Akcesoria cukiernicze to produkty, których nie może zabraknąć nie tylko w obiekcie gastronomicznym, gdzie serwuje się słodkości, ale również w kuchni każdego cukiernika-amatora. Jednym z najczęściej wykorzystywanych elementów są worki. Za ich pomocą można stylowo udekorować różnego rodzaju wypieki, a oprócz tego wycisnąć sosy przeznaczone do wytrawnych dań, np. mięs. Wyróżniają się one stożkowym kształtem i małym otworem na jednym końcu, pozwalającym na precyzyjne wykonanie dekoracji. Co warto wiedzieć na temat rękawów cukierniczych?
Do czego wykorzystuje się worki?
Pomimo niewielkich rozmiarów worki cukiernicze zapewniają naprawdę spore możliwości. Za ich pomocą wypełnimy ulubiony deser pysznym nadzieniem, rozprowadzimy krem na torcie, udekorujemy babeczki, a nawet wykonamy napisy lub wzory. Worki określa się także mianem rękawa. Ich ogromną zaletą jest łatwość użytkowania oraz poręczność. Dzięki nim nawet osoby początkujące są w stanie wyczarować małe dzieła sztuki. W ręku doświadczonego cukiernika, worek wraz z odpowiednio dobraną tylką staną się narzędziem pozwalającym na uzyskanie niesamowitych dekoracji.
Co istotne, wykorzystując tego typu elementy, możemy zapełnić je nie tylko bitą śmietaną, ale również lukrem, masą marcepanową, cukrową i wieloma innymi mieszankami. Oprócz tego można z powodzeniem użyć je do faszerowania mięsną lub warzywną masą np. papryki, pieczarek lub cukinii. To także świetny sposób na estetyczne wyeksponowanie na talerzu pasty kanapkowej. Cechą charakterystyczną takich produktów jest zatem wielofunkcyjność i praktycznie nieograniczone możliwości stosowania.
Rodzaje worków do dekorowania
Jeśli marzymy się nam spróbowanie swoich sił w dekorowaniu, na początek warto zastanowić się nad tym, jakie worki cukiernicze będą potrzebne. Na rynku można bowiem spotkać się z wersjami jednorazowymi oraz wielokrotnego użytku. Jakie są zalety obu rozwiązań?
- Worki jednorazowe to bardzo dobra opcja dla osób, które często przygotowują wypieki, tworząc różne wzory i bazując na co najmniej kilku kolorach masy. Decydując się na takie wersje, nie trzeba będzie za każdym razem myć rękawa. Całość jest wykonana ze specjalnej przezroczystej folii. Najlepszej jakości egzemplarze są dodatkowo wzmocnione, co zmniejsza ryzyko przypadkowego rozdarcia. Co więcej, mogą być z powodzeniem używane zarówno z ciepłymi, jak i zimnymi produktami spożywczymi.
- Worki gastronomiczne wielokrotnego użytku są wykonane z mocnego materiału. Najczęściej jest to elastyczna bawełna, wzmocniona podwójnymi szwami. Najlepszym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w kilka egzemplarzy tego typu i wykorzystywanie ich zawsze do tych samych mieszanek lub mas. Jeśli chodzi o czyszczenie, jest ono niezwykle proste. Po użyciu, worki wystarczy wygotować, a następnie dobrze wysuszyć. Decydując się na takie produkty, należy szukać przede wszystkim jakościowych rękawów, wykonanych z nieprzepuszczającego materiału.
Konieczne jest ponadto zwrócenie uwagi na rozmiar rękawa. Ogólnie można podzielić je na wersje największe, średnie i najmniejsze. Do pierwszej grupy zaliczamy worki o długości powyżej 40 cm. Najlepiej sprawdzają się do wypełniania ciast nadzieniem lub do rozprowadzania kremu. Z uwagi na ich większą pojemność, cały proces będzie przebiegał znacznie szybciej.
Średniej wielkości rękawy wyróżniające się długością powyżej 30 cm są polecane podczas wykonywania większych dekoracji, np. na ciastach, tortach lub muffinkach. Najmniejsze worki, o długości powyżej 20 cm wykorzystuje się do bardzo precyzyjnych i drobnych zdobień np. na niewielkich ciasteczkach.
Artykuł promocyjny