zmiany temperatury.
  • Chlebak ceramiczny pozwala zachować jakość i smak chleba na dłużej. Jest odporny na detergenty i korozję oraz łatwy w utrzymaniu czystości. Nie odbarwia się, nie pochłania zapachów i nie wchodzi w reakcje z pieczywem. Porcelanowe i ceramiczne chlebaki mają małe otwory, które ułatwiają cyrkulację powietrza, zapewniają lepszy smak. Jego wadą jest ciężar i kruchość.
  • Drewniany chlebak pamiętam jeszcze z kuchni babci. Jest to jeden z najbardziej znanych pojemników na pieczywo. Istnieją modele z żaluzją lub klapą. To praktyczne pojemniki do przechowywania chleba i bułek, które doskonale wpasują się w nowoczesne i tradycyjne wnętrze. Naturalny chlebak drewniany jest jednak trudny w utrzymaniu czystości, a do tego może pochłaniać wilgoć z otoczenia. Najpopularniejszymi chlebakami drewnianymi są te wykonane z drewna bukowego, bambusowego lub kauczukowego.
  • Chlebak emaliowany jest wykonany ze stali emaliowanej i dostępny w wielu kolorach. Jego wyjątkowy dekoracyjny wygląd sprawia, że zdobi każdą kuchnię.
  • Chlebak gliniany to praktyczny i dekoracyjny pojemnik na pieczywo wykonany z naturalnego surowca, czyli gliny. Ma otwory, które zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, a w efekcie utrzymują świeżość chleba, bułek i pieczywa. Gliniany pojemnik na pieczywo zwany również garnkiem rzymskim lub chlebakiem kamionkowym utrzymuje wewnątrz odpowiedni klimat, co pozwala zachować świeżość i smak pieczywa. Jest stylowy i często posiada pokrywkę z uchwytem.
  • Chlebak lniany, a raczej wykonany z lnu worek to ekologiczny sposób na przechowywanie pieczywa. Len jest materiałem chłonnym, biodegradowalnym i antybakteryjnym. Wchłania nadmiar wilgoci, nie ogranicza cyrkulacji powietrza, a w ten sposób chroni przed wysychaniem pieczywa. Ponadto lniany woreczek chroni chleb i pieczywo przed pleśnieniem.
  • Plastikowe chlebaki dostępne są w wielu różnych stylach i kolorach. Są lekkie, dzięki czemu można je ustawić w szafce kuchennej lub w spiżarni. Chlebak plastikowy w moim przekonaniu wygląda mało estetycznie i nieelegancko. Jest lekki, tani i praktyczny oraz łatwy w utrzymaniu w czystości. Choć jak każde tworzywo sztuczne może wchodzić w reakcje z przechowywanym w nim pieczywem szczególnie pod wpływem zmiany temperatur lub promieni słonecznych. A dodatkowo nie zapewnia cyrkulacji powietrza, co sprawia, że pieczywo szybko wysycha.
  • Chlebak próżniowy, zwany inaczej elektrycznym to zautomatyzowane urządzenie, które podobno ma utrzymywać świeżość pieczywa i ciast aż o 5 razy dłużej.
  • Chlebak rattanowy stworzony jest z tworzywa sztucznego i wyposażony w półprzezroczystą pokrywkę. Jest to trwały, lekki i łatwy w utrzymaniu czystości pojemnik do chleba.
  • Chlebak ze stali nierdzewnej jest lekki i elegancki, dobrze prezentuje się w każdej kuchni. Łatwo zadbać o jego czystość. Chlebak ze stali nierdzewnej to estetyczny pojemnik na pieczywo, który wyróżnia nowoczesny wygląd oraz dostępność wielu kształtów i kolorów. Poza tym metalowy chlebak reaguje na wahania temperatury, co może wysuszać pieczywo, a także wpływać na jego smak.
  • Chlebak z melaminy wyróżnia odporność na stłuczenia, łatwość w utrzymaniu i wytrzymałość.

Różne rozmiary, kolory i kształty pojemników na chleb

Choć nie istnieje standardowy rozmiar chlebaka, to większość z pojemników na pieczywo pomieści bochenek chleba. Istnieją podłużne, owalne, okrągłe czy narożne chlebowniki, które charakteryzuje tradycyjny, nowoczesny lub minimalistyczny design oraz szeroka paleta kolorów.

Jak kupić idealny chlebak na pieczywo?

Właśnie stoję przed podjęciem decyzji o zakupie odpowiedniego pojemnika na chleb do mojej nowej kuchni. Okazuje się, że aby wybrać idealne, muszę rozważyć kilka kwestii.

  • Pierwszą z nich jest przestrzeń. Najlepiej dokładnie zmierzyć chlebak i sprawdzić, czy zmieści się w danym miejscu na blacie kuchennym, jeśli chodzi o jego długość, szerokość czy wysokość.
  • Materiał, z jakiego wykonany jest chlebak, jest równie istotny w zależności od tego, czy będzie miał stałe miejsce, czy też będzie przestawiany.
  • Ponadto warto rozważyć jego pojemność, być może dla dużej rodziny lepiej sprawdzi się chlebownik, w którym można przechowywać więcej niż jeden bochenek chleba.

Jak przedłużyć świeżość chleba?

Utrzymywanie świeżości pieczywa nie jest sprawą skomplikowaną. Najlepszym rozwiązaniem jest prostota:

  • Nie stosuj żadnego opakowania podczas przechowywania pieczywa w chlebaku. Nie ma potrzeby owijania go w foliową lub papierową torbę czy ręcznik kuchenny.
  • Poczekaj, aż przestygnie, bo włożenie gorącego chleba do pojemnika na pieczywo sprawi, że powstanie w nim nadmiar wilgoci i para, a w ten sposób zyska on gumową konsystencję i straci chrupiącą skórkę.
  • Zachowaj idealną czystość w chlebowniku – nie tylko dbasz o higienę, ale również o smak chleba.

jak wybrać Stylowy chlebak do kuchni

Szalenie istotne jest dopasowanie jego kształtu i koloru do mebli i urządzeń kuchennych. Do kuchni z białymi matowymi meblami, drewnianymi blatami i urządzeniami AGD ze stali nierdzewnej warto dobrać kilka dodatków kuchennych w żywszy kolorze, aby nadać wyrazu temu pomieszczeniu. Mnogość kolorów i materiałów, z których wykonane są chlebaki, nie ułatwia sprawy. Gdybym miała zrobić to w tym momencie, kupiłabym miedziany chlebak metalowy, jednak ze względu na fakt, że lubię naturalne i ekologiczne rozwiązania, poważnie zastanawiam się nad chlebakiem glinianym lub ceramicznym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Wszystkie komentarze są własnością ich autorów. Autor ponosi pełną odpowiedzialność za treść wpisu. Jeżeli wynikną z tego konsekwencje prawne, sposobynazycie.pl może przekazać wszelkie informacje stronom zainteresowanym na temat danego użytkownika oraz pomóc w jego zlokalizowaniu.